Σε ένα μοναχικό δρόμο απαξίωσης βαδίζει πλέον η Λεωφόρος Αθηνών, καθώς χθες συμπληρώθηκαν έξι συνεχείς αρνητικές  συνεδριάσεις με τον Γενικό Δείκτη να χάνει και τις 640 μονάδες (εβδομαδιαίες απώλειες 4%).

Η ελληνική αγορά έχει αποσυνδεθεί από τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές -καθώς στην άνοδο είτε δεν ακολουθεί είτε τα κέρδη είναι χαμηλότερα. Σε ορισμένες μάλιστα συνεδριάσεις σημειώνεται πλήρης αδιαφορία από τους ξένους επενδυτές.

Για ποιούς λόγους, όμως, η Αθήνα υπολείπεται σημαντικά από τις ξένες αγορές και υποαποδίδει σε σχέση με ανεπτυγμένες, αλλά και αναδυόμενες αγορές; Γιατί η ελληνική αγορά δεν προεξοφλεί ούτε την ανάπτυξη του 2021 όπως συμβαίνει στα περισσότερα χρηματιστήρια;

1. Η Ελλάδα ως οικονομία δεν διαθέτει μια πειστική επενδυτική ιστορία η οποία μπορεί να πουληθεί στους ξένους επενδυτές – εξου και οι ρευστοποιήσεις των τελευταίων μηνών, κυρίως, από Λονδρέζικα funds.

Για παράδειγμα, όπως σημειώνει ξένος επενδυτής, θα μπορούσε η πλήρης απορρύθμιση – σε κανόνες – να προσελκύσει επενδυτές, δηλαδή να έρχονται κεφάλαια στην χώρα δίχως πολλές προϋποθέσεις.

Προ κορωνοϊού υπήρχαν τα προβληματικά δάνεια. Σήμερα, οι τράπεζες κάνουν συνεχώς ανακοινώσεις και δεν υπάρχει το αναμενόμενο ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ όπως θα δούμε το τραπεζικό πρόβλημα έχει γίνει περίπλοκο.

Ακόμα και τα αναμενόμενα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ασαφή και δεν συγκινούν τους ξένους επενδυτές. Τα θεωρούν, όπως, λένε «κυβερνητικές δαπάνες» ή Goverment Spending ελληνιστί με ότι σημαίνει αυτό.

Επιπρόσθετα, ο χρόνος της έλευσης είναι επίσης αδιευκρίνιστος ενώ οι προτάσεις της Επιτροπής Σοφών (λ.χ πρόταση πράσινης ανάπτυξης) επίσης αφήνουν αδιάφορους τους ξένους επενδυτές.

Υπο προϋποθέσεις τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καταλύτη για την ελληνική οικονομία – καθώς 8 δισ. ετησίως από το Ταμείο και 8 δισ. ευρώ δανεισμός από τις αγορές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντική μόχλευση.

2. Η παραμονή στις 640 μονάδες ή και χαμηλότερα σημαίνει απλά ότι, οι ξένοι δεν μπορούν να αποτιμήσουν πλέον επαρκώς τις τράπεζες και πιθανόν και τις υπόλοιπες εταιρείες (αν και υπάρχει πάντοτε τρόπος για τις  υπόλοιπες εταιρείες).

Οι υπολογισμοί των ξένων επενδυτών είχαν πραγματοποιηθεί με άλλες προϋποθέσεις (λ.χ τιτλοποιήσεις) και σήμερα εμφανίζεται η κακή τράπεζα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Για το θέμα υπάρχει σαφής ενόχληση από ένα μέρος των ξένων επενδυτών.

Επιπλέον, τα μορατόρια και μια κακή εξέλιξη στα κόκκινα δάνεια προβληματίζει τους ξένους επενδυτές.

3.  Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας στη μετά κορωνοϊό εποχή έχει μπερδέψει τους ξένους επενδυτές. Τα επιδόματα, οι επιχορηγήσεις –αν και δεν είναι μόνιμα- δημιουργούν μια στρεβλή εικόνα μιας χώρας και μιας οικονομίας που δεν είναι ανταγωνιστική αλλά αρκείται στα όσα δίνει το κράτος.

4. Ο υπερτονισμός της κατάρρευσης του ελληνικού τουρισμού έχει επίσης δημιουργήσει μια άσχημη εικόνα στους επενδυτές. Κι όλα αυτά πραγματοποιούνται δίχως να γνωρίζει κανείς αν οι επιπτώσεις στα τουριστικά έσοδα είναι τόσο χαμηλές όσο προβλέπουν διάφοροι οργανισμοί.

5.  Η απουσία μεταρρυθμίσεων – φοροελαφρύνσεων θα τεθεί στο τραπέζι κι από τους  θεσμούς, ωστόσο είναι εμφανές ότι, μετά το άνοιγμα της οικονομίας δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις ή φοροελαφρύνσεις.

6 . Οι ξένοι επενδυτές  είναι σχεδόν…. μπαϊλντισμένοι με την ελληνική αγορά και τις αποδόσεις της. Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά πραγματοποιεί το καλύτερο εξάμηνο εδώ και είκοσι χρόνια ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθούν θετικά εν όψει των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.