Έχασαν τα πρωινά κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι εντάσεις παραμένουν στο κόκκινο για τη ρωσο-ουκρανική κρίση, ενώ αρνητικό αντίκτυπο είχε η δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι αναβάλλεται ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στη Λευκορωσία.

Σε νέο του μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο οποίο διαβεβαίωνε τον ουκρανικό λαό ότι “οι γραμμές άμυνας αντέχουν” στη ρωσική επίθεση. “Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε παρά μόνο την ελευθερία μας”, τόνισε ο Ζελένσκι.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,57% στις 443,78 μονάδες, ενώ στο άνοιγμα κέρδιζε 0,5%. Ο κλάδος των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας υποχώρησε κατά 2,4% σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ ο τομέας πρώτων υλών έκανε άλμα 3%, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές τους.

Ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 0,65%, ο γερμανικός DAX χάνει 1,05%, ο γαλλικός CAC 40 με πτώση 0,43% ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 0,79% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί κατά 1,71%.

Οι αναταράξεις στις αγορές γίνονται στο φόντο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία που συνεχίζονται για όγδοη ημέρα με σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο και τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας στα ανατολικά. Οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Μαριούπολη παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν “με τον πιο έντονο τρόπο” την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σε μια ιστορική ψηφοφορία την ίδια στιγμή που ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εταιρείες με παγκόσμιες δραστηριότητες εγκαταλείπουν τη Ρωσία και ενώ το ρούβλι κατρακυλά σε νέα ιστορικά χαμηλά. Την ίδια ώρα οι οίκοι Fitch και Moody’s υποβάθμισαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ρωσίας.

Νωρίτερα, οι αγορές Ασίας – Ειρηνικού σημείωσαν άνοδο.

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Το πρωί στις συναλλαγές της Ασίας το μπρεντ κέρδισε 2,2% στα 115,40 δολ/βαρέλι ενλω νωρίτερα ξεπέρασε τα 118 δολ/βαρέλι. Το αμερικανικό αργό σκαρφάλωσε 2,4% στα 113,23 δολ/βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο ρεκόρ για το φυσικό αέριο: Στα 200 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Στον αέρα ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας

Axia: Ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης στον ελληνικό προϋπολογισμό