Με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής η Wall Street, συμπληρώνοντας έτσι μια εντυπωσιακή εβδομάδα αλλεπάλληλων ρεκόρ με επίκεντρο τον S&P 500 και τον Nasdaq. Πάντως το καλό κλίμα με φόντο τα καλά εταιρικά αποτελέσματα και τα ευοίωνα μαντάτα από το εμπορικό πεδίο συμπαρέσυρε σήμερα και τον Dow.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones «έκλεισε» με άνοδο 0,47% στις 44.901 μονάδες, ο S&P 500 διεύρυνε τα υψηλά του στις 6.388 μονάδες αυξημένος κατά 0,40% και ο Nasdaq συνέχισε ακάθεκτος την πορεία του πάνω από το ορόσημο των 21.000 μονάδων, προσθέτοντας 0,24% στο ρεκόρ των 21.108 μονάδων.

Με τον τρόπο αυτό ο S&P500 κατέγραψε το 14ο ιστορικό κλείσιμο του για το 2025 και το πέμπτο της εβδομάδας, καθώς ο δείκτης έκλεισε πάνω από τις 6.300 μονάδες για πρώτη φορά τη Δευτέρα. Ο Nasdaq, αντιστοίχως, κατέγραψε τέσσερα ιστορικά υψηλά αυτή την εβδομάδα, ξεπερνώντας το όριο των 21.000 μονάδων την Τετάρτη.

Με τις επιδόσεις αυτές όλοι οι βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη. Ο Dow Jones βρέθηκε στο +1,3%, ενώ ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 αυξήθηκαν κατά 1,2% και 1,6% αντιστοίχως.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις έχασαν έδαφος με το 10ετές να πέφτει στο 4,384% και το 2ετές στο 3,919%.

Η πρόοδος στις εμπορικές συμφωνίες, τα θετικά οικονομικά στοιχεία και η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων φαίνεται να αντισταθμίζουν τους φόβους υπερθέρμανσης της αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από το 80% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη τους, ποσοστό που βρίσκεται σε τροχιά για το υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Πρόκειται για μια ευχάριστη ανατροπή, που προφανώς αφήνει ικανοποιημένους τους επενδυτές. Αν και το «βαρύ» πυροβολικό με επίκεντρο τις Big Tech αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τις Apple, Amazon, Microsoft και Meta.

«Ο ρυθμός των αποτελεσμάτων μέχρι στιγμής είναι θετικός, τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν σταθερά, και φαίνεται να διαμορφώνεται και κάποια σαφήνεια γύρω από τους δασμούς», ανέφερε σε σημείωμα της η Bespoke Investment Group. «Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους επενδυτές για την αισιοδοξία τους».

Ο Μαρκ Χάκετ από τη Nationwide συμφώνησε εξηγώντας ότι «η αγορά συνεχίζει την σταθερή της άνοδο, καθώς πολλοί από τους βασικούς φόβους των επενδυτών δεν έχουν υλοποιηθεί».

Πραγματικά μετά από μήνες αβεβαιότητας για την απειλή εμπορικών πολέμων, οι παγκόσμιες αγορές δείχνουν σημάδια ανακούφισης, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αρχίσει να υπογράφει εμπορικές συμφωνίες. Και παρά το γεγονός ότι για την ώρα είναι λίγες στον αριθμό ενόψει της κρίσιμης διορίας της 1ης Αυγούστου, το deal με την Ιαπωνία φαίνεται πως «ξεκλείδωσε» τις εξελίξεις όσον αφορά τις σημαντικότερες διαπραγματεύσεις, που είναι αυτές με την ΕΕ και με την Κίνα.

Ειδικά για την ΕΕ, μετά από αρκετές ημέρες θολού τοπίου και γενικόλογων δηλώσεων περί ύπαρξης προόδου, η είδηση ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί στην Σκοτία την Κυριακή για να συζητήσει το θέμα της εμπορικής συμφωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ (ο οποίος θα βρίσκεται στην περιοχή για ιδιωτική επίσκεψη γκολφ) ερμηνεύτηκε από τους επενδυτές ως απτή απόδειξη πως το deal είναι προ των πυλών.

