(Last update: 14:25)

Θετικά πρόσημα καταγράφει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο εκμεταλλεύεται το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό λόγω των εντυπωσιακών επιδόσεων της Nvidia. Αυτές είναι που πυροδοτούν το ράλι στην τεχνητή νοημοσύνη, με τον CEO του τεχνολογικού κολοσσού Τζένσεν Χουάνγκ να απορρίπτει τη «φούσκα» στον κλάδο. Εμμέσως ωφελείται και η εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται αρχικά πάνω από τις 2.050 μονάδες, αν και στη συνέχεια οι αγοραστές κατέβασαν ταχύτητα.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (20/11), ο ΓΔ ενισχύεται κατά +0,47% και διαπραγματεύεται στις 2.045,07 μονάδες. Σε περίπου 18 μονάδες καθορίζεται το εύρος διακύμανσης του δείκτη, με χαμηλό ημέρας τις 2.036,27 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 2.053,96 μονάδες. Ξεχωρίζουν οι τράπεζες, με την Alpha Bank και την ΕΤΕ να κερδίζουν πάνω από +1%. Ανοδικά κινούνται επίσης ορισμένοι τίτλοι εταιρειών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών.

«Φρένο» έβαλε χθες η Λεωφόρος Αθηνών στο τριήμερο πτωτικό σερί που προηγήθηκε, με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται στις 2.035 μονάδες. Ρεκόρ 16 ετών πέτυχε η ΔΕΗ, ενώ η Motor Oil έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό. Το ΧΑ «φλερτάρει» με την επιστροφή του στα μηνιαία κέρδη, καθώς καταγράφει άνοδο +2% εντός του Νοεμβρίου. Σε +38,5% διαμορφώνεται η φετινή απόδοση.

Ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης της Euronext για την εξαγορά της ΕΧΑΕ, με το τελικό ποσοστό αποδοχής να αγγίζει το 74,25% (42,95 εκατ. μετοχές). Αναφορικά με τα επόμενα «βήματα», αύριο 21 Νοεμβρίου η Euronext θα εκδώσει τις μετοχές ανταλλάγματος, οι οποίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην κύρια αγορά του πανευρωπαϊκού ομίλου (Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Λισαβόνα και Παρίσι) τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου. Με την εξασφάλιση του πλειοψηφικού ελέγχου, η Euronext είναι σε θέση να ενεργοποιήσει τη διαδικασία της διασυνοριακής συγχώνευσης και να προχωρήσει στην πλήρη «απορρόφηση» της ΕΧΑΕ.

Στις αγορές βγήκε χθες η Metlen με ομόλογο διάρκειας 5,5 ετών, αντλώντας 600 εκατ. ευρώ από 500 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόθεση. Το επιτόκιο ορίστηκε σε 3,875%, από 4,25% που έδειχνε το αρχικό guidance. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά περίπου τέσσερις φορές την έκδοση. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την κάλυψη των εξόδων της έκδοσης.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου και εννεαμήνου από τις εισηγμένες. Σήμερα πριν την έναρξη της συνεδρίασης του ΧΑ ήταν η σειρά της Ideal Holdings και της Πλαστικά Θράκης, ενώ ακολουθούν η CrediaBank και η Κρι Κρι μετά τη λήξη των συναλλαγών. Την Παρασκευή (21/11) ανακοινώνουν αποτελέσματα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Premia Properties, τη Δευτέρα (24/11) ακολουθεί η ΕΧΑΕ, ενώ την Τρίτη (25/11) σειρά έχουν ο ΟΠΑΠ και η Fourlis.

Την Παρασκευή (21/11) θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του FTSE (FTSE All World Quarterly Index Review). Οι αλλαγές (effective date) θα πραγματοποιηθούν επίσημα στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ θα έχουν τεθεί σε ισχύ (flow) μετά τη λήξη της συνεδρίασης της 19ης Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι ο δείκτης FTSE All-World περιλαμβάνει 29 ελληνικές μετοχές. Την Δευτέρα (24/11) θα λάβει χώρα το rebalancing στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών του MSCI (MSCI Semi-Annual Index Review). Υπενθυμίζεται ότι η Metlen αφαιρέθηκε από τον MSCI Greece Standard και προστέθηκε στον MSCI UK Small Cap. Στον ελληνικό Small Cap προστέθηκαν η Cenergy και η Viohalco. Επιπλέον, στις 21 Νοεμβρίου θα λήξουν οι σειρές παραγώγων για τον μήνα Νοέμβριο.

Ξεχωρίζουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες ηγούνται της σημερινής ανόδου, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά +0,81% στις 2.294,19 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται ανοδικά κατά +0,34% στις 5.164,12 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) σημειώνει κέρδη +0,01% στις 2.720,55 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται σε 94,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,33 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Τζίρο 13,7 εκατ. ευρώ κάνει η Metlen και ακολουθούν η Alpha Bank και η Πειραιώς κοντά στα 10 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 140,02 δισ. ευρώ. Κέρδη σημειώνουν 71 μετοχές, έναντι 39 που υποχωρούν και 13 που παραμένουν αμετάβλητες.

Στις τραπεζικές μετοχές, η Alpha Bank κερδίζει +1,5%, η Εθνική +1,3%, η Eurobank +0,8% και η Πειραιώς +0,7%. Η CrediaBank καταγράφει άνοδο +0,8%, ενώ αντίθετα η Τράπεζα Κύπρου χάνει -0,3% και η Optima bank -1%.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Cenergy Holdings καταγράφει «άλμα» +2,5% και επανέρχεται πάνω από τα 15 ευρώ, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες. Κατά τουλάχιστον +1% ενισχύονται η HELLENiQ ENERGY, η ElvalHalcor, η Σαράντης και η Viohalco. Η Motor Oil κινείται ανοδικά κατά +0,6%, διευρύνει το ιστορικό ρεκόρ της και οδεύει προς τα 29 ευρώ, με ώθηση από την ενίσχυση των οικονομικών της μεγεθών. Αντίθετα, απώλειες γύρω στο -1% καταγράφουν η Coca-Cola HBC, η Aktor και η ΕΥΔΑΠ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Quest ενισχύεται κατά +1% λόγω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων 9μήνου που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα. Ακολουθούν με άνοδο πέριξ του +1% η Fourlis, η ΑΒΑΞ, η Profile και η Κρι Κρι, ενώ ο ΟΛΘ κινείται υψηλότερα κατά +2,4%. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΛΠ επιμένει πτωτικά (-4,9% λίγο πάνω από τα 38 ευρώ) λόγω των εξελίξεων στην Ελευσίνα, η οποία προορίζεται από τις ΗΠΑ να αποτελέσει λιμάνι – αντίβαρο στον «κινεζικό» Πειραιά. Απώλειες -1% σημειώνει η Noval Property.

Ράλι στις διεθνείς αγορές με «άρωμα» Nvidia

Στάση επιφυλακής κρατούν οι επενδυτές στη Wall Street, όπου οι βασικοί δείκτες ανέκαμψαν χθες ελαφρώς έπειτα από το τετραήμερο πτωτικό σερί. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Nvidia, η οποία παρουσίασε ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα, με κέρδη ($31,91 δισ.) και έσοδα ($57,01 δισ.) άνω του αναμενόμενου. Πάντως, η νευρικότητα παραμένει και η προσοχή στρέφεται πλέον στο Jobs Report που θα δημοσιευθεί αργότερα. Ξεκίνημα με κέρδη άνω του +1% προμηνύουν για σήμερα τα futures.

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι εντυπωσιακές επιδόσεις της Nvidia πυροδοτούν νέο ράλι στις αγορές, με έμφαση στις τεχνολογικές μετοχές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά +0,6%, ο γερμανικός DAX κερδίζει +0,7%, ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει άνοδο +0,5% και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά +0,6%.

Διαβάστε ακόμη

Slush 2025: Η ελληνική καινοτομία αναζητά χώρο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό – και δεν είναι εύκολο (pics)

Σούπερ Μάρκετ: Επιτάχυνση εξαγορών – «Ταβάνι» έξι μεγάλες αλυσίδες στην ελληνική αγορά

Πλειστηριασμοί: Aλλαξαν χέρια ακίνητα των Eurobrokers, Living Standard και Χριστοδουλόπουλου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα