(Upd 20:25) Προς υψηλά έξι ετών κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πεμπτη μετά την ανακοίνωση της Fed ότι θα συνεχίσει το tapering.

Tο επενδυτικό κλίμα έλαβε ώθηση από τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν, επικεφαλής της Fed για την πορεία της νομισματικής πολιτικής αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, που κινήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα διακύμανσης στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ενισχύθηκε 0,54% στις 348,68 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,45% υψηλότερα στις 6.808 μονάδες, ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη επανήλθε πάνω από τις 10.000 μονάδες κι έκλεισε με άνοδο 0,75% στις 10.004 μονάδες, ενώ ο CAC κέρδισε 0,72% κλείνοντας στις 4.563 μονάδες.

Η μετοχή της Rolls Royce σημείωσε “άλμα” 8% καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει ίδιες μετοχές, ύψους 1 δισ. στερλινών. Η βρετανική Berkeley Group ενισχύθηκε 2,5% στο άνοιγμα, μετά την αναβάθμισή της από την Citi και την Deutsche Bank.

Η μετοχή της BT αλλά και της Ryanair σημείωσε άνοδο 2%.

Τα ιταλικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο για πρώτη φορά σε τέσσερις μέρες ενώ η απόδοση του αυστραλιανού 10ετούς υποχώρησε σε νέο χαμηλό ενός μήνα.

Χθες, στην καθερωμένη ομιλία της, η πρόεδρος της Fed, άφησε να εννοηθεί ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αφήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια για αρκετό διάστημα ενώ τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 35 δισ. δολ. από τα 35 δισ. δολ. προσθέτοντας ότι το tapering θα συνεχιστεί.

“Η Fed παραμέρισε άλλο ένα εμπόδιο για την συνεχή άνοδο της αγοράς. Η πρόθεση της Fed να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια μακροπρόθεσμα είναι μια κίνηση που θα οδηγήσει υψηλότερα τα χρηαμτιστήρια και τις μετοχές. Σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή σε σύγκριση με τον Μάρτιο και δείχνει ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει ότι είναι δυνατόν για να πετύχει τους στόχους ανάπτυξης και πληθωρισμού και έχει βάλει. Η Γέλεν θα παραμείνει φιλική προς τις αγορές ακόμα και μετά το πέρας της κρίσης” υποστηρίζει ο Τόμας Τάιγκεσεν της Skandinaviska Enskilda Banken AB.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Standard & Poor’s 500 υποχώρησαν σχεδόν 0,1% percent, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε 1,3% αγγίζοντας υψηλά έξι ετών.

Στο επίκεντρο παραμένουν και τα γεγονότα στο Ιράκ όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αυξανόμενη ένταση. Οι ένοπλοι της οργάνωσης  ISIL μάχονται για τον έλεχο του μεγαλύτερου διυλιστηρίου στο βόρειο τμήμα της χώρας ενώ μια μέρα νωρίτερα σημειώθηκαν συγκρούσεις στην πόλη Μπακούμπα, περίπου 55 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει μέχρι στιγμής σε αεροπορικές επιδρομές στη χώρα.