Σε κατοχύρωση μέρους των πρόσφατων κερδών προχώρησαν αρκετοί επενδυτές, οδηγώντας σε απώλειες τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ύστερα από ένα ράλι των μετοχών κατά 24% από τα χαμηλά στις 19 Μαΐου.
Από τις αρχές του έτους ο δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 9,29%.
Μια διόρθωση μέχρι τις 1.250 μονάδες, με κατώτατο όριο τις 1.225 μονάδες δεν αναιρεί το σενάριο ανοδικής πλήρωσης των 1400 μονάδων με καταγραφή νέων υψηλών, λέει η τεχνική ανάλυση και τοποθετεί τα σημεία που χρειάζονται προσοχή για τους Bulls στις 1.330 μονάδες και για τους Bears οι 1.260-1.250 μονάδες.
Εξάλλου πολλοί επενδυτές βλέπουν την διόρθωση ως σημείο εισόδου, θεωρώντας ελκυστικές τόσο τις τραπεζικές μετοχές όσο και επιλεγμένες μετοχές από τη μικρή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, τη στιγμή που οι ξένες τοποθετήσεις όσων μπήκαν στην αγορά το τελευταίο διάστημα έχουν πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αποδόσεων. Το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων επιβεβαιώθηκε στο roadshow της Ν. Υόρκης ενώ επιτυχημένη ήταν και η έκδοση τριετούς ομολόγου από την Alpha Bank, με την Εurobank να ακολουθεί σχεδιάζοντας έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, η διόρθωση έγινε με μειωμένο τζίρο σε σχέση με την άνοδο παραπέμποντας σε αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών και όχι σε σοβαρές ρευστοποιήσεις.
Παρά τις σημαντικές απώλειες της Παρασκευής που επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη στις 1.270 μονάδες, όταν την Τρίτη έγραφε υψηλά στις 1.328, αρκετά blue chips έκλεισαν την εβδομάδα με κέρδη, δοκιμάζοντας κρίσιμα σημεία αντίστασης αλλά και νέα υψηλά.
Ο ΟΠΑΠ ήταν μία από τις μετοχές που πρωταγωνίστησαν στις συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας -παίρνοντας ώθηση και από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου- γράφοντας νέα υψηλά 52 εβδομάδων στα 13,65 ευρώ, με εβδομαδιαία απόδοση 8,1%.
Αντίστοιχα κέρδη και για τη μετοχή του ΟΤΕ που δεν κατάφερε την Παρασκευή να κρατήσει τα 12 ευρώ, κλείνοντας στα 11,91.
Τα νέα υψηλά του τέσταρε και ο Τιτάνας, στα 26,8 ευρώ, κλείνοντας ωστόσο την Παρασκευή στα 24,82 ευρώ, με εβδομαδιαία απόδοση 2,3%.
Με κέρδη κοντά στο 4% έκλεισε την εβδομάδα και η μετοχή της ΓΕΚ Τερνα, προσεγγίζοντας τα υψηλά τριών μηνών, σπάζοντας τα 4 ευρώ για να διορθώσει ωστόσο την Παρασκευή μέχρι τα 3,85.
Σε υψηλά έτους και η μετοχή της Folli Follie που έφθασε την Τετάρτη τα 33,1 ευρώ, για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση της Παρασκευής στα 32,5 ευρώ, γράφοντας ωστόσο απόδοση εβδομάδας 4,3%.
Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες ήταν από τις πρωταγωνίστριες των αποδόσεων, η έκθεση του ΔΝΤ έφερε διορθώσεις με αποτέλεσμα Εθνική, Alpha και Πειραιώς να κλείσουν με σημαντικές απώλειες την εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε συνολικά κατά 11,9% κλείνοντας σήμερα στα 1,7 ευρώ, επίπεδο που έγινε και η αύξηση κεφαλαίου, η Εθνική σημείωσε απώλειες 6,9% και η Alpha Bank 5,9%, ενώ η Eurobank υποχώρησε 2,4%.
Ο δείκτης των τραπεζών πλησίασε την αντίσταση των 200 μονάδων και διόρθωσε προς τις 178 μονάδες που πρέπει να κρατήσει και να αντιδράσει ανοδικά.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.