Αγορές

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές στον απόηχο της συνεδρίασης της ΕΚΤ

  • newsroom


Στη σκιά της συνεδρίασης της ΕΚΤ κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος μετά τα αισθητά κέρδη στη συνεδρίασης της Τετάρτης, εν μέσω των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων η πλειοψηφία των οποίων απογοητεύει. Η ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση δεν επιφύλασσε κάποια έκπληξη – κάτι που οι αγορές είχαν προεξοφλήσει – ωστόσο στην καθοδήγησή για […]

Στη σκιά της συνεδρίασης της ΕΚΤ κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος μετά τα αισθητά κέρδη στη συνεδρίασης της Τετάρτης, εν μέσω των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων η πλειοψηφία των οποίων απογοητεύει.

Η ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση δεν επιφύλασσε κάποια έκπληξη – κάτι που οι αγορές είχαν προεξοφλήσει – ωστόσο στην καθοδήγησή για τα βήματα που θα ακολουθήσει στο εγγύς μέλλον, ανέφερε ότι θα εξαντλήσει το ποσό του 1,35 τρισ. ευρώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Έκτακτης Άναγκης για την Πανδημία (ΡΕΡΡ), συνεχίζοντας τις αγορές στοιχείων ενεργητικού όπως έχει προαναγγείλει.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε χαμηλότερα 0,46%, όπως και ο CAC 40 στο Παρίσι, με τον DAX στην Φρανκφούρτη να ακολουθεί με απώλειες 0,43%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο να παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα με πτώση 0,67% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και να σημειώνει άνοδο 0,37%.

Στη μεταστροφή αυτή του ιταλικού χρηματιστηρίου συντέλεσαν οι διαβεβαιώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για το πρόγραμμα ΡΕΡΡ, από τη στιγμή που η Ιταλία ευνοείται σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές της ΕΚΤ.

Αναφορικά με τα εταιρικά αποτελέσματα η ολλανδική ζυθοποιία Heineken ανέφερε πτώση 16,4% στα έσοδά της το α΄ εξάμηνο του 2020, ελέω της μείωσης της ζήτησης εξαιτίας του κορονοϊού.

Περισσότερο απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα του ελβετικού ομίλου πολυτελών ειδών Richmond, ανακοινώνοντας ότι τα έσοδά της το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς καταποντίστηκαν κατά 47%, ωστόσο απέφυγε μία μεγαλύτερη συντριβή εξαιτίας των διαδικτυακών πωλήσεων στην Κίνα οι οποίες αυξήθηκαν κατά 49%.

Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε απώλειες 4,60%, με αποτέλεσμα να τραβήξει προς τα κάτω τον κλάδο των προσωπικών ειδών 1,25% και να αναδειχθεί εκ των μεγάλων χαμέμων της συνεδρίασης, μαζί με τον κτηματομεσιτικό κλάδο.

Απόρρητο Απόρρητο