(upd )Πέμπτη εβδομάδα ανόδου για τους δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με θετικό κλείσιμο και την Παρασκευή, παρά τα στοιχεία του Αυγούστου για τις θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ που “σήμαναν” επιβράδυνση στην αγορά εργασίας.

Ο Dow Jones κέρδισε 0,4% στις 17.137 μονάδες, ο Nasdaq με άνοδο 0,45% στις 4.582 μονάδες και ο S&P στις 2.007 μονάδες με άνοδο 0,50%.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε μόνο 142.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι των 225.000 που περίμεναν οι αναλυτές, τον Αύγουστο. Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 6,1%.

“Ως γνωστόν, τα στοιχεία για την αγορά ακινήτων προκαλούν πάντα σύγχυση. Τώρα, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας μπαίνουν στην ίδια κατηγορία. Συνήθως μπορούμε να πάρουμε κάποια ένδειξη από τα επιδόματα ανεργίας και το ADP, αλλά αυτή τη φορά τίποτα σε αυτά τα στοιχεία δεν προϊδέαζε για το πόσο άσχημο θα ήταν το τελικό νούμερο”, λέει στο CNBC ο JJ Kinahan, της TD Ameritrade. 

“Είχαμε μια συσσώρευση θετικών εκπλήξεων από τα μακροοικονομικά δεδομένα, επομένως, τα στοιχεία για την εργασία τα αντισταθμίζουν”, σημειώνει ο  Gary Pzegeo, της Atlantic Trust, στο Bloomberg. “Η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στα διαφορετικά μέρη του κόσμου αλλάζει. Αυτό ενδέχεται να είναι μια πηγή διακυμάνσεων και αβεβαιότητας”.

Η Fed θα λάβει υπόψη της τα στοιχεία της αγοράς εργασίας καθώς περιορίζει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων και εξετάζει το timing της αύξησης των επιτοκίων. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 16-17 Σεπτεμβρίου.

Οι τελευταίες ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία ανοίγει το βήμα της είχαν εντείνει τις υποψίες για αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Όμως, τα σημερινά στοιχεία είναι αντικρουόμενα με την εικόνα που σχηματιζόταν έως τώρα.

Στις επιμέρους μετοχές, η Gap με πτώση 4,2%, έπειτα από την ανακοίνωση κατώτερων των προβλέψεων πωλήσεων στα καταστήματά της για τον Αύγουστο.

Απώλειες 5,3% για την Michael Kors Holdings, με το μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας να δηλώνει ότι πουλά το ποσοστό του.

Η Dollar General Corp. στο -2,2% αφότου η Family Dollar Stores απέρριψε την προσφορά εξαγοράς της.

Απώλειες 4,4% για την Gilead Sciences, εν μέσω γενικότερης  πτώσης στον κλάδο της υγείας.