(Upd 17:30)

Η τριπλή λήξη παραγώγων αλλά και το rebalancing κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank, άλλαξαν την εικόνα της αγοράς στο τέλος με τον Γενικό Δείκτη να “βλέπει” ξανά τις 1.300 μονάδες, κλείνοντας συγκεκριμένα στις 1.305 μονάδες με άνοδο της τάξης του 1,5%.

Η είσοδος της Alpha στον Eurostoxx 600 και η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων των διεθνών επενδυτών έφερε ρεκόρ όγκου για τη μετοχή, αφού μόνο στο τέλος πέρασαν περίπου 50 εκατ. κομμάτια ενώ συνολικά η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 55 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο κινήσεις παρατηρήθηκαν και για άλλες μετοχές στις δημοπρασίες, με σημαντικές εντολές για ΟΠΑΠ, Πειραίως, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ.

Ο συνολικός τζίρος των συναλλαγών άγγιξε τα 200 εκατ. ευρώ με προσυμφωνημένα πακέτα μόλις 21,8 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή λήξη παραγώγων αφορούσε τριπλή σειρά για το Χ.Α., που πρακτικά σημαίνει πως εκτός από τα συμβόλαια του δείκτη, μετρούν και τα ΣΜΕ επί μετοχών.

Έτσι, με την απόδοση της ελληνικής αγοράς να ξεπερνά πλεόν το 12% από τις αρχές του έτους, ο Γενικός Δείκτης στο τέλος μιας ανοδικής εβδομάδας κλείνει στην περιοχή των 1.305 μονάδων, που αποτελεί και την κρίσιμη αντίσταση για τη συνέχεια.

Όπως σχολιάζει η BETA Χρηματιστηριακή στην εβδομαδιαία ανάλυσή της, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει ξεπεράσει τα 80 δισ ευρώ και όσο να ‘ναι η συγκέντρωση των –συρρικνωμένων- συναλλαγών σε λίγα χαρτιά δεν βοηθάει ιδιαίτερα την διάχυση της ανόδου.

Από την άλλη πλευρά αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί δίκαιο και θεμιτό αφού πλέον η προσέγγιση των ξένων θεσμικών κεφαλαίων στην αγορά γίνεται με κατεύθυνση «από τις εταιρίες προς το μακροοικονομικό περιβάλλον». Έτσι μετοχές εταιριών στις οποίες οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώνονται ή δεν έχουν ακόμα ευοδωθεί τείνουν να υποαποδίδουν σε μια χρονιά που ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απόδοση κοντά στο 10%.

Στο ταμπλό

Κέρδη 4,75%στο τέλος για την Alpha με κλείσιμο στα 0,75 ευρώ και διακίνηση 78 εκατ. μετοχών.  Εντωμεταξύ, στο χαρτοφυλάκιο με τις 61 μετοχές από όλο τον κόσμο που συστήνει στους πελάτες της εντάσσει την Alpha Bank η Barclays κρίνοντας κατ’ ουσίαν ότι οι προοπτικές είναι πολύ μεγάλες για την ελληνική τράπεζα. Και αυτό καθώς τη θεωρεί “value stock”, μετοχή δηλαδή που διαπραγματεύεται χαμηλότερα σε σχέση με τα θεμελιώδη της.

Πρόκειται για τη μοναδική μετοχή ελληνικής εταιρείας που συμπεριλαμβάνεται στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο που προτείνει η βρετανική επενδυτική στους πελάτες της.

Αμετάβλητη στα 1,80 ευρώ η Πειραιώς με όγκο 12 εκατ. μετοχές και απώλειες 0,70% στα 2,84 ευρώ για την Εθνική με όγκο 8 εκατ. μετοχών.

Κέρδη 4,36% για την Eurobank στα 0,407 ευρώ και όγκο άνω των 23 εκατ. τεμαχίων.

Ράλι 4,44% η Τέρνα Ενεργειακή στα 4,23 ευρώ. Η εταιρεία μετά την σημαντική συμφωνία με κινεζική εταιρεία τίθεται στο στόχαστρο επενδυτών που θα θελήσουν να επωφεληθούν από την εξωστρέφεια και τον ειδικό κλάδο της εταιρείας.

Νέα υψηλά για την  Folli- Follie που έφθασε τα 34,4 ευρώ (+4,56%)- επίπεδα που έχει να δει από το 2007.

Κέρδη 4,44% και για τον ΟΠΑΠ με υψηλό ημερήσιο κλείσιμο στα 13,63 ευρώ. Με άνοδο 1,27% η ΔΕΗ στα 11,95 ευρώ.

Στα 6,7 ευρώ ο Μυτιληναίος (+0,59%%), ΜΕΤΚΑ  στα 13,92 ευρώ(-0,14%), Τιτάν (-0,63%) στα 25,32 ευρώ ενώ ο ΟΛΘ συνεχίζει να καταγράφει νέα υψηλά φθάνοντας τα 29,12ευρώ με κέρδη 4%.