Ανέκαμψε η Wall Street έπειτα από τη χθεσινή πτώση, καθώς η επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ ενισχύει τις υποψίες ότι η Federal Reserve δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει βιαστικά σε μια αύξηση των επιτοκίων.

Ο Dow κατέγραψε άνοδο 91 μονάδες ή 0,55% στις 16.652 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,69% στις 1.947 μονάδες. Ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,02% στις 4.434 μονάδες.

Ο δείκτης φόβου (VIX) κατέγραψε επίδοση κοντά στο 13.

Για κάθε τρεις μετοχές του αμερικανικού χρηματιστηρίου που ανέβαιναν, μία σημείωνε πτώση.

“Υπάρχει ότι η κατάσταση στο εξωτερικό έχει αρχίσει να ησυχάζει λίγο, ενώ τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων δείχνουν ότι η Fed δεν θα είναι πολύ επιθετική, αυξάνοντας τα επιτόκια σύντομα”, εξηγεί στο Bloomberg ο  Bruce Bittles, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της RW Baird & Co., η οποία διαχειρίζεται 110 δισ. δολάρια. “Αυτό (τα χαμηλά επιτόκια) υπήρξε η ραχοκοκκαλιά της αγοράς τα τελευταία πέντε χρόνια”.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ παρέμειναν στάσιμες τον Ιούλιο, στη χειρότερη επίδοσή τους εδώ και έξι μήνες, καθώς η ζήτηση για αυτοκίνητα επιβραδύνθηκε και η μικρή αύξηση των μισθών περιόρισε τις δαπάνες των Αμερικανών καταναλωτών. Τον Ιούνιο, οι λιανικές πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 0,2%.

Τα τελευταία στοιχεία έχουν δείξει αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 4% το δεύτερο τρίμηνο και δημιουργία πάνω από 200.000 θέσεων εργασίας τον Ιούλιο, για έκτο κατά σειρά μήνα. Αυτή η θετική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας θεωρείται ότι πιέζει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Οι τρεις γύροι ποσοτικής χαλάρωσης και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια έχουν βοηθήσει τη Wall Street να ενισχυθεί κατά 194% από τα χαμηλά του bear market, το 2009.

Ο S&P 500 έκλεισε σε ιστορικό ρεκόρ στις 24 Ιουλίου, αλλά υποχώρησε έως κατά 3,9% έκτοτε, εν μέσω αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων, που θεωρείται ότι απειλούν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ο δείκτης έκλεισε χθες κατά 2,7% χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ του.

Στο Ιράκ, οι κουρδικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο θέσεων που την περασμένη εβδομάδα κατέλαβε ο ISIS στα βόρεια της χώρας.

Στην Ουκρανία, οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα στο κομβόι των φορτηγών που σύμφωνα με τη Ρωσία μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

Στις μετοχές που ξεχώρισαν, η Amazon.com ενισχύθηκε κατά 2,18%, αφότου η ChannelAdvisor Corp. δήλωσε ότι οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 40% τον Ιούλιο.

Κέρδη 9,76% για την FleetCor Technologies, η οποία ανακοίνωσε την εξαγορά της Comdata αντί 3,45 δισ. δολαρίων.

Όμως, η King Digital Entertainment, η εταιρεία του δημοφιλούς παιχνιδιού Candy Crush Saga, σημείωσε βουτιά 23,13%, αφότου προειδοποίησε για μείωση των πωλήσεών της το τρίτο τρίμηνο και ανακοίνωσε αποτελέσματα που απογοήτευσαν την αγορά.

Η Intel ενισχύθηκε 2,93%, η UnitedHealth Group κατέγραψε άνοδο 1,61%, η Merck & Co σημείωσε άνοδο 1,44%, η Microsoft κέρδισε 1,29%, ενώ η Boeing έκλεισε υψηλότερα 1,25%.

Ο αργό σημείωσε άνοδο 22 σεντς στα 97,59 δολάρια το βαρέλι. Κέρδη 3,90 δολαρίων για τον χρυσό στα 1.314,50 δολάρια η ουγγιά

Άνοδος του δολαρίου έναντι των άλλων κυριοτέρων νομισμάτων και πτώση στην απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 2.41%.