Θετικά δείγματα γραφής όσον αφορά τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας είναι το ζητούμενο από την νέα κυβέρνηση, αναφέρει η Eurobank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της με τίτλο “7 Ημέρες Οικονομία”.

Οι αναλυτές τονίζουν την ανάγκη η νέα κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και να αποφύγει πισωγυρίσματα.

Η τοποθέτηση του καθηγητή κ. Γ. Χαρδούβελη στη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι μια κίνηση που υποδηλώνει την προσήλωση της κυβέρνησης στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Όμως, σύμφωνα με την Eurobank, δεν αρκεί μόνο αυτή η κίνηση για να εξασφαλιστεί η επιτυχής συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Eurobank τονίζει πως η εφαρμογή των διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να εξασφαλίσει την αποφυγή λήψης νέων περιοριστικών μέτρων. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα επιτευχθεί το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού χωρίς νέα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του 2ΠΣΕΟ – αλλά και την Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος – η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων τόσο στην πλευρά των εσόδων όσο και στην πλευρά των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν:

1. Την συνέχιση του εκσυγχρονισμού της ακολουθούμενης φορολογικής πολιτικής και του φορολογικού συστήματος μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, την παροχή κινήτρων για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, κτλ.

2. Την συνέχιση της ενίσχυσης του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέσω του διορισμού του νέου επικεφαλής και της συνέχισης της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Οικονομικών προς την ΓΓΔΕ.

3. Την συνέχιση της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας ώστε να περιοριστεί η αντίστοιχη δαπάνη. Οι δράσεις για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την περαιτέρω μείωση της τιμής και της αύξησης της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων, την μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων.

4. Την συνέχιση της μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ώστε να βελτιωθεί η ανταποδοτικότητα των εισφορών και η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων.

5. Την αντιμετώπιση του προβλήματος των νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ μέσω της αναθεώρησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

6. Την επίτευξη ή ακόμη και την υπέρβαση των στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις κυρίως μέσω της επιτάχυνσης των
νομικών ή και άλλων διαδικασιών που απαιτούνται να ολοκληρωθούν πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης ή την ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

Σύμφωνα με την Eurobank η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων, στη λειτουργία της κρατικής μηχανής και στο επιχειρηματικό περιβάλλον απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Πέρα από τις παραπάνω ρυθμίσεις στην πρόσφατη αναθεώρηση του 2ΠΣΕΟ καταγράφονται και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημοσίου τομέα, την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του ανταγωνισμού στην αγορά. Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση μεσοπρόθεσμα στην πραγματική οικονομία και στην επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται:

1. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα. Εδώ περιλαμβάνονται δράσεις που σχετίζονται με την ολοκλήρωση του προγράμματος «κινητικότητας» στο δημόσιο τομέα, την επίτευξη των στόχων για τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων για το 2014 (11000) και το 2015 (2000) αλλά και νέες δράσεις όπως η δημιουργία ενός πλαισίου αμοιβών που να επιβραβεύει την παραγωγικότητα στο δημόσιο τομέα).

2. Η συνέχιση της απελευθέρωσης συγκεκριμένων αγορών προϊόντων τόσο μέσω της αναθεώρησης προς το καλύτερο των πρόσφατα ψηφισθέντων ρυθμίσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς (βλέπε λιανικό εμπόριο, γάλα, φαρμακεία, τουρισμός και μεταφορές) όσο και την συνέχιση της απελευθέρωσης επιπλέον τομέων (π.χ. εκκίνηση της διαδικασίας απελευθέρωσης του χονδρικού εμπορίου σύμφωνα με τις επισημάνσεις της σχετικής έκθεσης του  ΟΟΣΑ.

3. Την μείωση της γραφειοκρατίας όσον αφορά την αδειοδότηση των επενδύσεων .

4. Την μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου για τον καθορισμό των τιμών της ενέργειας.

5. Την συνέχιση της απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων. Η πλήρης απελευθέρωση του θεσμού της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης θα αποτελέσει έναν καλό δείκτη για την επιτυχία της μεταρρύθμισης στα «κλειστά» επαγγέλματα.

6. Την συνέχιση της μεταρρύθμισης στον δικαστικό κλάδο με σκοπό την ταχύτερη έκδοση αποφάσεων όσον αφορά τις αστικές υποθέσεις και τη συνέχιση της επιτάχυνσης των διαδικασιών όσον αφορά τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.