Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές και έκλεισαν υψηλότερα την Πέμπτη, με την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία να βοηθά στην ψυχολογία των επενδυτών.

Ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 έκλεισε με κέρδη 0,3% στις 1.329,3 μονάδες.

Τα απογοητευτικά στοιχεία από την ευρωζώνη έστειλαν για λίγο τις αγορές χαμηλότερα, αλλά τα καθησυχαστικά λόγια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βοήθησαν στην αντιστροφή του κλίματος, με τις μετοχές να κλείνουν τελικά υψηλότερα.

Στον πρωινό του λόγο στην Κριμαία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε ότι η Ρωσία θα κάνει ότι περνά από το χέρι της ώστε να δοθεί ένα τέλος στη διένεξη με  την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να πάψει να ρέει αίμα στην χώρα.

“Πρέπει να υπάrχει συναίνεση και κινητοποίηση, αλλά όχι με στόχο τον πόλεμο ή για οποιουδήποτε είδους αντιπαράθεσης αλλά για σκληρή δουλειά στο όνομα της Ρωσίας”, ανέφερε.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,43% στις 6.685 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,28% στις 9.225 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,24% στις 4.205 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε 0,29% στις 19.481 μονάδες, ενώ στην Μαδρίτη ο IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,09% στις 10.295 μονάδες.

Ο Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,30% στις 331 μονάδες.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης παρέμεινε αμετάβλητο το β’ τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το προηγούμενο, έναντι εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,1%. Σε ετήσια βάση η οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,7% το ίδιο διάστημα.

Το α’ τρίμηνο του έτους η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε 0,2%.

Τα στοιχεία ΑΕΠ που έχουν κάνει την εμφάνισή τους μέχρι στιγμής δεν είναι ενθαρρυντικά για την εύθραυστη οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς η γερμανική οικονομία εμφάνισε ύφεση για πρώτη φορά από το 2012 και, μάλιστα, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη (-0,2% έναντι εκτιμήσεων για -0,1%), ενώ η γαλλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη έναντι εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,1%.

Σε ύφεση βρέθηκε και η ιταλική οικονομία με -0,3%.

Στο “μέτωπο” των εταιρικών αποτελεσμάτων, η RWE ανακοίνωσε πτώση 62% στην κερδοφορία του β’ τριμήνου με αποτέλεσμα η μετοχή της να καταγράψει απώλειες 2,5%, η Novozymes υποχώρησε 6% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που δεν κατάφεραν να φτάσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ αντίθετα η ThyssenKrupp ενισχύθηκε 2,2% καθώς τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν τους στόχους των οικονομολόγων.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα τρία σημεία “ανάφλεξης”, το Ιράκ, την Ουκρανία και τη Γάζα.

Στη Γάζα το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε παράταση της εκεχειρίας για άλλες πέντε ημέρες, όπως μεταδίδει το Reuters, δημιουργώντας ελπίδες για μια πιο μόνιμη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος. Στην Ουκρανία, οι Αρχές συνεχίζουν να μην δέχονται το ρωσικό κονβόι με τα ανθρωπιστικά πακέτα βοήθειας κάνοντας λόγο για ενίσχυση των φιλορώσων αυτονομιστών. Στο Ιράκ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται με τον Μπαράκ Ομπάμα να στέλνει άλλους 300 συμβούλους για την αξιολόγηση της κατάστασης στην περιοχή.

“Υπάρχουν πολλές αρνητικές εξελίξεις για τις αγορές αυτή τη στιγμή. Βρισκόμαστε σε περίοδο στασιμότητας. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. πρέπει να δουν τι θα κάνουν, ιδιαίτερα με την γερμανική οικονομία” τονίζει ο Stuart Fraser, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην  Kames Capital του Εδιμβούργου.

Ο ενεργειακός γίγαντας RWE έκλεισε περίπου 1,5% χαμηλότερα, μετά την ανακοίνωση εταιρικών κερδών πρώτου τριμήνου που έδειξαν πίεση στα κερδών στις επιδοτούμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι μετοχές της γερμανικής Αegon σημείωσαν πτώση 3,5% με τους αναλυτές να δίνουν μεικτή εικόνα για τα εταιρικά της κέρδη.