Με το εγχώριο κλίμα στο Ελληνικό χρηματιστήριο να έχει εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών στις ξένες χρηματαγορές καθώς και το ράλι που έχουν πραγματοποιήσει τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα οι επενδυτές προσπαθούν να κρατήσουν τον Γενικό Δείκτη σε αυτά τα επίπεδα τιμών όπως φάνηκε και στην χτεσινή συνεδρίαση όπου παρά τις πρωινές απώλειες έκλεισε τελικά στις δημοπρασίες θετικός κατά 0,33% στις 590,16 μονάδες.

Βέβαια η τάση στο χρηματιστήριο δεν έχει αλλάξει από πτωτική και όταν υπολογιστούν οι συνέπειες στην οικονομία με την ύφεση να είναι μάλλον άνω του 10% και οι συνέπειες στις εισηγμένες το πιο πιθανό είναι να δούμε τους επενδυτές να προχωρούν σε ένα νέο κύμα ρευστοποιήσεων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στην χτεσινή ημέρα όπου είχαμε την ανακοίνωση του νέου lockdown αυτές που επηρεάστηκαν περισσότερο αρνητικά ήταν οι Τράπεζες εκτός της ΠΕΙΡ οι οποίες θα πρέπει να υπολογίσουν ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως και εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο όπως ο ΦΡΛΚ και ΜΠΕΛΑ.

Μια ακόμη παράμετρος που επηρεάζει την αγορά είναι οι αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece Standard όπου εκεί υπάρχει η εκτίμηση ότι θα εξέλθει η ΜΟΗ με τον ΜΥΤΙΛ να έχει πιθανότητες να πάρει την θέση της. Οι ανακοινώσεις αναμένονται στις 10/11 και αν επαληθευτούν οι πιθανότητες για έξοδο χωρίς είσοδο, θα δημιουργήσουν δείκτη με μόλις τρεις συμμετοχές, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ, που είναι το μίνιμουμ του ορίου για τους βασικούς δείκτες της MSCI inc.

Τεχνικά μιλώντας ο Γενικός δείκτης έχει στηρίξεις στις 550, 539 και 470 μονάδες με το πτωτικό σενάριο όπως προείπαμε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί όσο ο δείκτης δεν υπερβαίνει τις 636 μονάδες. Ο δείκτης Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης έχει στηρίξεις στις  1.358 με 1.340 και 1.324 με 1.312 μονάδες με την πρότινος στήριξη των 1.414 με 1.402 μονάδων να έχει μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Τέλος ο δείκτης Τραπεζών δείχνει για την ώρα αδυναμία να κινηθεί πάνω από την υπόλοιπη αγορά και συνεχίζει να υποαποδίδει.

Η υποχώρηση ως τις 220 μονάδες και η παραμονή κάτω από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό στις 263 μονάδες σε, τεχνικές, στηρίξεις, δείχνει ότι οι πιθανότητες ως το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων είναι υπαρκτές. Στις χτεσινές ανακοινώσεις είχαμε τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ με την διοίκηση να θεωρεί δεδομένη τη μείωση της ζήτησης και να περιμένει πως το μεγαλύτερο μέρος του 2021 θα είναι γεμάτο προκλήσεις, ενώ για το 2020 που σε δύο μήνες φεύγει, να αναφέρει πως ήταν το χειρότερο περιβάλλον που ο όμιλος έχει συναντήσει ποτέ.