search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιορίζεται το εύρος δράσης των πωλητών, στηρίγματα έως 3% σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΝΕΡΓ (upd)

Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να επιστρέψει σε θετικό έδαφος - Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τράπεζες, ποια blue chips παρέχουν στηρίγματα - Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα σε Κίνα και πετρέλαιο

(last update 15.47) Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζει τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις επίμονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο να θέτουν σε κίνδυνο τα κρίσιμα στηρίγματα των 900 μονάδων. Οι απώλειες, ωστόσο, σταδιακά τίθενται υπό έλεγχο, καθώς οι αγοραστές βρίσκουν στηρίγματα σε επιλεγμένα blue chips, ανακτώντας το χαμένο έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 4.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,22% και διαμορφώνεται στις 901,95 μονάδες, χάνοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (903,97 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 893,38 έως 905,94 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 42 εκατομμύρια ευρώ. 

Πιέσεις σε τράπεζες, blue chips

Ο τραπεζικός κλάδος, εν μέσω της διελκυστίνδας για τα επιτόκια καταθέσεων και το ύψος των χρεώσεων, σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων, καθώς (μετά το -3,9% της Παρασκευής) υποχωρεί στο -1,76% και τις 629 μονάδες. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, διολισθαίνει στο -2,2% και τα 3,7 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να έπεται στο -1,9% και να επιστρέφει στο όριο του 1,3 ευρώ. Στο 1 ευρώ μειώνεται, επίσης, η μετοχή της Alpha Bank, η οποία περιορίζεται κατά τουλάχιστον περίπου 1%. Η μετοχή της Eurobank, από την πλευρά της, διαπραγματεύεται στο -2,1% και το 1,03 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,30% και 2.193 μονάδες), η μετοχή της Jumbo τίθεται στο επίκεντρο των πωλητών, καθώς υποχωρεί στο -1,2% και τα 14,8 ευρώ. Απώλειες κατά 0,6% εμφανίζει και η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ έως το 0,5% καθορίζεται η κάμψη για τις μετοχές των ΟΛΠ, Motor Oil, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, Coca – Cola και Aegean. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευρύνεται στο +3,6% και τα 9,6 ευρώ, με τη μετοχή της Τερνα Ενεργειακή να ανακάμπτει στο +3,2% και τα 19,4 ευρώ, αντιδρώντας στις πρόσφατες πιέσεις. Η μετοχή της Mytilineos δε, ενισχύεται στο +1,2% και τα 18,2 ευρώ.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,63% και 1.367 μονάδες), οι μετοχές των ΑΒΑΞ και Epsilon ξεχωρίζουν αρνητικά στο -2,5% και στο -2% αντίστοιχα, ενώ κατά 1,4% περιορίζεται και η μετοχή της Ικτίνος. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Το ενδιαφέρον της Λεωφόρου Αθηνών παραμένει στραμμένο στις τράπεζες, με την κυβέρνηση να συνεχίζει το ασφυκτικό «πρέσινγκ» για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των χρεώσεων, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για την παροχή διευκολύνσεων στους συνεπείς δανειολήπτες.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι μια δέσμη τέτοιου είδους μέτρων δύναται να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές κερδοφορίας και επομένως, σπεύδουν να «ξεφορτωθούν» ένα μέρος της έκθεσής τους στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Εξ ου και οι έντονες ρευστοποιήσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας.

Αυτή η «εικόνα», όπως είναι εύλογο, επηρεάζει την ευρύτερη εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία -μετά την ανάκτηση των 920 μονάδων και το υψηλό 7μήνου- έχει «σβήσει» τα ισχυρά κέρδη του τελευταίου 15ήμερου και έχει επιστρέψει στα κρίσιμα στηρίγματα των 900 μονάδων.

Επιπλέον αβεβαιότητα εκπορεύεται κι από την απουσία εξελίξεων σε δύο μεγάλα και πολλά υποσχόμενα επιχειρηματικά μέτωπα. Αφενός την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή, αφετέρου τον «γάμο» JP Morgan – Viva. Βέβαια, η έλλειψη ενημέρωσης δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και αρνητικά νέα κι αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι επενδυτές. 

Από την άλλη πλευρά, οι εισηγμένες συνεχίζουν να δημοσιεύουν τα οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, τα οποία αποδεικνύονται άκρως ενθαρρυντικά και ανθεκτικά, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα. Ιδίως, αν λάβουμε υπόψη ότι αρκετές μετοχές παραμένουν αισθητά υποτιμημένες (σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη). 

Ρόλο στην τάση της αγοράς διαδραματίζουν και οι κεντρικές τράπεζες, με τις Federal Reserve και ΕΚΤ να ανακοινώνουν στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, τις νέες παρεμβάσεις στα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4% και 2%, αντίστοιχα). Οι αναλυτές προσδοκούν ότι οι νέες αυξήσεις θα είναι μικρότερες απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες (50 μονάδες βάσης και όχι 75), κάτι το οποίο μπορεί να αμβλύνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας μεγάλης ύφεσης.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές             

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,23% και τις 442 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,46%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,33% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,10%. Αντίθετα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 7.560 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν απώλειες έως 150 μονάδων. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική αντίδραση, χάρη στις προσδοκίες για την ανάκαμψη της ζήτησης και την επιβολή του εμπάργκο στη Ρωσία. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +1,3% και τα 81,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +1,4% και τα 86,7 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο +0,1% και τα 1.811 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης με «Πιερρ» και ο Τσίπρας με… Λαλιώτη, έρχεται φόρος στις τράπεζες και Τούρκος συνέταιρος στον Φουρλή

Αρχίζουν οι πτήσεις στο διάστημα με εισιτήριο 125.000 δολάρια. Εχουν ήδη κλείσει οι πρώτες 1.000 θέσεις

Πόσο κοστίζουν οι συναλλαγές μας με τις τράπεζες: Οι προμήθειες για λογαριασμούς, δάνεια και κάρτες (πίνακες)

Exit mobile version