Αισιόδοξος αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να περιορίσει τον πληθωρισμό, εμφανίστηκε ο Άντριου Μπέιλι, επιμένοντας πως τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού βρίσκονται στο επίπεδο των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας.

Ο πρόεδρος της BoE μίλησε σε διάσκεψη του Institute of International Finance, στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται με αφορμή τη διπλή σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που «τρέχει» αυτές της ημέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στη διαφορετική δυναμική που παρουσιάζει ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, κάτι που αφορά τόσο την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ όσο και τη Βρετανία και την BoE. «Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τροφοδοτείται από τη ζήτηση» τόνισε χαρακτηριστικά, γεγονός στο οποίο στάθηκε και το ΔΝΤ στην έκθεση του που δημοσίευσε την Τρίτη.

Νωρίτερα στη Βρετανία ανακοινώθηκαν τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού που έδειξαν το δείκτη να υποχωρεί περαιτέρω στο 3,2% το Μάρτιο, από το 3,4% ένα μήνα νωρίτερα, αν και οι αναλυτές περίμεναν λίγο μεγαλύτερη πτώση στο 3,1%.

Η ανεπαίσθητη αυτή απόκλιση δεν φάνηκε να προβληματίζει τη βρετανική αγορά, όπως και τον ίδιο τον Άντριου Μπέιλι, δεδομένου πως και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προ ημερών από την αγορά εργασίας έδειξαν περαιτέρω πτώση των πιέσεων στα επίπεδα των μισθών.

Ο διοικητής της BoE αναφέρθηκε και στην αναζωπύρωση των πετρελαϊκών τιμών με φόντο την κρίση στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας πως για την ώρα δεν του προκαλεί σοβαρή ανησυχία, αν και το τοπίο μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που η ένταση κλιμακωθεί.

Αν και οι αναλυτές παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της έναρξης των περικοπών των βρετανικών επιτοκίων, οι περισσότεροι εξακολουθούν να θεωρούν πως η πρώτη μείωση θα έρθει τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο. Περιμένουν δε, να διαπιστώσουν τις τάσεις που διαμορφώνονται στους κόλπους της αρμόδιας επιτροπής νομισματικής πολιτικής της BoE, στην επόμενη συνεδρίαση της στις 9 Μαΐου.

Το μεγάλο ερώτημα των αγορών στη Γηραιά Ήπειρο έχει να κάνει με το αν η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως και η ΕΚΤ, θα τολμήσουν να κινηθούν πρώτες, όσο δηλαδή η Fed επιλέγει ακόμη να κρατήσει στάση αναμονής, πιθανότατα μέχρι το Σεπτέμβριο ή και πολύ περισσότερο. Στο ερώτημα αυτό ο Άντριου Μπέιλι – όπως και η Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της – έχει υποστηρίξει πως η Κεντρική Τράπεζα χαράσσει τη δική της πολιτική, όμως πολλοί αναλυτές επιμένουν πως τυχόν αποκλίσεις στη στρατηγική τους θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση της στερλίνας έναντι του δολαρίου και πιθανές πληθωριστικές πιέσεις, στοιχεία που θα λάμβανε υπόψη του το συμβούλιο.

Διαβάστε ακόμη 

Πανευρωπαϊκός έλεγχος σε 576 «influencers» για παραπλανητικές πρακτικές- Στο μικροσκόπιο 20 Έλληνες

ΔΝΤ: Καμπανάκι για παγκόσμια έκρηξη χρέους σε χρονιά-ρεκόρ εκλογών – Η αμερικανική απειλή (πίνακες)

Προσοχή: Απαγορεύεται το κάπνισμα σε απόσταση 5 μέτρων από άλλους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