«Στο ίδιο έργο θεατές» ήταν η κατάσταση που επικράτησε στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατέγραψε ξανά ισχυρές μεταβολές και απορρόφησε τους ενδοσυνεδριακούς κραδασμούς. Παρά το σταθεροποιητικό ξεκίνημα η μεταβλητότητα επανήλθε στο προσκήνιο, με τους πωλητές να ανεβάζουν ταχύτητα μετά τις 12 το μεσημέρι, οδηγώντας προσωρινά τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 2.000 μονάδες. Ωστόσο, στη συνέχεια οι απώλειες μηδενίστηκαν και ο ΓΔ διατηρήθηκε πάνω από το προαναφερθέν σημείο στήριξης.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (5/11), ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,88 μονάδες ή +0,04% και έκλεισε στις 2.014,47 μονάδες. Σε περίπου 21 μονάδες καθορίστηκε το εύρος διακύμανσης, με χαμηλό ημέρας τις 1.996,54 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 2.017,16 μονάδες. Με απόδοση +37,07% «τρέχει» εντός του 2025, το οποίο αναμένεται να είναι το πέμπτο διαδοχικό έτος ανόδου για το ΧΑ.
Η Πειραιώς σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τις τραπεζικές μετοχές, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η Jumbo. Αντίθετα, η Aktor ξεχώρισε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση μετά το deal με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για τη σύσταση της εταιρείας «Atlantic-See LNG Trade», με στόχο τις εξαγωγές αμερικανικού LNG. Ράλι «έτρεξε» και η Cenergy Holdings, η οποία έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό και πλησίασε κοντά στα 15 ευρώ για πρώτη φορά στα χρονικά. Τέταρτη μέρα ανόδου για τη Metlen, η οποία ανακτά όλο και περισσότερο από το χαμένο έδαφος, ενώ αξιόλογα ήταν τα κέρδη της Coca-Cola HBC που προσέγγισε εκ νέου τα 40 ευρώ.
Όλα τα φώτα «πέφτουν» πλέον στον MSCI, καθώς απόψε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης (rebalancing) των δεικτών, τα οποία προβλέπεται ότι θα φέρουν μεγάλες εισροές ή εκροές κεφαλαίων. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 24 Νοεμβρίου μετά την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Ημερομηνία έναρξης ισχύος (effective date) είναι η 25η Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στον βασικό δείκτη (MSCI Greece Standard Index) περιλαμβάνονται οι εξής 9 μετοχές: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Metlen, ΔΕΗ και Jumbo.
Μοιρασμένη εικόνα στο ταμπλό
Κατά -0,25% υποχώρησε σήμερα ο τραπεζικός δείκτης και έκλεισε στις 2.257,04 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κέρδισε οριακά +0,02% στις 5.082,37 μονάδες, ενώ ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) σημείωσε πτώση -0,37% στις 2.759,73 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 198,53 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,65 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Μεικτό τζίρο 29,13 εκατ. ευρώ έκανε η Πειραιώς και ακολούθησε η ΕΤΕ με 27,16 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εγχώριας αγοράς ανέρχεται σε 137,98 δισ. ευρώ. Θετικό ήταν το πρόσημο για 55 μετοχές, αρνητικό για 51, ενώ 21 τίτλοι έμειναν χωρίς μεταβολή.
Στις τραπεζικές μετοχές, η Πειραιώς κατέγραψε απώλειες -1,79% στα 6,79 ευρώ, η Alpha Bank έχασε -0,41% στα 3,44 ευρώ, ενώ η Εθνική ενισχύθηκε κατά +0,69% στα 13,18 ευρώ. Η Eurobank έμεινε αμετάβλητη στα 3,22 ευρώ. Η Τράπεζα Κύπρου υποχώρησε κατά -0,25% στα 7,94 ευρώ, ενώ η CrediaBank κέρδισε +0,4% στο 1,502 ευρώ.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Aktor ξεχώρισε με κέρδη +4,18% στα 8,48 ευρώ, με ώθηση από τη σύσταση της Atlantic-See LNG Trade. Ράλι άνω του +2% έκαναν η Coca-Cola HBC (+2,26% στα 39,9 ευρώ) και η Cenergy (+2,07% στα 14,8 ευρώ – νέο ιστορικό υψηλό). Κατά τουλάχιστον +1% ενισχύθηκαν η Metlen (+1,2% στα 45,68 ευρώ), η Titan (+1,16% στα 39,3 ευρώ) και η Motor Oil (+1,07% στα 26,52 ευρώ). Από την άλλη πλευρά, η Jumbo διολίσθησε κατά -2,15% στα 27,36 ευρώ. Με απώλειες άνω του -1% ακολούθησαν η ΕΥΔΑΠ (-1,76% στα 6,69 ευρώ) και ο ΟΤΕ (-1,33% στα 16,33 ευρώ).
