Κατά παράδοση, ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των… αγοραστών, με τα χρηματιστήρια να καταγράφουν ένα σημαντικό εορταστικό ράλι, «μεθυσμένα» από τις προσδοκίες για τη νέα χρονιά που ακολουθεί.  

Ωστόσο, ο φετινός Δεκέμβριος ενδέχεται να διαφέρει αισθητά, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι δεν περιμένουν ένα «αγιο-βασιλιάτικο» ανοδικό σερί.  

Σύμφωνα με πρόσφατο σημείο της TS Lombard, το οποίο δημοσιεύεται στο Business Insider, υπάρχουν τρεις αρνητικοί παράγοντες, οι οποίοι δεν αποκλείεται να κυριαρχήσουν στην αγορά και να αυξήσουν την πιθανότητα ο Άη Βασίλης να μην εμφανιστεί φέτος. 

  • «Η απόδοση των μετοχών είναι ήδη μεγάλη» 

Οι μετοχές έχουν ήδη καταγράψει μεγάλα κέρδη από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, με τον S&P 500 να ανακάμπτει κατά 13%, με αποτέλεσμα στο δ’ τρίμηνο η μέχρι στιγμής μεταβολή να διαμορφώνεται στο +10%. Όμως, αυτά τα κέρδη είναι διπλάσια σε σχέση με τη μέση (5,5%) και την κατά μέσο όρο (4,3%) άνοδο του δ’ τριμήνου. 

Επιπλέον, όπως σημειώνεται στο report, όταν ο S&P 500 σκαρφαλώνει άνω του μέσου όρου των τελευταίων 50 και 100 συνεδριάσεων, μοιάζει τεχνικά ευάλωτος ενόσω πλησιάζει τον μέσο όρο των τελευταίων 200 συνεδριάσεων. Κι αυτό, αυξάνει τον κίνδυνο μίας διορθωτικής κίνησης.  

  • «Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι»  

Στις 14 Δεκεμβρίου, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεδριάσει, προκειμένου να προχωρήσει στην αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με τα στοιχήματα των traders, η Federal Reserve θα ανακοινώσει μια νέα παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης, σηματοδοτώντας την πρώτη επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης έπειτα από πέντε μήνες. Μία ημέρα νωρίτερα, οι αμερικανικές υπηρεσίες θα ανακοινώσουν τα επίσημα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό του Νοεμβρίου.  

Όλα αυτά, αναμφίβολα, αποτελούν δεδομένα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τις αμερικανικές μετοχές και οποιαδήποτε αρνητική έκπληξη, όπως για παράδειγμα μια μεγαλύτερη αύξηση στα επιτόκια (π.χ. 75 μονάδων βάσης) ή μια επιδείνωση του πληθωρισμού (7,7% τον Οκτώβριο), είναι ικανή να προκαλέσει έντονες ρευστοποιήσεις.  

  • «Η ύφεση υποδηλώνει μικρότερο ρίσκο και μεγαλύτερη μεταβλητότητα» 

Στην ανάλυσή της, η TS Lombard έχει ως βασικό σενάριο την επιβράδυνση της αμερικανικής ανάπτυξης, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση του επενδυτικού κλίματος. «Όσο η οικονομία πηγαίνει προς την ύφεση, το αρνητικό κλίμα θα αρχίσει να επιταχύνεται. Αντίστοιχα, η μεταβλητότητα τείνει να αυξάνεται περίπου ένα εξάμηνο πριν ξεκινήσει η ύφεση» επισημαίνει, χαρακτηριστικά.

Αδύναμες οι προοπτικές για το 2023 

Εξίσου αποθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις και της UBS, η οποία εκτιμά ότι η αύξηση του κινδύνου ύφεσης στην αμερικανική οικονομία θα επιδράσει αρνητικά, οδηγώντας τις μετοχές της Wall Street σε ολισθηρά μονοπάτια.  

Παρά το γεγονός ότι η επενδυτική τράπεζα προβλέπει μόλις δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων (50 μονάδες τον Δεκέμβριο και ακόμη 50 μονάδες στο α’ τρίμηνο του 2023), η σωρευτική σύσφιγξη των προηγούμενων μηνών (σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο 3,75% – 4%) διευρύνει τις πιθανότητες ύφεσης της οικονομίας και περιορίζει τις πιθανότητες διατήρησης της ανάπτυξης.  

Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων του S&P 500, τα οποία αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 4% το 2023. Μάλιστα, σ’ αυτό το αρνητικό outlook έρχονται να προστεθούν οι σφιχτές συνθήκες δανεισμού, η αύξηση της ανεργίας και η επιδείνωση του κλάδου μεταποίησης.  

Διαβάστε επίσης

Sasa: H «GameStop» της Τουρκίας και το ανεξέλεγκτο ράλι

«Πισωγύρισμα» με πτώση 2% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Η χειρότερη συνεδρίαση από τον Σεπτέμβριο

Φλόριντα: Επίθεση κατά των πολιτικών ESG- Απέσυρε 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την BlackRock