“Η Ελλάδα θα μπορούσε να τερματίσει από τα τέλη του έτους το σύνολο της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει αρκεί να διασφαλίσει νέες σημαντικές παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους πιστωτές της”, υπογραμμίζει η Deutsche Bank υπενθυμίζοντας ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται στα τέλη του τρέχοντος έτους, 2014, ενώ η βοήθεια του ΔΝΤ λήγει το 2016.
 
Σε έκθεση της υπό τον τίλο  “Focus Europe- Investment gap” η τράπεζα επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει μειώσεις επιτοκίων και νέες πιστωτικές γραμμές”. 
 
Μάλιστα θεωρεί ότι αυτή τη φορά η προϋπόθεση διατήρησης της δημοσιονομικής και μακροοικονομικής προσαρμογής (conditionality) θα παίξει μικρότερο ρόλο σε σχέση με το παρελθόν προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι Ευρωπαίοι. 
 
Εξάλλου, όπως σημειώνει η επενδυτική, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω των νέων προγραμμάτων του θα συνδυαστεί με το νέο πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας. “Αυτό το δήλωσε πολύ σωστά, καθώς οι αγορές των τίτλων των χαρτοφυλακίων των τραπεζών (ΑBS) αναμένεται να επηρεάσουν τις τράπεζες σε σχέση με συγχωνεύσεις και προσαρμογές των ισολογισμών”, σημειώνει η έκθεση. 
 
Γιατί πωλούν τα ξένα funds
 
Άσχημα πράγματα  αρχίζει να προεξοφλεί το χρηματιστηριακό ταμπλό και τα ομόλογα – καθώς μερικοί διαχειριστές θεωρούν ότι, οι ξένοι μπορεί να  οδηγήσουν αρκετά χαμηλότερα την αγορά με αιτιολογία την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Η σημερινή, όμως, κατάρρευση πιθανότατα να σημαίνει και κάτι πολύ χειρότερο καθώς αν αντιστοιχίσει κανείς την πτώση τότε αυτό σημαίνει νέο μνημόνιο και αδυναμία πρόσβασης στις αγορές.

Η βουτιά που ξεκίνησε μετά τις ευρωεκλογές (12 Ιουνίου) ολοκληρώθηκε, σήμερα, με το πιο βίαιο ξεπούλημα μετοχών εδω και 1,5 χρόνου περίπου. Η αγορά έχει χάσει 28,2% απο τις 12 Ιουνίου όταν είχαν ολοκληρωθεί οι ανακεφαλαιοποίησεις με την εισροή 8 δισ. ευρώ και πλέον.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τα σημεία στήριξής του (970 μονάδες), έχοντας χάσει από το πρωί τις 1.000 μονάδες, κλείνοντας με πτώση 5,7% στις 948,21 μονάδες.

Τα επενδυτικά κεφάλαια συνωστίστηκαν στην έξοδο από την αγορά καθώς το πολιτικό ρίσκο και η αβεβαιότητα κυριαρχούν παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, ιδιαίτερα εν όψει της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό που κυριαρχεί επίσης είναι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να απεμπλακεί από την σφικτή εποπτεία του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι, οι ξένοι αξιωματούχοι μπλοκάρουν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μαζί με την αντιπολίτευση που ζητά καθημερινά εκλογές. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα οι ξένοι επενδυτές -που έδωσαν 8 δισ. ευρώ  στις τράπεζες και κάλυψαν, ομόλογα του Δημοσίου, εταιρικά ομόλογα- τώρα εμφανίζονται πωλητές.

Η κατάρρευση, όμως, των μετοχών και των ομολόγων έχει και μια διπλή όψη. Αγοραστές σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα βγαίνουν αμερικανικά funds- τα οποία δεν ενδιαφέρονται τόσο για ποια κυβέρνηση θα ακολουθήσει. Τις προηγούμενες εβδομάδες και αφού γνώριζαν την πτωτική πορεία που θα επακολουθούσε ρωτούσαν τους Έλληνες χρηματιστές σε ποια επίπεδα θα ήταν καλύτερα να τοποθετηθούν. Τα ίδια ξένα funds βλέπουν ως ευκαιρία τις ελληνικές εταιρείες καθώς βρίσκονται σε μια αγορά με σκληρό ευρώ. Όλα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία. Διότι οι ξένοι παρατηρητές γνωρίζουν καλά ένα πράγμα: Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι φιλική με τις αγορές ( για να αντλεί κεφάλαια ) ή να προσφύγει σε νέο μνημόνιο για να βρει χρήματα.

Στο ταμπλό

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με πτώση 5,7% στις 948,21 μονάδες και ο FTSE 25 με πτώση 5,67% στις 309 μονάδες.

