Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Δεν καταλαβαίνει τίποτα η αμερικανική αγορά, παρά το νέο αδιέξοδο στο εμπόριο, τα γεωπολιτικά (βλέπε Β.Κορέα) και τις τελευταίες περιπέτειτες του Τραμπ.

S&P 500 και Nasdaq οδηγήθηκαν σε νέα ρεκόρ, με την αγορά να διανύει τη μακροβιότερη bull market όλων των εποχών.

Οι επενδυτές αγνοούν tweets και εμπορικά παιχνίδια και εστιάζουν στο ένα πράγμα που έχει σημασία: την οικονομία. “Its the economy, stupid”, που έλεγε και ο Κλίντον…

Και η οικονομία των ΗΠΑ καλπάζει, ενώ οι εισηγμένες (και ειδικά οι τεχνολογίες) παρουσιάζουν εντυπωσιακά μεγέθη.

Την ίδια ώρα, τα σχόλια του προέδρου της Fed Τζέρομ Πάουελ, ο οποίος δε βλέπει υπερθέρμανση της οικονομίας και ο οποίος αμύνθηκε της πολιτικής της Τράπεζας για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, αναθάρρεψαν τους επενδυτές, αυξάνοντας τις τοποθετήσεις στις μετοχές αλλά και στο αμερικανικό 10ετές, του οποίου η απόδοση αποκλιμακώθηκε αισθητά στο 2,815% μετά την ομιλία στο Τζάκσον Χολ.

Μοναδικός χαμένος το δολάριο βέβαια, καθώς οι bulls του αμερικανικού νομίσματος εκφράζουν αμφιβολίες για τέταρτη αύξηση επιτοκίων το Δεκέμβριο. Το EUR/USD βρίσκεται στο 1,1622.

Στους πρωταγωνιστές όμως της βραδιάς, o Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,52% ή 133 μονάδων στις 25.790, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,62% στις 2.874 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,86% στις 7.945 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των DowDuPont (+1,7%) και Visa Inc. (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-0,6%) και Nike (-0,5%).

Τι ειπώθηκε στο Τζάκσον Χολ

Σε ότι αφορά το συμπόσιο των τραπεζιτών, ο Πάουελ ανέφερε ότι δεν βλέπει ρίσκο υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας ή σημάδια ότι ο πληθωρισμός επιταχύνει πάνω από το στόχο του 2%. Επιπλέον, υπερασπίστηκε την πολιτική της κεντρικής τράπεζας για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Η εικόνα σε εμπόριο

Στο μεταξύ, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εμπορικές συνομιλίες χαμηλόβαθμων αξιωματούχων ΗΠΑ και Κίνας. Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών σημειώνοντας ότι «δεν αναμένει πολλά από τις συζητήσεις».

Σύμφωνα με πηγές των Financial Times, οι Κινέζοι αξιωματούχοι ήταν πρόθυμοι να δώσουν κάποια μέτρα ανοίγματος της αγοράς στις ΗΠΑ και να αυξήσουν τις αγορές προϊόντων ενέργειας και γεωργίας – καθώς και κάποιες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη αποδυνάμωση του νομίσματος.

Μακροοικονομικά

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησαν 1,7% τον Ιούλιο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να μειωθούν κατά 0,5%. Οπως υπενθυμίζει το CNBC, τον προηγούμενο μήνα είχαν σημειώσει αύξηση 0,8%.

Η μεγάλη πτώση στα νέα συμβόλαια για επιβατικά αεροπλάνα οδήγησαν την αρνητική πορεία, για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες.

Ωστόσο, οι περισσότερες μεταποιητικές μονάδες, εκτός από τη Boeing, ανέφεραν ότι είχαν καλά αποτελέσματα και ενδυναμωμένο επιχειρηματικό κλίμα.

Εμπορεύματα

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,3% στα 68,72 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,8% στα 1.194 δολ./oz.

Συνολικά στην εβδομάδα, πετρέλαιο και χρυσός κέρδισαν 5,4% και 2,5% αντίστοιχα.