Θετικά πρόσημα για τρίτη συνεχόμενη μέρα καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο σταθεροποιείται πάνω από τις 2.300 μονάδες και ανανεώνει το ρεκόρ 16ετίας (Ιανουάριος 2010 – Δεκέμβριος 2009).
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (28/1), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,66% και διαπραγματεύεται στις 2.328,84 μονάδες, έχοντας κινηθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των 2.322,54 (χαμηλό ημέρας) και των 2.332,62 μονάδων (υψηλό ημέρας). Επόμενα ορόσημα για τον ΓΔ αποτελούν οι 2.327,57 μονάδες (8 Ιανουαρίου 2010) και οι 2.383,62 μονάδες (4 Δεκεμβρίου 2009).
Η απόφαση του MSCI να θέσει σε διαβούλευση της αναβάθμιση της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές συνεχίζει να προσφέρει ώθηση στο ταμπλό. Αναλυτές κάνουν λόγο για στοχευμένες τοποθετήσεις από retail (ιδιώτες) επενδυτές ενόψει του upgrade, αλλά και για αποχωρήσεις από funds που επενδύουν αποκλειστικά στις αναδυόμενες αγορές.
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του MSCI συμβάλλει στη συνέχιση της επενδυτικής αισιοδοξίας, αλλά προκαλεί και διακυμάνσεις στις μετοχές λόγω της αναμενόμενης αλλαγής στους συντελεστές στάθμισης, υποδεικνύοντας αύξηση της μεταβλητότητας στο μέλλον. Επιπλέον, η μείωση του συντελεστή του MSCI Standard Greece πιθανότατα θα φέρει σημαντικές εκροές βραχυπρόθεσμα.
Με τις τράπεζες σε ρόλο απόλυτου πρωταγωνιστή, η Λεωφόρος Αθηνών έριξε χθες το «φράγμα» των 2.300 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2010. Η απόφαση του MSCI να ξεκινήσει διαβούλευση για την επιστροφή της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές επηρέασε θετικά την πορεία της αγοράς. Το ΧΑ σημειώνει κέρδη άνω του +9% τον Ιανουάριο, με άλλες τρεις συνεδριάσεις -μαζί με τη σημερινή- να απομένουν για να ολοκληρωθεί ο μήνας. Με ρυθμό άνω του +20% «τρέχει» ο τραπεζικός κλάδος, που κινείται σε υψηλά 10ετίας (Νοέμβριος 2015).
Σημειώνεται ότι ο MSCI ξεκίνησε επίσημα διαβούλευση για την αναβάθμιση της Ελλάδας από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά, με στόχο την εφαρμογή της αλλαγής σε ένα μόνο «βήμα» κατά την αναθεώρηση του δείκτη τον ερχόμενο Αύγουστο. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς ο MSCI αναγνωρίζει πλέον ρητά ότι η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια της οικονομικής ανάπτυξης και της προσβασιμότητας στην αγορά, ενώ παράλληλα δηλώνει την προθυμία του να παρακάμψει τον κανόνα της διατήρησης του μεγέθους και της ρευστότητας που προηγουμένως εμπόδιζε την αναβάθμιση, μετά από σχόλια που υποβλήθηκαν από θεσμικούς επενδυτές. Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί έως τις 31 Μαρτίου.
Παράλληλα, η S&P Global αναβάθμισε το outlook της Eurobank, της ETE και της Τράπεζας Πειραιώς από σταθερό σε θετικό, με ώθηση από τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, την ενίσχυση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη βελτίωση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα οποία από κοινού υποστηρίζουν την κερδοφορία και μειώνουν τον πιστωτικό κίνδυνο για τους επόμενους 12-18 μήνες. Παράλληλα, η S&P επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής στο BBB- και της Πειραιώς στο BB+.
Σε σημερινό της report, η NBG Securities τονίζει πως και το 2026 θα είναι μία καλή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο, προβλέποντας περιθώρια περαιτέρω ανόδου κατά περίπου 13% για τις μετοχές που καλύπτει. Ως κορυφαίες επιλογές (top picks) ξεχωρίζει την Τράπεζα Πειραιώς, τη Metlen, τη Motor Oil και την Profile.
