Ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα Τετάρτη, βοηθούμενες από το ράλι στο ασφαλιστικό τομέα, καθώς οι επενδυτές παραμένουν με το βλέμμα στις γεωπολιτικές εντάσεις.

Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 προσέθεσε 0,56%  με τα χρηματιστήρια να καταγράφουν άνοδο κατά 0,5%. Ο γερμανικός DAX ήταν ο δείκτης με τα μεγαλύτερα κέρδη.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,37% στις 6.657 μονάδες ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 130 μονάδες ή 1.43% στις 9.199 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,79% στις 4.195 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε 0,62% στις 19.537 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 0,61% στις 10.304 μονάδες.

Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,38% στις 330 μονάδες.

Οι αμυντικές μετοχές (εταιρείες κοινής ωφέλειας, φαρμακευτικές, υγείας), οι υπηρεσίας και ο ασφαλιστικός τομέας οδήγησαν τις αγορές υψηλότερα.

Η ελβετική ασφαλιστική Swiss Life κατέγραψε υψηλά κέρδη, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, με αύξηση του κέρδους για το πρώτο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα η γερμανική Merck σημείωσε άνοδο με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν ως μεικτά τα εταιρικά της αποτελέσματα, με τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται 2,3%.

Η πιθανότητα για την αύξηση των επιτοκίων στη Μεγάλη Βρετανία, έχει απομακρυνθεί μετά τις προβλέψεις για ασθενή ανάπτυξη και την έκθεση της Τραπέζης της Αγγλίας σχετικά με τον πληθωρισμό.

Το πρωί της Τετάρτης η τράπεζα διόρθωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, στο -0,25% για την χρονιά, μετά και τη διαπίστωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίες της Μ. Βρετανίας ότι η μισθολογική δαπάνη στο νησί ήταν χαμηλότερη κατά 0,2% για τους μήνες Απρίλιο και Ιούνιο σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά.

Οι μετοχές της Glencore Xstrata κατέγραψαν πτώση 2,5% μετά την αναβάθμιση της παραγωγής για την μεταλλευτική εταιρεία. Στο επίπεδο των αναμενόμενων τα εταιρικά κέρδη, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η βρετανική G4S έκλεισε υψηλότερα κατά 5,27% καθώς η εταιρεία ασφαλείας ανακοίνωσε άνοδο λειτουργικών κερδών για το πρώτο τρίμηνο, καλύτερη του αναμενόμενου.

Την ανοδική τάση στην αγορά έδωσε και η γερμανική ενεργειακή EON, η οποία ενισχύθηκε 4,79% καθώς ανακοίνωσε κέρδη α’ εξαμήνου 1,53 δισ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων για κέρδη 1,36 δισ., επιβεβαιώνοντας παράλληλα τους στόχους κερδοφορίας για το 2014.

Η Salzgitter υποχώρησε 1,80%, η  Gagfah SA, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Γερμανίας, ενισχύθηκε 2,87% μετά την αναβάθμιση των στόχων κερδοφορίας της για το 2014.

“Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν πιθανώς το στίγμα που περίμενε η ευρωπαϊκή αγορά από τα αποτελέσματα. Καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη παραμένουν τα ίδια και η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση, η τωρινή διόρθωση αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία” τονίζει ο  Dirk Thiels, επικεφαλής επενδυτικών χαρτοφυλακίων στην KBC Asset Management NV.