Του Δημήτρη Παφίλα

Tα hedge funds παίζουν το σενάριο της αλλαγής στάσης από την αντιπολίτευση σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές, ωστόσο η μεταβλητότητα θα είναι υψηλή εφόσον δεν επιβεβαιωθεί αυτή η αλλαγή. Αρκετοί, όμως, ξένοι επενδυτές- εκτός από τα hedge funds – δεν θα στοιχηματίσουν στις ελληνικές εκλογές και προτιμούν να αγοράσουν υψηλότερα, όταν η πολιτική κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί. 

Το τελευταίο διάστημα η αγορά – κυρίως οι ξένοι επενδυτές – παίζουν το σενάριο της αλλαγής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον τελικά κληθεί να κυβερνήσει. Οι αποδόσεις των ομολόγων αποκλιμακώθηκαν κάτω από το 10% και το χρηματιστήριο σημείωσε  μέσα σε 3 ημέρες απόδοση 10%. Απο τις αρνητικές προεξοφλήσεις, η αγορά πέρασε γρήγορα στην αντίθετη πλευρά. Όμως, εδω εδράζονται οι κίνδυνοι και φαίνονται καλύτερα στις τραπεζικές μετοχές. Εφόσον το πρόγραμμα συνεχιστεί και δοθεί η γραμμή προληπτικής χρηματοδότησης τότε οι ξένοι επενδυτές θα έχουν  αγοράσει σε τιμές κάτω απο την λογιστική αξία. Όμως, αν δεν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, όπως επισημαίνουν οι ξένοι οίκοι, τότε οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν να καταγράφουν πτώση, την ώρα που η τάση καταγραφής μη εξυπηρετούμενων δανείων ανακόπτεται. Με λίγα λόγια, οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνές όπως λένε οι ξένοι, αλλά μπορεί να γίνουν φθηνότερες. Από την άλλη πλευρά, στα τραπεζικά επιτελεία επικρατεί στάση αναμονής, αλλά όλοι αναγνωρίζουν πως το α΄ τρίμηνο έχει χαθεί λόγω των εκλογών αλλά και της εκλογής προέδρου. 

Τα δεδομένα φαίνεται πως διαμορφώνονται εναντίον της Αθήνας. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έχει καταρρεύσει κατά 50% από τα μέσα Ιουνίου ενώ από την είσοδο της αγοράς στον Msci αναδυόμενων αγορών ( Νοέμβριος 2013 ) καταγράφηκε πτώση 66% .

Όμως, σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά Funds πρέπει να σημειωθεί πως εισήλθαν στην ελληνική αγορά όταν το ευρώ/δολάριο βρισκόταν στα 1,31 δολάρια και σήμερα η ισοτιμία βρίσκεται στα 1,17 δολάρια. Με  άλλα λόγια, τα αμερικανικά funds- τα οποία σταθερά επενδύουν στην Ελλάδα από το 2012- σήμερα αγοράζουν περισσότερες μετοχές απ’ ότι τότε.  (Όλοι, όμως, οι ξένοι επενδυτές ρωτούν σε ποια επίπεδα τιμών πρέπει να τοποθετηθούν).

Η δεύτερη ειδοποιός διαφορά είναι πως σε σχέση με  το 2012, έχουν επενδύσει περισσότερα αμερικανικά funds, όπως δείχνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών το περασμένο καλοκαίρι, όταν επενδύθηκαν 8, 5 δισ. ευρώ.

“Η Ελλάδα, είναι “μεγαλύτερη ιστορία” τώρα από ότι ήταν το 2012 όπως μας υποδεικνύουν και οι τάσεις από το Google (αναφορές της χώρας ) και δεν είναι καθόλου έκπληξη το γεγονός τα ελληνικά assets είναι χαμηλά” επισήμαινε ανάλυση της Jp Morgan πριν απο 2 ημέρες.

Το χρηματιστήριο της Αθήνας έχει υποαποδώσει 50% από τον Ιούνιο και οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πιο φθηνές της περιοχές τονίζει η JP Morgan προσθέτοντας ότι, μόνο η αυστριακή Raifessen είναι χαμηλότερα ενώ η Erste Βank διαπραγματεύεται  2 φορές παραπάνω από την Εθνική.

 

Οικονομία που ανακάμπτει

Η αγορά ομολόγων και των  ασφαλίστρων κινδύνου τιμολογεί την Ελλάδα με 61% πιθανότητες χρεοκοπίας τα πέντε επόμενα χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan στις 13 Ιανουαρίου, ωστόσο όπως προσθέτει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρώ και οι μετοχές θα ανακάμψουν ενώ η επόμενη κυβέρνηση θα κληρονομήσει μια οικονομία που ανακάμπτει.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με φρέσκα κεφάλαια 8 δισ. ευρώ και πέρασαν τα stress tests, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ακόμη ανάπτυξη 2,9%-3,7%-3,5% για την περίοδο 2015-2016-2017. Η οικονομία που ανακάμπτει έχει ανάγκη από μια επίμηκυνση του χρέους κατά 70 χρόνια – διευθέτηση η οποία αποτελεί ουσιαστικά επιδότηση, όπως σημειώνουν επενδυτές, όπως η Japonica Partners, που κατέχει πάνω από 3 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους. Την πρόταση, η οποία είναι γνωστή εδω και 1,5 χρόνο, επανέλαβε ως δική του, ο αρχιτέκτονας εισόδου της Ελλάδας στα μνημόνια κ. Γ. Παπανδρέου.