Το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά αυτή την εβδομάδα, καθώς επέστρεψε η  πολιτική αβεβαιότητα και οι φόβοι ότι το σχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους δεν θα εγκριθεί από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, αναφέρει το CNBC σε σημερινό δημοσίευμά του.

Αν και παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα άκρως υψηλά επίπεδα του 2010, οι αποδόσεις των 10-ετών ελληνικών ομολόγων έφθασαν μέχρι και το 6,284% την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2013. Την Πέμπτη υποχώρησαν ελαφρώς στο 6,143%. Επιπλέον, τα spreads των ελληνικών 5ετών CDS συνέχισαν να διευρύνονται.

Βέβαια, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, τα ελληνικά ομόλογα έχουν κερδίσει περίπου 44%  το τελευταίο έτος, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως.

Οι επενδυτές, σύμφωνα με το CNBC, ανησυχούν ότι οι πολιτικοί δεν θα συμφωνήσουν σε νέο Πρόεδρο, που θα αντικαταστήσει τον Κάρολο Παπούλια, τον Μάρτιο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές-ένα συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα- και να προκαλέσει την κατάρρευση του σημερινού συνασπισμού. σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Αυτό με τη σειρά του, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο της Ελλάδας στην προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Επί του παρόντος, η Ελλάδα ελπίζει να απαλλαχτεί από το πρόγραμμα δανεισμού της για το 2016, χωρίς περαιτέρω βοήθεια, όπως έκαναν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

«Υπάρχει η μόνιμη απειλή των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, με την εκτίμηση ότι θα κερδίσει το ακροαριστερό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής στην ADM Investors Services. «Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν πιστεύει στην λιτότητα, δεν πιστεύει σε οποιαδήποτε μέτρο που έχει επιβάλλει η τρόικα και δεν πιστεύει σε οποιοδήποτε μέτρο έχει επιβληθεί» πρόσθεσε.

Η εικόνα στο Χρηματιστήριο

Με ένα αρνητικό σερί από τις 19 Σεπτεμβρίου και το +3,6% ο Γενικός Δείκτης φθάνει πλέον σε κρίσιμα επίπεδα στήριξης, αφού στη συνεδρίαση της Πέμπτης έχασε και τις 1.100 μονάδες αν και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, η κατάθεση της τροπολογίας για την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών, έδωσε ώθηση στην αγορά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το όφελος για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών από τις προωθούμενες αλλαγές του νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο, θα είναι έως και 5 δισ. ευρώ. Η αρχική ανοδική αντίδραση στην είδηση αυτή όμως, που πραγματοποιήθηκε με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, ήταν περιορισμένης χρονικής διάρκειας και δυναμικής.

Η αγορά κινήθηκε ανοδικά και ύστερα “βρόντηξε” αφού οι ξένοι επενδυτές δίνουν  σαφές μήνυμα ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ξαναγοράσουν χαμηλότερα.  

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.087 μονάδες με πτώση 1,63% και ο FTSE25 στις 352  μονάδες  με πτώση 1,53%. Ο τζίρος των συναλλαγών ξεπέρασε τα 115 εκατ. ευρώ.