Με απώλειες 5,45% έκλεισε η Εθνική στα 2,08 ευρώ, πτώση 7,31% στα 0,5580 ευρώ καταγράφει η Alpha Bank, η Πειραιώς κατέγραψε πτώση 5,69% στα 1,16 ευρώ και η Eurobank έχασε 10,47% στα 0,2650 ευρώ.

Η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε 3,26% στα 9,80 ευρώ, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 7,14% στα 9,50 ευρώ, η ΔΕΗ με πτώση 8,70% στα 7,24 ευρώ, η Folli Follie με απώλειες 7,69% στα 24 ευρώ, ο Τιτάνας με πτώση 6,43% στα 17,87 ευρώ, τα ΕΛΠΕ με πτώση 5,94% στα 4,59 ευρώ και η Jumbo κιήθηκε πτωτικά 6,74% στα 9 ευρώ.

Η Coca Cola υποχώρησε 0,37% στα 16,31 ευρώ, η Eurobank Properties με απώλειες 3,56% στα 8,39 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ έχασε 5,55% στα 6,98 ευρώ, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ με πτώση 6,42% στα 3,06 ευρώ, η Aegean με απώλειες 3,39% στα 5,70 ευρώ.

Απώλειες 4,75% κατέγραψε και ο Μυτιληναίος στα 5,61 ευρώ, ο Ελλάκτωρ με -10,10% στα 2,76 ευρώ και η ΜΕΤΚΑ με -6% στα 9,40 ευρώ.

Η ΕΧΑΕ έχασε1,08% στα 5,50 ευρώ και η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ κινήθηκε πτωτικά 2,27% στα 6,45 ευρώ.

Η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε 5,82% στα 2,75 ευρώ και η ΓΕΚ Τέρνα έχασε 7,57% στα 10,93 ευρώ.

Οι συνολικές συναλλαγές ανήλθαν στα 166 εκ;ατ. ευρώ με πακέτα 12,9 εκατ. ευρώ.

Ξεπέρασε το 7% η απόδοση του 10ετούς

Στο μεταξύ, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου καλπάζει για δεύτερη μέρα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, μετά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν στο χθεσινό Eurogroup όσον αφορά στα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε 38 μονάδες βάσης ή 0,38% στο 7,08%, ξεπερνώντας το ψυχολογικό φράγμα του 7%.  Παράλληλα, το ομόλογο με κουπόνι 2%, που λήγει το Φεβρουάριο του 2024, υποχωρεί 2,195 ή 21,95 ευρώ ανά 1.000- ευρώ στα 75,02.

 
Την ίδια ώρα το Bloomberg σε σημερινό του άρθρο που σημειώνει την άνοδο της απόδοσης των ελληνικων 10ετών ομολόγων πάνω από 7%, στοιχείο που καθιστά πολύ δύσκολη έως αδύνατη την έξοδο στις αγορές ερμηνεύει τις εξελίξεις με βάση τις αβεβαιότητες που προκύπτουν από τον σχεδιασμό εξόδου απ’ το μνημόνιο. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
 
Οι επιλογές της Αθήνας 
 
Πάντως  η σπουδή της κυβέρνησης να απεμπλακεί η χώρα από το ΔΝΤ εξελίσσεται σε εξίσωση με πολλούς άγνωστους “Χ”. Και αυτό γιατί η Αθήνα επιδιώκει μία “μίξη” των “εργαλείων” που της προσφέρονται ως προληπτικό μέσο στήριξης προκειμένου να απορριφθούν μέτρα και κατευθύνσεις που θα εμφανιστούν ως ένα νέο μνημόνιο που θα καταδίκαζε πολιτικά την κυβέρνηση. 
 
Κύκλοι προσκείμενοι στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα έλεγαν στο Newmoney.gr ότι έγιναν δέκτες της ικανοποίησης του για τις επαφές στην Ουάσιγκτον με την Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία, η οποία θα χρειαστεί χρόνο και κυρίως το συντονισμό μεταξύ της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ελληνικής πλευράς. 
 
Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα συνολικά τέσσερα προγράμματα “προληπτικής χρηματοδότησης”, τα οποία όμως συνοδεύονται πάλι με όρους και απαιτήσεις. 
 
Πρώτα απ’ όλα είναι η “ευρωπαϊκή λύση” του ESM, που προβλέπει δύο διαφορετικά προγράμματα στήριξης με έναν κοινό παρανομαστή: την υπογραφή μνημονίου κατανόησης και την εποπτεία της Κομισιόν και της ΕΚΤ που πλέον μπαίνουν ως “εγγυητές” του δανείου απ’ τον Μηχανισμό.
 
