Με ισχυρή άνοδο κινούνται οι ευρωαγορές στην εκπνοή μιας ιδιαίτερα ευμετάβλητης εβδομάδας για τα χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τα σχέδια της Fed για νομισματική σύσφιξη καθώς και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκανε άλμα 1,1% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών ενώ αυτή την ώρα σημειώνει κέρδη 1,28% στις 460,83 μονάδες. Τα αυτοκίνητα σημειώνουν άνοδο 1,7%, ενώ κι όλοι οι άλλοι κλαδικοί δείκτες βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

Ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 1,07%, ο γερμανικός DAX με κέρδη 1,53%, ο γαλλικός CAC 40 με άνοδο 1,54%, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,71% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με κέρδη 1,41%.

Την Πέμπτη ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες, παρά την αρχική του άνοδο κατά 0,8%, καθώς κυριάρχησε η μεταβλητότητα μετά τις λεπτομέρειες που έγιναν γνωστές για τα σχέδια της Fed να περιορίσει τον ισολογισμό της και να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Παράλληλα, το αμερικανικό Κογκρέσο υπερψήφισε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που αφορούν το εμπόριο και την απαγόρευση πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και την απαγόρευση όλων των νέων επενδύσεων στη χώρα. Επίσης, αποφασίστηκε η επιβολή κυρώσεων στις κόρες του Πούτιν, μετά από τις αναφορές για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου Ρώσων στρατιωτών κατά Ουκρανών πολιτών.

Και η ΕΕ ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μεταξύ αυτών και το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών και η εξάπλωση της Covid στην Κίνα, καθώς εκφράζονται φόβοι για περισσότερα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Νωρίτερα οι αγορές Ασίας – Ειρηνικού σημείωσαν ήπια άνοδο. Τα αμερικανικά futures σημείωναν νωρίτερα ήπιες μεταβολές.

Διαβάστε ακόμη:

Γεωργακόπουλος (Intrum Hellas): Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας για τις «κόκκινες» επιχειρήσεις

Intralot: Αύξηση 20% στα ετήσια έσοδα και 67% στα EBITDA

Γιάννης Αλαφούζος: Η Okeanis Eco Tankers παρέλαβε το νεότευκτο υπερ-δεξαμενόπλοιο Nissos Kea