Οι Έλληνες επενδυτές συνεχίζουν τις εκροές κεφαλαίων από το χρηματιστήριο εντός του 2014 καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τον Αύγουστο ( Ιανουάριος – Αύγουστος 2014) σημειώθηκαν εκροές 908 εκατ. ευρώ από Έλληνες, ενώ αντίστοιχα οι εισροές από ξένους επενδυτές ανήλθαν σε 990 εκατ. ευρώ, για 22 δεύτερο μήνα. Η συμμετοχή των ξένων – είναι σχεδόν πιο μεγάλη από τους Έλληνες σ όλες τις κατηγορίες κεφαλαιοποιήσεων – και ανέρχεται πλέον σε 61%.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα στοιχεία του Αποθετηρίου είναι ότι, με συνολική κεφαλαιοποίηση 66,8 δισ. ευρώ, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών φθάνει στα 32,95 δισ. ευρώ, δηλαδή το 49,3% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Είναι προφανές ότι, όταν σε σύνολο 258 εταιρειών 4 επιχειρήσεις σχεδόν το 50% της αξίας τους, τότε υπάρχει μια στρέβλωση για το σύνολο της οικονομίας αφού δεκάδες εταιρείες απαξιώνονται παρά το γεγονός ότι είναι κερδοφόρες.
Γεωγραφική κατανομή των ξένων στην κεφαλαιοποίηση
Σύμφωνα με το Αποθετήριο η συμμετοχή των ξένων στην κεφαλαιοποίηση από πλευράς γεωγραφικής κατανομής είναι η εξής : οι ΗΠΑ ανήλθε σε 28,16%, το Λουξεμβούργο σε 12,23%, η Κύπρος σε 10,65%, το Ηνωμένο Βασίλειο σε 9,41%, η Γερμανία 8,08%, τα Νησιά Καϋμάν σε 4,08%, η Ιρλανδία σε 2,96%, η Ελβετία σε 2,72% και η Νορβηγία
Για το μήνα Αύγουστο Κεφάλαια από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και το Λουξεμβούργο προχώρησαν σε σημαντική αύξηση θέσεων. Αξιοσημείωτη η είσοδος και τσέχικων κεφαλαίων.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.