γράφει ο Απόστολος  Μάνθος, Υπεύθυνος: Τεχνικής Ανάλυσης &  Επενδυτικής Κατεύθυνσης

Στο 31% των Fibonacci Retracement της πρόσφατης ισχυρής ανόδου από τις 1062 προς τις 1329 μονάδες σταμάτησε μέχρι τώρα τη βραχυχρόνια «υγιή» πτώση του ο Γενικός Δείκτης κρατώντας αποστάσεις «πυρός» από τη σημαντική ζώνη στήριξης των 1245 με 1220 μονάδων.

Ζητούμενο, σύμφωνα με τη ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ,  για τη συνέχεια είναι η επαναξιολόγηση της βραχυχρόνιας περιοχής αντίστασης των 1290 με 1305 μονάδων.  Αδυναμία εισόδου και ανοδικής διαφυγής με αυξημένο τζίρο συναλλαγών πάνω από τις 1305 μονάδες θα προκαλέσει νέο pullback προς τις 1245 μονάδες. Κίνηση, όπου είναι πολύ πιθανό να βάλει σε δοκιμασία τη προαναφερόμενη ζώνη στήριξης. Ή εκδήλωση ενός  γρήγορου καθοδικού περάσματος του δείκτη κάτω από τις 1220 μονάδες θα ανάψει το κόκκινο φως στο στρατόπεδο των Bulls καθώς θα δώσει σημαντικές τεχνικές λαβές συνέχειας προς το προπύργιο των 1180 μονάδων. Σημαντικό ρόλο παίζει και το Uni-channel του  απλού κινητού μέσου των 50 ημερών.

Η καθοδική τμήση του κάτω ορίου του στις 1224 μονάδες  εάν συνοδευτεί με δύο τουλάχιστον ημερήσια κλεισίματα κάτω από αυτόν θα αλλάξει σημαντικά το view της αγοράς. Στο εβδομαδιαίο chart του δείκτη διαφαίνεται ότι η κλεψύδρα της ανόδου αδειάζει απειλητικά πράγμα που σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης δεν έχει άλλα περιθώρια να κωλυσιεργεί κάτω από το σημείο κλειδί των 1330 με 1340 μονάδων.   

Λίγο πριν πατήσει πάνω στο άνω Uni – channel του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών, στις 403 μονάδες περίπου, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 άλλαξε πορεία ανανεώνοντας ανοδικά το χρόνο διακράτησης και επανεκτίμησης του επιπέδου στήριξης των 410 με 403 μονάδων.

Εδώ οποιαδήποτε επαναφορά του δείκτη με αξιώσεις πάνω από τις 425 μονάδες θα πρέπει να  συνεκτιμηθεί ως ιδιαιτέρως θετική. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο FTSE 25 δηλώσει διαγραμματική αδυναμία έστω και κίνησης προς τα εκεί θα τον οδηγήσει εκ νέου στη στήριξη των 410 με 403 μονάδων με τις πιθανότητες καθοδικής λύσης και κίνησης χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 400 μονάδων να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό περάτωσης. Πάντως για ακόμα μια φορά ο τραπεζικός κλάδος με την από  τώρα αναφορά των stress tests της ΕΚΤ σπέρνει αγκάθια στο δρόμο του FTSE 25 με εμφανή το κίνδυνο να θερίσουμε τριβόλια…