Αν και βρισκόμαστε ακόμα στον Νοέμβριο, οι περισσότεροι επενδυτές έχουν ήδη στρέψει το βλέμμα τους στο 2024. Ορισμένες εταιρείες του S&P 500 φαίνονται ήδη έτοιμες να παρουσιάσουν σημαντικά νούμερα.

Επτά εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Merck, Stanley Black & Decker και Estee Lauder είναι έτοιμες να δημοσιεύσουν προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για το 2024 τα οποία θα είναι 100% ή περισσότερο υψηλότερα από τα φετινά, όπως αναφέρει ανάλυση της Investor’s Business Daily, μέσω χρήσης των στοιχείων των S&P Global Market Intelligence και MarketSmith. 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ποσοστό ανάπτυξης το οποίο ξεχωρίζει ακόμα κι εν μέσω ενός υποτιθέμενα ισχυρού 2024 όσον αφορά την αύξηση των κερδών των περισσότερων άλλων εταιρειών του S&P 500.

Τώρα που τα εταιρικά αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο του 2023 έχουν πια, ουσιαστικά, τελειώσει, οι εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) από τις 24 Νοεμβρίου υποδεικνύουν αύξηση του S&P 500 κατά 11,1%, όπως αναφέρει ο αναλυτής της CFRA, Σαμ Στόβαλ, προσθέτοντας πως «λόγω της εποχικότητας, της δυναμικής και των προβλέψεων για την αύξηση των EPS, πιστεύουμε πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανόδου για την αγορά και τις μετοχές εταιρειών με αναπτυξιακή προοπτική»

O S&P 500 έχει σημειώσει ράλι της τάξης σχεδόν του 20% το 2023, παρά την περιορισμένη αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών, οπότε τα πράγματα αναμένονται πολύ καλύτερα το 2024, όταν εταιρείες εκτός των Big Tech θα μπορέσουν να σημειώσουν και πάλι σταθερή ανάπτυξη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της FactSet, οι εταιρείες του S&P 500 κατέγραψαν κατά μέσο όρο αύξηση των κερδών τους της τάξης του 0,6% το 2023. Αυτό αποτελεί ελάχιστο μέρος της εκτιμώμενης αύξησης του 10% για το 2024, ενώ ακόμα κι αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι σχετικά συντηρητικός.

Ο Στόβαλ υποστηρίζει πως πολλές εταιρείες με αναπτυξιακή προοπτικού του S&P 500 θα σημειώσουν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο όσον αφορά τα EPS το 2024. Υποστηρίζει, μάλιστα, πως οι προβλέψεις για την κερδοφορία υποδεικνύουν 14,5% υψηλότερη αύξηση των κερδών των εταιρειών αυτών το ερχόμενο έτος. 

Μεγάλο μέρος της αύξησης των κερδών αυτών θα προέρχεται από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, των καταναλωτικών αγαθών, της υγειονομικής περίθαλψης και της τεχνολογίας. Ο Στόβαλ υπογράμμισε πως «ο τομέας της υγείας αποτελεί έναν αναπτυξιακό κλάδο αφού το 71% της κεφαλαιοποίησής του θεωρείται αναπτυξιακό».

Η υγειονομική περίθαλψη μπορεί να μην φαίνεται, αρχικά, ως μία τεράστια πηγή αύξησης της κερδοφορίας, αλλά οι αναλυτές έχουν μεγάλες ελπίδες όσον αφορά την πορεία του τομέα το 2024.

Οι αναλυτές πιστεύουν πως η Merck θα καταγράψει EPS $8,44, κάτι το οποίο συνεπάγεται αύξηση της κερδοφορίας της κατά 520% το 2024 σε σχέση με το 2023. Αυτό αποτελεί και την μεγαλύτερη αναμενόμενη ανάπτυξη κερδών σε ολόκληρο τον S&P 500 το ερχόμενο έτος, ενώ θα αποτελεί και μία θετική αλλαγή του αφηγήματος της μείωσης της κερδοφορίας της κατά 80% για φέτος. 

Οι αναλυτές έχουν, επίσης, υψηλές προσδοκίες για την Pfizer, η οποία αναμένεται να καταγράψει προσαρμοσμένα EPS $3,16 το 2024, αύξηση του 102% σε σχέση με το 2023 και σε αντίθεση με την μείωση των κερδών της κατά 76% το 2023 λόγω της μείωσης της ζήτησης για εμβόλια κορωνοϊού. 

Θεωρείται λογική η εκτίμηση πως το μεγαλύτερο άλμα των κερδών για το 2024 είναι πιθανό πως θα προέλθει από εταιρείες οι οποίες κατέγραψαν σημαντική πτώση κερδών το 2023.

Η Stanley Black & Decker αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, αφού τα κέρδη της το 2024 αναμένεται να σκαρφαλώσουν άνω του 250%, μετά από την φετινή πτώση του 70%. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ελπίδες για την αύξηση των εταιρικών κερδών είναι πολύ μεγαλύτερες για το 2024 σε σχέση με το τρέχον έτος. Το μόνο που απομένει, είναι να δούμε εάν οι εταιρείες του S&P 500 θα τα καταφέρουν πραγματικά.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: To παρασκήνιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ – Στα 2 εκατ. βαρέλια θα φτάσει η συνολική περικοπή (upd)

Mάικ Νόβογκρατς: Bitcoin, χρυσός και ασήμι θα καταγράψουν άνοδο, εκτιμά ο γνωστός επενδυτής

Μητσοτάκης στην εκδήλωση της Google: Να γίνουμε παγκόσμιο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