Το θέμα που μονοπωλεί τελευταία το ενδιαφέρον και αναμένεται αν συνεχίσει να το κάνει για το επόμενο (άγνωστο πόσο) διάστημα είναι το ενεργειακό πρόβλημα που, όσο πλησιάζει ο χειμώνας, τείνει να αναχθεί σε ενεργειακή κρίση. Και με τις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του πετρελαίου να αυξάνονται, βάζοντας βόμβα στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, κάποιοι αναρωτιούνται μέχρι πού μπορούν να φτάσουν. Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχει ένας option trader που πιστεύει ότι μπορεί να δούμε το πετρέλαιο ακόμα και στα… 200 δολάρια το βαρέλι.

Τα στοιχήματα των calls για μπρεντ στα 200 δολ. (συμβόλαια προαίρεσης που θα ωφελήσουν έναν αγοραστή σε περίπτωση ενός ράλι σε αυτά τα επίπεδα) διαπραγματεύθηκαν 1.300 φορές την Τετάρτη. Αν και τα συμβόλαια δεν λήγουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, θα ωφελούνταν από οποιαδήποτε απότομη άνοδο στις τιμές μέσα στον φετινό χειμώνα ή το επόμενο καλοκαίρι.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, σε μια αγορά όπου ένα μόνο φορτίο αργού μπορεί να αποφέρει περί τυ 160 εκατ. δολάρια, ένα στοίχημα των 130.000 δολ. για το πετρέλαιο που έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών είναι μικροσκοπικό. Ωστόσο, αντανακλά το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός από options traders στοιχηματίζουν ότι ένα ενεργειακό «κραχ» φέτος τον χειμώνα μπορεί να εκτοξεύσει ακόμα ψηλότερα τις τιμές.

Το αργό, τύπου μπρεντ, που αποτελεί δείκτη για την παγκόσμια αγορά, άγγιξε και ξεπέρασε τα 80 δολ/βαρέλι για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα μετά από τρία χρόνια. Οι παρατηρητές της αγοράς βλέπουν ότι η ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά με ρυθμό άνω του ενός εκατ. βαρελιών τη μέρα και περιμένουν μια μετάβαση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, γιατί οι υψηλές τιμές μπορεί να επιδεινώσει αυτό το έλλειμμα. Η Bank of America υπογράμμισε αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις ότι το αργό μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δολάρια κάποια στιγμή μέσα στον χειμώνα, αν οι καιρικές συνθήκες αποδειχθούν εξαιρετικά δύσκολες.

Διαβάστε ακόμη:

To θρυλικό «Ολυμπος Νάουσα» επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη αρχές του 2022 – Δείτε πώς θα είναι (pics)

Πολιτικός και διπλωματικός «πυρετός» στην Ε.Ε. λόγω ενεργειακής κρίσης

Nordea Bank: «Πράσινο φως» για μέρισμα-ρεκόρ μετά την χαλάρωση των περιορισμών της ΕΚΤ