Θετική για τις ευρωπαϊκές μετοχές, τα ομόλογα της Περιφέρειας αλλά τις τράπεζες της Ευρώπης δηλώνει η BNP Paribas, σε πολυσέλιδη έκθεσή της για τις προοπτικές των παγκόσμιων αγορών.

Όπως λέει, με δεδομένη τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και την υιοθέτηση του προγράμματος φθηνού δανεισμού από την ΕΚΤ (TLTROs) τα ομόλογα της Περιφέρειας και συγκεκριμένα αυτά της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας θα συνεχίσουν να έχουν υψηλές επιδόσεις με τα 10ετή spreads να υποχωρούν περαιτέρω έναντι του γερμανικού bund μέχρι και κατά 40 μονάδες βάσης.

Σε ότι αφορά τα γερμανικά ομόλογα εκτιμά ότι οι αποδόσεις τους θα κυμανθούν στα επίπεδα του 1,2-1,4%.

Για το σύνολο του 2014 βλέπει την παγκόσμια οικονομία, να τρέχει με 3,2%, ενώ εκτιμά ότι οι ανεπτυγμένες αγορές θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης με το ΑΕΠ στο 2% από 1,35% το 2013. Ωστόσο για τις αναδυόμενες / αναπτυσσόμενες αγορές (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας), το ΑΕΠ αναμένεται να εξασθενίσει στο 4,4% το 2014 από 4,6% το 2013.

Ειδικότερα, για το γ’ τρίμηνο η ΒΝP Paribas “βγαίνει”

-Θετική σε: μετοχές, εταιρικά και τραπεζικά ομόλογα
-Πολύ θετική σε: περιφερικά κρατικά ομόλογα, 5ετή ομόλογα του Πυρήνα της ευρωζώνης, μετοχές (μεγάλης και μικρής κεφαλαιοποίησης),  real estate
-Ουδέτερη για τις αμερικανικές μετοχές μεγάλης / μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αρνητική για τη μικρή κεφαλαιοποίηση
– ήπια αρνητική για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης λήξης 
-Θετική για τις ιαπωνικές μετοχές, ακίνητα.
-Ουδέτερη για τις αναδυόμενες αγορές
-Ουδέτερη βραχυπρόθεσμα και αρνητικά μακροπρόθεσμα για το ευρώ
– Οριακά θετική για το δολάριο

Ευρώπη

Η βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης στην Περιφέρεια της Ευρωζώνης και οι βελτιωμένες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης
για το δεύτερο εξάμηνο, σε συνδυασμό με τα τελευταία μέτρα ρευστότητας και πιστωτικής επέκτασης από την ΕΚΤ θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Επιπλέον, ενόψει των ευρωπαϊκών stress tests παρατηρείται μια επιθετική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στοιχείο πολύ θετικό μακροπρόθεσμα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ωστόσο η BNP Paribas εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει  και σε νέα μέτρα είτε στα τέλη του τρέχοντος έτους είτε στις αρχές του 2015.

Μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές παρέχουν ελκυστικές αποδόσεις της τάξης του 6,75% σε σχέση με τις αμερικανικές (6,1%). Σύμφωνα με την BNP παρόλο που η απόδοσή τους είναι κάτω από αυτές των αναδυόμενων αγορών (8,7%), οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι πολύ λιγότερο ασταθείς.

Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να ποντάρει στις τραπεζικές μετοχές, όπου το κόστος του κεφαλαίου συνεχίζει να βελτιώνεται, όπωςκαι οι αποδόσεις κεφαλαίων.

Μάλιστα από όλες τις χρηματιστηριακές αγορές εκτιμά ότι αυτές της Ευρώπης έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Εξάλλου, όπως λέει οι αποδόσεις των μετοχών ανταμείβονται με δίκαιες αποτιμήσεις.

Ομόλογα

Στο στόχαστρο των αναλυτών μπαίνουν τα 10ετή ισπανικά και ιταλικά ομόλογα έναντι των γερμανικών.
Η Πορτογαλία ακολούθησε το παράδειγμα της Ιρλανδίας και βγήκε από το πρόγραμμα χωρίς την κάλυψη του ESM. Η Ελλάδα κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές εκδίδοντας επιτυχώς 5ετή ομόλογα με απόδοση 4,95%.

Ισοτιμίες