search icon

Αγορές

Ανακάμπτουν οι αγορές στη Νέα Υόρκη μετά την σταθεροποίηση του γουάν

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street

Ανοδικά κινούνται οι τιμές των μετοχών στη Wall Street, μετά τη χθεσινή μεγάλη πτώση, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη που έχει να εμφανισθεί από το  2018.  Οι αγορές δείχνουν να ανακτούν την ψυχραιμία τους, καθώς το γουάν άρχισε να σταθεροποιείται αφού η κεντρική τράπεζα της Κίνας έσπευσε να το ισχυροποιήσει έναντι του δολαρίου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,66% στις 25.887,43 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινείται κατά 0,75% υψηλότερα στις 7.782,61 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,36% στις 2.854,47 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού υποχώρησε, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε επίπεδα λίγο μεγαλύτερα από την αναλογία 1 προς 7, πυροδοτώντας ανησυχία για νομισματικό πόλεμο.

Οπως σημειώνουν αναλυτές της «The Sevens Report»:  «Aν η κλιμάκωση στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ  – Κίνας  συνεχιστεί, αυτό θα προκαλέσει πλήρη υποχώρηση των αγορών, ανεξάρτητα από το τι πολιτική θα κάνει η Fed. Και πιστεύουμε ότι μια ακόμα μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης δεν πρόκειται ουσιαστικά να αντισταθμίσει έναν παρατεταμένο και κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο».

Την Τρίτη , η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της, καθώς χθες Δευτέρα η συναλλαγματική ισοτιμία του γιούαν ρενμίνμπι έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1, κίνηση η οποία αναμένεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και να επιτείνει τη νευρικότητα στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, «υπό τις διαταγές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Στα εμπορεύματα, το αμερινακικό αργό πετρέλαιο καταγράφει κέρδη 0,24% στα 54,82 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,21% στα 1.479,60 δολάρια ανά ουγγιά, αγγίζοντας νέο υψηλό έξι ετών.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει άνοδο έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ υποχωρεί έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1182 δολαρίων, ανά ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται κατά 2,4 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 1,76%.

Exit mobile version