Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς την αρχική αισιοδοξία των επενδυτών για εξομάλυνση της κατάστασης στην Ιταλία διαδέχτηκαν και πάλι οι φόβοι, με τη γειτονική χώρα να μην κάνει πίσω στο θέμα του προϋπολογισμού.

Σε μια τετρασέλιδη επιστολή του, ο Τζιοβάνι Τρία απάντησε στις ανησυχίες της Κομισιόν για τον «υπερ-φιλόδοξο» προϋπολογισμό που προβλέπει έλλειμμα 2,4%.

Ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά δηλώνει στους Ευρωπαίους πως η Ιταλία δεν κάνει πίσω στο θέμα του προϋπολογισμού, παραδεχόμενος πως σπάει τους ευρωπαϊκούς κανόνες (του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης), ωστόσο πρόκειται για μία «αναγκαία» παραβίαση, παρότι η απόφαση ήταν δύσκολη, όπως σχολιάζει.

Ο Τρία έσπευσε πάντως να καθησυχάσει Ευρώπη και αγορές πως δε θα επιτρέψει το έλλειμμα να διευρυνθεί πέραν του 2,4%. Ωστόσο οι επενδυτές δεν πήραν με «καλό μάτι» τις ιταλικές υποσχέσεις, φοβούμενοι πως η κατάσταση θα εκτροχιαστεί στο μέλλον. Οι αγορές είχαν δει αρχικά με αισιοδοξία την απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας μόνο κατά μία βαθμίδα, διατηρώντας την πάνω από τα επίπεδα junk, ενώ παράλληλα αναβάθμισε το outlook σε σταθερό από αρνητικό, κάτι που οδήγησε σε «ανακούφιση» στα ομόλογα.

Ωστόσο η αποκλιμάκωση ήταν σύντομη. Οι νέοι φόβοι αποτυπώθηκαν εμφανώς στην αγορά ομολόγων, με το ιταλικό 10ετές να διαγράφει «τρελή πορεία», και τις ανησυχίες να επηρεάζουν και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, φτάνοντας μέχρι την αντίεπρα όχθη του Ατλαντικού, γυρνώντας πτωτική τη Wall Street παρά το αρχικό της ανοδικό άνοιγμα.

«Άνω-κάτω» τα ευωομόλογα, με τις αποδόσεις αρχικά να αποκλιμακώνονται και στη συνέχεια να εκτοξεύονται και πάλι. Αυτή τη στιγμή το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 3,53%.

Η εβδομαδιαία πορεία του ιταλικού 10ετούς

ita10yeweek.PNG

Όσο για την Ελλάδα, οι ιταλικοί κραδασμοί δεν «πρόλαβαν» να επηρεάσουν αρνητικά το Χρηματιστήριο, κι έτσι το κλείσιμο βρήκε το Γενικό Δείκτη να καταγράφει ήπια κέρδη 0,29%, παρουσιάζοντας ωστόσο εμφανώς ασθενή άνοδο, η οποία ενδέχεται να μην κρατήσει αύριο, εφόσον και οι ανησυχίες λόγω Ιταλίας διατηρηθούν. Σχετική σταθεροποίηση προς το παρόν στο ελληνικό 10ετές στο 4,323%.

Πάνω από το 1,730% έχει εκτοξευθεί η απόδοση του ισπανικού 10ετούς, το οποίο βρισκόταν κάτω από το 1,5% πριν από ένα μήνα, ενώ το πορτογαλικό έχει ξεπεράσει επίσημα το φράγμα του 2%, καθώς δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί πάνω από το 2,02% τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο μεταξύ οι επενδυτές σπεύδουν στο γερμανικό bund που απολαμβάνει απόδοση του 0,445%.

Σημειώνεται πως αύριο, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, αναμένεται η αντίδραση της Κομισιόν στην απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης.

italyyysovvv.png

Πίσω στα ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,42% χαμηλότερα, στις 359,74 μονάδες.

Παρά την αρχική αισιοδοξία, ο FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραψε απώλειες 0,60% και έκλεισε στις 18.966,22 μονάδες, «σβήνοντας» τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα.

Με απώλειες έκλεισαν και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,26% κι έκλεισε στις 11.524,34 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,10% στις 7.042,80 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,62% χαμηλότερα στις 5.053,31 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, των τραπεζών και των τεχνολογικών εταιρειών.

Ειδικότερα, η μετοχή της Fiat σημείωσε άνοδο σχεδόν 3%, στον απόηχο της είδησης ότι η εταιρεία έχει συμφωνήσει να πουλήσει τη μονάδα Magneti Marelli σε μια ιαπωνική εταιρεία έναντι 7,1 δισ. δολ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Ryanair κατέγραψε κέρδη άνω του 4%, παρά τα χαμηλότερα των προσδοκιών κέρδη που ανέφερε η ιρλανδική εταιρεία για το β’ τρίμηνο χρήσης.

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ανέφερε σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους υπαλλήλους της, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα αποφευχθούν περαιτέρω απεργίες.

Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», βελτίωση παρουσίασαν τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης το 2017, καθώς τόσο το έλλειμμα όσο και το χρέος κινήθηκαν πτωτικά.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στην ευρωζώνη μειώθηκε από 1,6% το 2016 στο 1% το 2017, ενώ το χρέος υποχώρησε στο 86,8% το 2017 από 89,1% το 2016.

Τον υψηλότερο δείκτη χρέους/ΑΕΠ παρουσίασε το 2017 η Ελλάδα με 176,1% (178,5% το 2016) και ακολουθεί η Ιταλία με 131,2%.

Στη Βρετανία, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησε η εμπιστοσύνη μεταξύ των νοικοκυριών τον Οκτώβριο του 2018, με τους καταναλωτές να εμφανίζονται όλο και περισσότερο επιφυλακτικοί.

Ειδικότερα, ο δείκτης χρηματοδότησης νοικοκυριών της Markit υποχώρησε στις 45,1 μονάδες, έναντι των 45,7 μονάδων του προηγούμενου μήνα, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.