“Μήπως βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου bear market στις αμερικανικές μετοχές;”, αναρωτιέται με τελευταία έκθεσή της η Capital Economics. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της, η πτώση του S&P 500 πάνω από 5% από το υψηλό που είχε σημειωθεί στα μέσα του Σεπτεμβρίου, δεν αναμένεται να σηματοδοτήσει την αρχή ενός bear market.

Και αυτό γιατί συνήθως, τα bear markets σημειώνονται κατά τη διάρκεια ή έστω κοντά σε περιόδους ύφεσης, και όχι στη μέση μίας οικονομικής ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος επιμένει στην εκτίμησή του ότι ο S&P 500 θα κλείσει την τρέχουσα χρονιά στις 1.950 μονάδες (έναντι των 1.874 μονάδων σήμερα) και θα κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα, για να κλείσει το 2016 στις 2.100 μονάδες.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Capital Economics, από το 1950 έχουν σημειωθεί εννέα bear markets, που ορίζονται ως πτώση στις τιμές των μετοχών τουλάχιστον κατά 20% από την κορυφή έως τον πάτο, σε μία περίοδο τουλάχιστον δύο μηνών.

Επίσης, στο ίδιο διάστημα έχουν υπάρξει δέκα επίσημες περίοδοι ύφεσης για την αμερικανική οικονομία.

Σήμερα, η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας ύφεσης, αλλά αντίθετα αναμένεται να εμφανίσει υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 3% τόσο το 2015 όσο και το 2016, σύμφωνα με τον οίκο. Επομένως, οι πιθανότητες ενός bear market σε αυτή τη φάση είναι μικρές.