Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Μάρτυρες ενός ακόμη «αιματοκυλίσματος» στην αγορά κρυπτονομισμάτων γινόμαστε και σήμερα.

Σχεδόν όλα τα κρυπτονομίσματα καταρρέουν με απώλειες που ξεπέρασαν μέσα στη μέρα το 20%, και αρνητικό πρωταγωνιστή το Bitcoin Cash (ή BCH) που βούτηξε σχεδόν 25% μέχρι και τα 400 δολάρια. Πριν από λίγες ημέρες είχε ξεπεράσει τα 600 δολάρια.

Ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων υποχώρησε και πάλι κάτω από τα 200 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης, στα 189 δισ.

Το Bitcoin βούτηξε σε χαμηλό άνω του έτους, χάνοντας τα 6.000 δολάρια (υποχώρησε έως και στα 5.000$) και μαζί τους έχασε μια κρίσιμη στήριξη που είχε αντέξει όλο το χρόνο.

bitcoinsupprttt.png

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το BCH πραγματοποίησε ένα εξαιρετικά ισχυρό ράλι της τάξεως του 50% από τα 400 δολάρια στα 600 μέσα σε δύο μόλις μέρες. Ένα καθαρά κερδοσκοπικό ράλι που τροφοδότησε κυρίως η ανακοίνωση ενός επερχόμενου hard fork.

Τι είναι το fork και γιατί πυροδότησε κερδοσκοπικό ράλι

Τι είναι το hard fork; Για να μη μπλέξουμε με πολύ τεχνικούς όρους, το hard fork είναι ουσιαστικά μια διαδικασία κατά την οποία το κρυπτονόμισμα «σπάει» σε δύο νέα, με διαφορετική ονομασία και χαρακτηριστικά. Εξ ου και το όνομα fork, καθώς παραπέμπει σε πιρούνι με δύο άκρα.

Το fork συμβαίνει όταν ένα κρυπτονομίσμα χρειάζεται ας πούμε μια αλλαγή, ένα «φρεσκάρισμα», ένα update ώστε να εκσυγχρονιστεί, και αυτόματα διχάζει την επενδυτική κοινότητα σε υποστηρικτές των δύο υποπροϊόντων του fork. Το ποιο θα επικρατήσει, το κρίνει το «αόρατο χέρι» της αγοράς, μέσα από την τιμή του ουσιαστικά.

Ενδέχεται και τα δύο να επιβιώσουν, ωστόσο μόνο το ένα συνήθως έχει την εύνοια της αγοράς. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το Bitcoin. Άλλωστε το ίδιο το Bitcoin cash είναι προιόν ενός fork του Bitcoin, μαζί με το Bitcoin gold, το οποίο και απαξιώθηκε.

Βέβαια το Bitcoin είναι αυτό που επικράτησε, κρίνοντας από την τιμή του, ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν πως το «αληθινό» Bitcoin είναι το Bitcoin Cash, το οποίο παρόλο που έχει σημαντικά χαμηλότερη τιμή από το Bitcoin, έχει πράγματι πολύ καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά ως νόμισμα (ταχύτερες συναλλαγές και μικρότερο κόστος από το «βαρύ» Bitcoin).

Το fork λοιπόν του BCH είναι προγραμματισμένο να γίνει αύριο, 15 του μηνός. Όταν συμβαίνει ένα fork, οι κάτοχοι του αρχικού κρυπτονομίσματος πιστώνονται ισάριθμη ποσότητα και από τα δύο υποπροϊόντα του fork στο λογαριασμό τους.

Γι’ αυτό και η φρενίτιδα με το BCH τις προηγούμενες ημέρες. Ο λογαριασμός του κατόχου των BCH πρέπει να βρίσκεται στα συγκεκριμένα ανταλλακτήρια που πραγματοποιούν το fork (στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Coinbase, το Binance, και μερικά ακόμη).

Όμως εφόσον όλοι θέλουν ένα κομμάτι από την πίτα, από τα «δωρεάν» (τίποτα δεν είναι δωρεάν στις αγορές…) κρυπτονομίσματα του fork, τότε γιατί οι τιμές κατέρρευσαν;

Τυχαία η συντήρηση του site του Binance;

Και κάπου εδώ αρχίζουν οι φήμες (τις οποίες και λατρεύει η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων).