Σε νέο υψηλό 10ετίας οι τράπεζες
Νέο ράλι «τρέχουν» οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά +1,35% στις 2.809,62 μονάδες, που αποτελούν τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2015. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται ανοδικά κατά +0,84% στις 5.942,17 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κερδίζει +0,12% στις 2.863,51 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 64,51 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,16 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Τζίρο 13,3 εκατ. ευρώ κάνει η Πειραιώς και έπονται η Eurobank με 11,3 εκατ. ευρώ και η ΕΤΕ με 10,4 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 159,16 δισ. ευρώ. Θετικό είναι το πρόσημο για 55 μετοχές, αρνητικό για 35, ενώ 18 τίτλοι παραμένουν αμετάβλητοι.
Στις τραπεζικές μετοχές, η Eurobank ενισχύεται κατά +2,5%, η Alpha Bank κατά +1,8%, η Εθνική κατά +1,4% (έπιασε τα 16 ευρώ) και η Πειραιώς κατά +1%. Σημειωτέον ότι η κεφαλαιοποίηση της ΕΥΡΩΒ ανέρχεται πλέον στα 15,7 δισ. ευρώ, απέχοντας περίπου 1 δισ. από την 1η Coca-Cola HBC (16,7 δισ. ευρώ). Η Τράπεζα Κύπρου κερδίζει +1,9% στα 9,5 ευρώ (νέο ιστορικό υψηλό), η Optima bank +1,1% και η CrediaBank +0,1%.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η ElvalHalcor καταγράφει «άλμα» +4,9% πάνω από τα 4,5 ευρώ, σε νέο υψηλό 18,5 ετών (Αύγουστος 2007). Η Metlen σημειώνει κέρδη +2,1% και επιστρέφει πάνω από τα 44 ευρώ, όπως και η Cenergy (+2,1%) που οδεύει για πρώτη φορά προς τα 19 ευρώ. Η ΔΕΗ ακολουθεί με άνοδο +2% και βάζει «πλώρη» για τα 20 ευρώ, μία τιμή που έχει να δει από τον Ιούλιο του 2008. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύεται κατά +1,2% και φτάνει αισίως στα επίπεδα ρεκόρ των 33 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΤΕ οπισθοχωρεί κατά -2,2% και η ΕΥΔΑΠ κινείται πτωτικά κατά -1,7%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Austriacard ξεχωρίζει με κέρδη +4,8% και διαπραγματεύεται πάνω από τα 6,7 ευρώ, που συνιστούν ρεκόρ 2,5 ετών (Σεπτέμβριος 2023). Με άνοδο μεγαλύτερη του +1% ακολουθούν η Noval Property και η Fourlis. Στον αντίποδα, πάνω από -1% χάνουν ο ΟΛΘ και η Alter Ego Media.
Σε Fed και εταιρικά αποτελέσματα εστιάζουν οι διεθνείς αγορές
Με «όχημα» τις εταιρικές επιδόσεις, η Wall Street κινείται σε ρυθμούς ρεκόρ, με τον S&P 500 σε νέο ιστορικό υψηλό φτάνοντας μία «ανάσα» από τις 7.000 μονάδες. Ωστόσο, ο Dow Jones λύγισε υπό το βάρος από τον ασφαλιστικό κλάδο υγείας, όπου η μετοχή της UnitedHealth έχασε σχεδόν 20%. Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην αποψινή ετυμηγορία της Fed, με τους επενδυτές να έχουν προεξοφλήσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα. Θετικό ξεκίνημα δείχνουν για σήμερα τα futures των βασικών δεικτών.
Πτωτικά κινούνται τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders να τοποθετούνται επιλεκτικά εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τις Big Tech (απόψε οι ανακοινώσεις από Microsoft, Meta και Tesla). Εστιάζουν επίσης στην ετυμηγορία της Fed. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά -0,1%, όπως και ο γερμανικός DAX, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά -0,8%. Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει +0,1%.
Διαβάστε ακόμη
Ινδία: Οι ευκαιρίες για το ελληνικό κρασί, ελαιόλαδο και ακτινίδιο από τη «μητέρα των συμφωνιών»
Ο Τραμπ τα βάζει και με το δολάριο: Φουντώνουν οι φήμες για νέα – παρατεταμένη – υποτίμηση
Στέγη: 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση, δύο ενοίκια πίσω και φρένο στο AirBnB
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.