Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων ενισχύθηκε ο S&P 500 στη Wall Street, καθώς οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία αντισταθμίζουν τα ασθενέστερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία.

Ο Dow κατέγραψε άνοδο 0,37% στις 16.714 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,43% στις 1.955 μονάδες ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,43% στις 4.453 μονάδες.

Ο S&P 500 κατέγραψε την καλύτερη επίδοσή του από τις 30 Ιουλίου, ενώ σημειώνει άνοδο 1,2% στην εβδομάδα. 

Το κλίμα στις αγορές βελτιώθηκε μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει τέλος στις συγκρούσεις στην Αν. Ουκρανία.

Η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει την αιματοχυσία στην Ουκρανία, δήλωσε ο Putin. “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αυτή η διαμάχη να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να σταματήσει να χύνεται αίμα στην Ουκρανία”, είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κριμαία. “Πρέπει να ενισχύσουμε τη χώρα μας ήρεμα, με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικά και όχι να την αποκλείσουμε από την έξω κόσμο”, πρόσθεσε. “Πρέπει να συσσωρεύσουμε δυνάμεις και να κινητοποιηθούμε, αλλά όχι για πόλεμο ή για οποιουδήποτε είδους σύγκρουση. Για σκληρή δουλειά, στο όνομα της Ρωσίας”.

Στο οικονομικό μέτωπο, το ενδεχόμενο μιας εκ νέου βύθισης της οικονομίας της Ευρωζώνης σε ύφεση πυροδοτεί σενάρια για περισσότερα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης από την ΕΚΤ. Την ίδια στιγμή, όμως, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία γεννούν ανησυχίες ότι η Fed ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν έως τώρα.

Τα σημερινά στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, διακόπτοντας τη σταθερή πτώση που σημείωναν στα προ της ύφεσης χαμηλά. Οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 21.000, στις 311.000, τα υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων.

“Τα στοιχεία των επιδομάτων ίσως να ταράξουν τα πράγματα στην αγορά λίγο, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα καλοκαιρινά στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας είναι ευμετάβλητα”, λέει στο Bloomberg ο  John Manley, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Wells Fargo Funds Management. “Ακόμα και εάν τα επιδόματα είναι υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν, αυτό το αρνητικό στοιχείο μπορεί να επισκιαστεί από το γεγονός ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα”.

Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν στάσιμες τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο, στη χειρότερη σχετική ένδειξη των τελευταίων έξι μηνών.

Στις μετοχές που πρωταγωνιστούν σήμερα, η Wal-Mart ενισχύθηκε κατά 0,43% έπειτα από την ανακοίνωση στάσιμων πωλήσεων για το περασμένο τρίμηνο και την υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη του 2014.

Κέρδη 3,30% για την Kohl’s, με την αλυσίδα πολυκαταστημάτων να ανακοινώνει κέρδη ανά μετοχή 1,13 δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 1,07 δολαρίων που περίμεναν οι αναλυτές.

Όμως, η Cisco υποχώρησε κατά 2,62%, καθώς οι εκτιμήσεις της για τα κέρδη της ήταν κατώτερες των αντίστοιχων προβλέψεων της αγοράς. Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε έκτακτη διαγραφή 700 εκατ. δολαρίων, καθώς προχωρά σε 6.000 απολύσεις.

Η Class A μετοχή της Berkshire Hathaway ενισχύθηκε κατά 1,61%, ξεπερνώντας τα 200.000 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η Pfizer ενισχύθηκε 1,84%, η Boeing σημείωσε άνοδο 1,75%, η Merck & Co κατέγραψε κέρδη 1,61%, η Walt Disney έκλεισε υψηλότερα 1,15%, η Travelers Cos κέρδισε 1,04%.

Κέρδη 1,20 δολάρια για τον χρυσό στα 1.315,70 δολάρια η ουγγιά και πτώση 2,06% ή 2,01 δολάρια για το αργό στα 95,58 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό δολάριο συνέχισε να καταγράφει πτώση έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολογου κρατήθηκε κοντά στο 2,40%.