Λίγες ώρες πριν το fork, το Binance ανακοίνωσε συντήρηση στο site του ανταλλακτηρίου η οποία θα διαρκούσε τουλάχιστον 8 ώρες. 8 ώρες κατά τις οποίες φυσικά κανείς δεν έχει πρόσβαση στο λογαριασμό του, εφόσον φυλάει τα κρυπτονομίσματα του μέσα στο ανταλλακτήριο (διότι υπάρχουν κι άλλοι πιο ασφαλείς τρόπο αποθήκευσης).

Όμως της ανακοίνωσης αυτής δεν είχε προηγηθεί άλλη ανακοίνωση (όπως και συνηθίζεται αλλά και οφείλεται), δεν ήταν δηλαδή προγραμματισμένη ανακοίνωση.

Η επενδυτική κοινότητα δεν πήρε με καλό μάτι την ύποπτη αυτή ενέργεια, όπως τη χαρακτήρισε πλήθος αγανακτισμένων στο Twitter, κατηγορώντας το Binance ότι κατά τη διάρκεια του δήθεν maintanance χειραγωγεί την αγορά (market manipulation), είτε ρίχνοντας την προκειμένου να αγοράσουν φθηνά οι «σκοτεινοί» αυτοί παίχτες, είτε το αντίθετο, με την πλειοψηφία των επενδυτών να μη μπορούν να συμμετέχουν στο trading. 

Πράγματι λοιπόν, η αγορά τις τελευταίες ώρες έχει καταρρεύσει σχεδόν 25%, και μάλιστα χωρίς καμία εξήγηση. Δηλαδή δεν υπήρξε κάποιο αρνητικό event, κάποια είδηση που να δικαιολογεί τόσο μεγάλη πτώση στο BCH, πόσο μάλλον σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την αγορά (η οποία γενικά κινείται ως ένα σώμα, καθώς όλα τα κρυπτο είναι σε μεγάλο βαθμό δεσμευμένα από τον βασιλιά Bitcoin).

Η μόνη εξήγηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συνήθως η χειραγώγηση. Η χειραγώγηση στα κρυπτονομίσματα δεν είναι κάτι νέο, ούτε κρυφό. Το Coinbase έχει κατηγορηθεί πολλές φορές, παρότι ποτέ δεν αποδείχθηκε τίποτα, ωστόσο άλλα, μικρότερα ανταλλακτήρια έχουν κλείσει για αυτόν τον λόγο.

Ένας τρόπος για να «επαληθευτεί» η χειραγώγηση θα είναι έαν πραγματοποιηθεί ισόποση ή έστω αρκετά ισχυρή άνοδος μέχρι και αύριο, ή το ερχόμενο διήμερο, καθώς ούτε αυτή η άνοδος θα μπορεί να δικαιολογηθεί.

Ποιοι ποντάρουν στην πτώση του Bitcoin;

Υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος που σήμερα «τυχαία» καταρρέει η αγορά.

Σήμερα, 14 Νοεμβρίου 2018, είναι η μέρα που λήγουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Bitcoin, ή αλλιώς XBT Bitcoin’s Futures του CBOE (χρηματιστηρίου του Σικάγο).

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ραγδαία πτώση (ή άνοδος) στην αγορά συμπέφτει με την ημερομηνία λήξης των συμβολαίων.

Για την ακρίβεια, ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ συμβαίνει. Πως λειτουργεί ένα future; Ο κάτοχος Bitcoin πουλάει το συμβόλαιο σε κάποιον άλλον, ο οποίος δε χρειάζεται απαραίτητα να κατέχει Bitcoin, δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα να ποντάρει σε αυτό χωρίς να επενδύει άμεσα σε αυτό.

Αν ο κάτοχος τη δεδομένη στιγμή όπου το Bitcoin αξίζει πχ. 5.000 δολάρια πιστεύει ότι στο μέλλον θα πέσει, τότε πουλάει στην τρέχουσα αξία (5.000$) το συμβόλαιο, και όταν αυτό λήξει, θα πρέπει η αξία του Bitcoin να είναι χαμηλότερη από 5.000$ ειδάλλως ο πωλητής του συμβολαίου είναι χαμένος (καθώς θα μπορούσε να πουλήσει Bitcoin ακριβότερα, για περισσότερο κέρδος).