 *Το πιο σκληρό πακέτο για την Ελλάδα ως προς τις προδιαγραφές ένταξης είναι το Precautionary Conditioned Credit Line (PCCL). Για να εξασφαλίσει ανοιχτή πίστωση μέσω της συγκεκριμένης γραμμής, το κράτος μέλος θα πρέπει να πληροί μια σειρά προϋποθέσεων μεταξύ των οποίων:
 
· Να σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (δεν αποκλείονται κράτη σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος υπό την προϋπόθεση ότι σέβονται απολύτως και εφαρμόζουν τις συστάσεις του Συμβουλίου).
· Να έχει βιώσιμο δημόσιο χρέος.
· Να έχει μια σειρά «επιτυχημένων» εξόδων στις αγορές με «λογικούς» όρους.
· Να έχει διατηρήσιμη εξωτερική θέση.
· Να μην υπάρχουν κεφαλαιακά προβλήματα στις τράπεζες, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κινδύνους για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
 
Η δεύτερη εναλλακτική αφορά χώρες που δεν πληρούν κάποιες από τις παραπάνω προϋποθέσεις λήψης του PCCL. Πρόκειται για το ECCL (Enhanced Conditions Credit Line) στο οποίο εντάσσονται χώρες αποκλειστικά “με την εγγύηση της Κομισιόν και της ΕΚΤ”. 
 
Κάτι που σημαίνει ότι η εποπτεία είναι μεγαλύτερη και η χώρα καλείται “να υιοθετήσειι μέτρα εξορθολογισμού που έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες και να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα αναφορικά με την πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Κάτι βέβαια που θυμίζει έντονα το τρέχον πρόγραμμα το οποίο ακολουθεί ήδη η Αθήνα. 
 
 
Απ’ την πλευρά του ΔΝΤ υπάρχουν διαθέσιμα δύο εναλλακτικά εργαλεία, τα οποία όμως συνοδεύονται επίσης με αυστηρούς όρους, όπως για παράδειγμα η βιωσιμότητα του χρέους και η αποδεδειγμένη πρόσβαση στις χρηματαγορές με πολλές εκδόσεις και λογικά επιτόκια. Πρόκειται για τα “εργαλεία” χρηματοδότησης Flexible Credit Line (FCL) και Precautionary and Liquidity Line (PPL). 
 
 
1. Precautionary and Liquidity Line (PLL). Σύμφωνα με την περιγραφή του ΔΝΤ, είναι σχεδιασμένο για να καλύπτει ευέλικτα τις ανάγκες ρευστότητας των κρατών μελών του Ταμείου, που έχουν μεν σταθερά οικονομικά μεγέθη, αλλά έχουν παράλληλα και κάποια στοιχεία που τα καθιστούν ευάλωτα, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν το Flexible Credit Line. Μέχρι σήμερα η FYROM και το Μαρόκο έχουν κάνει χρήση του PLL. Το συγκεκριμένο εργαλείο έχει διάρκεια έξι μηνών ή ενός έως δύο ετών και υπάρχει αξιολόγηση.
 
2. Flexible Credit Line (FCL). Είναι σχεδιασμένο για να καλύπτει τις ανάγκες χωρών με πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις. Τρεις χώρες, η Κολομβία, το Μεξικό και η Πολωνία, έχουν χρησιμοποιήσει την ευέλικτη γραμμή χρηματοδότησης. Καμία από αυτές δεν έχει αντλήσει χρηματοδότηση από τη συγκεκριμένη γραμμή, η οποία λειτουργεί όμως ως «ενισχυτικό» της εμπιστοσύνης των αγορών στη χώρα, σε περίοδο αυξημένου ρίσκου. Η διάρκεια ισχύος της συγκεκριμένης γραμμής χρηματοδότησης είναι ένα ή δύο χρόνια, με αξιολόγηση μετά τον πρώτο χρόνο. Αν η χώρα που έχει συνάψει τη συγκεκριμένη σύμβαση αποφασίσει να κάνει «ανάληψη», η αποπληρωμή θα πρέπει να γίνει σε περίοδο 3-5 ετών.
 
Ανάπτυξη 2,1% του χρόνου 
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Deutsche Bank προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση της τάξης του -0,2% το 2014, ανάπτυξη 2,1% το 2015, ενώ θα σημειώσει περαιτέρω ανάπτυξη 2,7% το 2016. 
 
Οι αναλυτές προβλέπουν επίσης αποπληθωρισμό -1,0% για το 2014, άνοδο του πληθωρισμού στο 0,4% το 2015 και 0,9% το 2016. 
 
Παράλληλα προσδιορίζουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 1% για το 2014, 1,5% για το 2015 και 1,5% για το 2016. 
 
Επίσης, όσον αφορά το ισοζύγιο προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί στο -1,8% του ΑΕΠ το 2014, στο -0,6% το 2015 και 0,1% το 2016.
 
 
Στ. Μορ. 
 
 
 
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ESM ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ “ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ” ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