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, πέριξ του +1% ενισχύθηκαν η Alumil (+1,03% στα 4,92 ευρώ) και η Πλαστικά Θράκης (+0,91% στα 3,895 ευρώ). Στον αντίποδα, απώλειες περίπου -1% κατέγραψαν ο ΟΛΘ (-1,12% στα 35,4 ευρώ) και η ΕΧΑΕ (-0,96% στα 6,19 ευρώ).
Μερίσματα, αποτελέσματα και αξιολόγηση στην ατζέντα
Χωρίς το δικαίωμα είσπραξης στο προσωρινό μέρισμα, καθαρού ποσού 0,08 ευρώ ανά μετοχή (3,68 εκατ. ευρώ), διαπραγματευόταν σήμερα η BriQ Properties. Στο πλαίσιο του προγράμματος scrip dividend, οι μέτοχοι μπορούν να επανεπενδύσουν μέρος ή το σύνολο του μερίσματός τους. Η διαδικασία θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 20 Νοεμβρίου, το μέρισμα θα καταβληθεί στις 27 Νοεμβρίου και οι νέες μετοχές θα τεθούν προς διαπραγμάτευση την ίδια ημέρα. Αύριο (6/11) η Eurobank «κόβει» ενδιάμεσο μέρισμα 0,04681 ευρώ ανά μετοχή (170 εκατ. ευρώ), με την πληρωμή να είναι προγραμματισμένη για τις 12 Νοεμβρίου.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου και 9μήνου των εισηγμένων, τα οικονομικά τους μεγέθη ανακοινώνουν την Πέμπτη (6/11) η Εθνική Τράπεζα, η Metlen και η Titan και την Παρασκευή (7/11) ακολουθεί η Alpha Bank. Την επόμενη εβδομάδα, στις 11 Νοεμβρίου σειρά έχουν η Aegean, η Τράπεζα Κύπρου και η Optima bank και στις 13 Νοεμβρίου ο ΟΤΕ και η HELLENiQ ENERGY.
Την ερχόμενη Παρασκευή 7 Νοεμβρίου η γερμανική Scope Ratings θα προχωρήσει στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, την οποία βαθμολογεί σήμερα με «BBB» και σταθερές προοπτικές (outlook). Μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Νοεμβρίου, ο αμερικανικός οίκος Fitch («BBB-» με θετικό outlook) θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο, κλείνοντας τον κύκλο των αξιολογήσεων για το 2025.
Συνέρχονται οι διεθνείς αγορές μετά το τεχνολογικό σοκ
Σε φάση έντονης τεχνολογικής διόρθωσης έχει περάσει η Wall Street, καθώς οι προειδοποιήσεις από κορυφαίους τραπεζίτες για υπερβολικές αποτιμήσεις οδήγησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις, κυρίως σε μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Παράλληλα, το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης έχει γίνει πλέον το μακροβιότερο στην ιστορία των ΗΠΑ. Μίνι αντίδραση βγάζουν σήμερα οι βασικοί δείκτες, με τον Dow Jones στο +0,3%, τον S&P 500 στο +0,4% και τον Nasdaq στο +0,6%. Η δημιουργία 42.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και η επιστροφή σε θετικό ρυθμό για πρώτη φορά από τον Ιούλιο δίνουν τον τόνο της ανόδου.
Αλλαγή σκηνικού έχουμε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία κινούνται πλέον σε θετικό έδαφος μετά τις αρχικές απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται πλέον κατά +0,1%, παρόμοια άνοδο καταγράφουν ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται υψηλότερα κατά +0,6%. Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς ο φόβος της «φούσκας» στην τεχνητή νοημοσύνη έριξε τις ιαπωνικές και τις κορεατικές μετοχές από τα επίπεδα ρεκόρ.
Διαβάστε ακόμη
Ο ευρωπαϊκός πόλεμος για τα βίγκαν προϊόντα
ΜyΘέρμανση: Όλα τα βήματα για το επίδομα θέρμανσης στις πολυκατοικίες
«Τοξότης»: Σε νέο σφυρί το Δεκέμβριο η έκταση 15 στρεμμάτων στην Πάτμο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.