Αυτό πρακτικά όμως σημαίνει πως εφόσον έχουν μπει τα συμβόλαια στο παιχνίδι, αυτοί που επωφελούνται από, εφόσον είναι short, θα θέλουν οπωσδήποτε να κερδίζουν φυσικά όταν αυτά λήγουν, πράγμα που σημαίνει ότι θα κάνουν το παν ώστε η αγορά να πέφτει, βολικά πάντα, λίγο πριν τη λήξη του συμβολαίου (ώστε οι ιδιοι να ξαναγοράσουν φθηνότερα).

Πως το κάνουν αυτό; Εφόσον κατέχουν Bitcoin και πουλάνε συμβόλαια, μπορούν θεωρητικά να χειραγωγήσουν την αγορά.

Όμως σταθείτε, θα σκεφτεί κάποιος. Αυτό ουσιαστικά δεν «καταδικάζει» την αγορά σε μια αιώνια «λούπα» όπου ποτέ δε θα μπορέσει το προιόν (το Bitcoin στην περίπτωση μας) να ακμάσει όσο θα μπορούσε πραγματικά αν ήταν ελεύθερο από συμβόλαια, να φτάσει η τιμή του εκεί που του «αξίζει», βάσει αποκλειστικά και μόνο των νόμων προσφοράς/ζήτησης και όχι μέσα από τα παιχνίδια της Wall Street;

Άλλωστε αυτό δε συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και η αγορά εκτοξεύθηκε στα 800 δισ. κεφαλαιοποίηση με το Bitcoin στα 20.000 δολάρια, ένα ράλι-φαινόμενο; Τότε η αγορά δεν είχε μπει ακόμη στα συμβόλαια της Wall Street, και μπορούσε να «καλπάσει» ελεύθερη.

Δυστυχώς, κατά κάποιο τρόπο αυτό συμβαίνει, όσο κι αν αυτό στεναχωρεί πολλούς υποστηρικτές του Bitcoin και της παρέας του.

Για την ακρίβεια, ο ίδιος ο πρόεδρος του CME Group, Leo Melamed το είχε δηλώσει ξεκάθαρα πέρυσι, πριν το Bitcoin συμμετάσχει στα παιχνίδια της Wall Street: “We will tame Bitcoin” (Θα δαμάσουμε το Bitcoin), εννοώντας ότι θα το φέρουν στα «μέτρα» τους.

wewilltamebitcoinnn.jpg

Κι αυτό έγινε. Έκτοτε η αγορά βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια παράλογη bear market που μοιάζει με εφιάλτη δίχως τέλος, την ώρα που θετικά νέα για τα κρυπτονομίσματα διαδίδονται συνεχώς.

Επομένως τι μπορεί να συμβεί;

Τι μπορεί να σταματήσει τη χειραγώγηση

Δυστυχώς η αγορά όντας ακόμη νέα και ευάλωτη σε αυτές τις σκοτεινές δυνάμεις του market manipulation, υπόκειται και θα συνεχίσει να υπόκειται στη χειραγώγηση (άλλωστε χειραγώγηση συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερες αγορές), τουλάχιστον έως ότου ωριμάσει, ακμάσει, και μπουν περισσότεροι και ισχυρότεροι παίχτες (όπως τράπεζες) στο παιχνίδι ώστε να μοιραστεί πιο ισόποσα η «πίτα».

Και η ωρίμανση περνά μέσα από την υιοθέτηση (adoption) της νεάς αυτής ψηφιακής τεχνολογίας. Διότι η κερδοσκοπία μπορεί να ανεβάσει ένα οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό προϊόν μέχρι ένα σημείο.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρχει πραγματική χρηστική αξία, ένας καλός λόγος να μπορεί να εφαρμοστεί στον πλανήτη και να αξιοποηθεί από το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα (ή στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων να το ανατρέψει).

Ένα τέτοιο κρυπτονόμισμα με εφαρμογή στο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα στον τομέα των συναλλαγών, είναι το XRP. Περισσότερα εδώ.

UPDATE: Η αγορά πράγματι «φρέναρε» στο -25% και τώρα μαζεύει τις απώλειες. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει ισόποση άνοδος μέχρι αύριο.

heatmapbitcoinnnn.PNG