Ότι κερδήθηκε σε πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη (κεφάλαια 70 δισ. ευρώ) κατέρρευσε μέσα σε δύο ώρες με τον συναγερμό, με αφορμή την Τουρκική Navtex και την έξοδο του Τουρκικού πλοίου Oruc Reis στο Καστελόριζο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 638,27 μονάδες χάνοντας 2,28%.

Λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι, οι τραπεζικές μετοχές άρχισαν να «κρεμούν» στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς είχαν επικρατήσει οι πληροφορίες για τον απόπλου Τουρκικών πλοίων που θα συνοδεύσουν το ερευνητικό πλοίο εξορύξεων.

Η συμπεριφορά, όμως, της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς έχει εξοργίσει τους ξένους επενδυτές –διότι ανεξάρτητα της αναταραχής με την Τουρκία– μετά την σύνοδο στις Βρυξέλλες η ελληνική ιστορία φαίνεται πως δεν πείθει τους επενδυτές. Τα κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την Σύνοδο έφθασαν έως 1,57% στις 663 μονάδες.

Μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου, οι επενδυτές προτίμησαν να πάρουν τα κέρδη τους –αν και η Ελλάδα εξασφάλισε κεφάλαια 31 δισ. ευρώ μέχρι το 2023. Εξ αυτών τα 19 δισ. ευρώ αποτελούν επιχορηγήσεις και τα 12 δισ. ευρώ δάνεια με χαμηλό επιτόκιο -εφόσον καταρτιστούν πλάνα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Με τον χρόνο της εκταμίευσης των κεφαλαίων να μην έχει διευκρινιστεί επαρκώς (το 10% εντός της επόμενης χρονιάς) οι ξένοι επενδυτές δεν διαθέτουν πολλές επιλογές. Όταν τους αλλάζουν επιπλέον τους υπολογισμούς με τις ελληνικές τράπεζες (με την κακή τράπεζα της Τράπεζας της Ελλάδος) δεν μπορούν να κάνουν τα σχέδια τους, με όσα αρχικά είχαν εκτιμήσει. Όταν μπαίνει στην παραπάνω εξίσωση και η γεωπολιτική ανησυχία, τότε οι πωλήσεις και οι ρευστοποιήσεις είναι μονόδρομος – ειδικά όταν η Ελλάδα διαθέτει την χειρότερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά απέναντι σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές.

Οταν ο Dow Jones κερδίζει 200 στο σημερινό άνοιγμα της συνεδρίασης και οι ευρωπαϊκές αγορές κερδίζουν πάνω απο 1%, η ελληνική αγορά παραμένει παρίας και συμπεριφέρεται ανώριμα. Κανείς ξένος επενδυτής δεν μπορεί να παραμείνει σε μια αγορά η οποία χάνει 30% -και χάνει πάνω από 2% την ημέρα κατά την οποία υποτίθεται ότι πρέπει να αποτυπώσει τα οφέλη της ανάπτυξης από την αναμενόμενη εισροή κεφαλαίων.

Συμπερασματικά, η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει μια μονοσήμαντη αιτία, δηλαδή τη Navtex. Eδώ κι εβδομάδες η ελληνική αγορά δεν έπειθε και δεν πείθει διότι τα κεφάλαια που θα έλθουν δεν υπάρχει συνεκτικό αφήγημα –μια μερίδα των ξέων επενδυτών τα θεωρεί ως κυβερνητικές δαπάνες.

Το πλάνο σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα θα βγεί τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε οι επενδυτές χρειάζονται αποδόσεις. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι απειλές ενός δικτάτορα της Τουρκίας ήταν αρκετές για να γκρεμίσουν μαι εύθραυστη αγορά.

Η μετοχή της Eurobank έχασε 2,55% στα 0,398 ευρώ. Βουτιά 4,76% για τον ΟΠΑΠ στα 8,60 ευρώ – εξαιτίας της αποκοπής του μερίσματος. Πτώση 3,05% για την Εθνική στα 1,241 ευρώ. Πτώση 3,11% για την Alpha bank στα 0,5988 ευρώ. Πτώση 0,78% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,28 ευρώ. Βουτιά 3,21% γαι τον Μυτιληναίο στα 7.54 ευρώ. Βουτιά 5% για την Γεκ- Τέρνα στα 6,08 ευρώ. Βουτιά 5,39% για τον Σαράντη στα 8,25 ευρώ. Βουτιά 5,91% για την Autohellas στα 3,42 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε υπερδιπλάσια επίπεδα καθώς έφθασε στα 106 εκατ. ευρώ.