Αναλόγως θετικές εκτιμήσεις, ακόμη και από τον ίδιο τον Τραμπ, έχουν διατυπωθεί για τον επικείμενο νέο γύρο συνομιλιών με τους Κινέζους, που θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 30 Ιουλίου, στην Στοκχόλμη.

Θυμίζουμε πως η διορία για την ΕΕ είναι η 1η Αυγούστου, ενώ στις 12 Αυγούστου λήγει η εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει ΗΠΑ και Κίνα.

«Έχουμε ήδη δει μια συμφωνία με την Ιαπωνία. Μια συμφωνία με την ΕΕ είναι απαραίτητη για να συνεχιστεί το ράλι των μετοχών, κατά την άποψή μας, αλλά δεν θα ήταν έκπληξη», σχολίασε ο Πολ Κρίστοφερ από το Wells Fargo Investment Institute. «Η μόνη έκπληξη θα ήταν να μην υπάρξει συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου».

«Πιστεύουμε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε μετριοπαθή πολιτική. Μια επιβράδυνση της οικονομίας λόγω δασμών θα είναι ήπια και σύντομη, όχι υφεσιακή» σχολίασε από την πλευρά του ο Μαρκ Χέφελε της UBS Global Wealth Management.

Ενθαρρυντικά για την αγορά λειτούργησε και το γεγονός πως η αιφνιδιαστική επίσκεψη Τραμπ στη Fed, την Πέμπτη, δεν οδήγησε σε… παρατράγουδα, όπως πολλοί φοβούνταν.

Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε αρκετές αιχμές on camera για το ζήτημα της επιτοκιακής πολιτικής της Τράπεζας, όπως άλλωστε αναμενόταν, απέφυγε να καταφύγει σε προσωπικές προσβολές κατά του διοικητή και τελικά υποστήριξε ότι είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Πάουελ.

Αντιστοίχως η Fed, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ευχαρίστησε τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες για την επίσκεψή τους στο έργο ανακαίνισης της κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η FOMC θα βάλει… νερό στο κρασί της και θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της την ερχόμενη εβδομάδα. Οι αγορές χρήματος δίνουν ελάχιστες πιθανότητες για μια τέτοια κίνηση. Οπότε στην περίπτωση αυτή, ο Τραμπ θα επιστρέψει στην επιθετική ρητορική του.

«Το επιχείρημα υπέρ της διατήρησης της ίδιας στάσης (από την κεντρική τράπεζα) ενισχύεται από τις δηλώσεις πολλών αξιωματούχων της Fed: ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο, οι πληθωριστικοί κίνδυνοι επιμένουν και η αγορά εργασίας βρίσκεται κοντά στην πλήρη απασχόληση», υποστήριξε ο Μάικλ Φερόλι της JPMorgan Chase.

Σε επίπεδο μετοχών, την μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν εταιρείες όπως η Deckers Outdoor, η Newmont Corporation και η Edwards Lifesciences χάρη στα ισχυρά κέρδη τους.

Σημαντικό rebound και για την Tesla που δέχτηκε ισχυρές πιέσεις την Πέμπτη, λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της.

Αντιθέτως, η Intel Corp. παρέμεινε το κυριότερο βαρίδι στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες ότι ο διευθύνων σύμβουλος, Λιπ-Μπου Ταν, δίνει προτεραιότητα στη μείωση του κόστους, σε βάρος της τεχνολογικής υπεροχής της εταιρείας.

Η μετοχή της Charter Communications καταποντίστηκε μετά τα χαμηλά αποτελέσματα και την μαζική απώλεια συνδρομητών, ενώ αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν επίσης η Pfizer, η IBM, η HCA και η ServiceNow.

Διαβάστε ακόμη 

Metlen: Πατάει το κουμπί για την είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου – Επιτυχής η δημόσια προσφορά

Τραμπ – Φον ντερ Λάιεν: Κρίσιμη συνάντηση για τους δασμούς την Κυριακή 27/7 (tweet)

Η Wall Street σπάει τα κοντέρ: Τι τροφοδοτεί το ράλι του S&P 500 – Υπάρχει κίνδυνος για φούσκα;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα