Οι επιλεκτικές κινήσεις των επενδυτών συνεχίζονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς, παραμένοντας πάνω από τις 2.100 μονάδες και κοντά στα υψηλά έτους. Ήπιες μεταβολές καταγράφουν οι περισσότερες μετοχές στο ταμπλό, με εξαίρεση την Ελλάκτωρ η οποία διαπραγματεύεται κοντά στο limit down (-30%), υπό την πίεση του προσωρινού μερίσματος που «κόβει» σήμερα.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (22/12), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά -0,03% και διαπραγματεύεται στις 2.111,84 μονάδες, έχοντας κινηθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των 2.110,79 (χαμηλό ημέρας) και των 2.116,77 μονάδων (υψηλό ημέρας). Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο θα πραγματοποιήσει ακόμη μία συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα και θα παραμείνει κλειστό από την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου.
Πέντε «στροφές» απομένουν για την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς, η οποία θα είναι η πέμπτη σερί ανοδική, με την φετινή απόδοση να ξεπερνά το +43%. Παράλληλα, το ΧΑ μείωσε την απόστασή του από τα υψηλά έτους που σημειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, απέχοντας πλέον λιγότερο από -1% από αυτά. Την Παρασκευή έκλεισε σε υψηλό 4μήνου και σε περίπτωση που υπερβεί τις 2.126,18 μονάδες, θα σημειώσει νέο ρεκόρ 16ετίας (Μάρτιος 2010).
Χωρίς το δικαίωμα είσπραξης στο έκτακτο μέρισμα 0,1019 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό €0,0968/μτχ) διαπραγματεύεται σήμερα ο ΟΤΕ. Η καταβολή του μερίσματος, που προέρχεται από την πώληση των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου. Και η Ελλάκτωρ «κόβει» σήμερα μέρισμα, το οποίο ανέρχεται σε 0,5 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό €0,47/μτχ). Η πληρωμή του προσωρινού μερίσματος για τη χρήση 2025 θα ξεκινήσει την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου. Για αύριο είναι προγραμματισμένη η αποκοπή του ενδιάμεσου μερίσματος ύψους 0,3579 ευρώ ανά μετοχή της Motor Oil (καθαρό ποσό €0,34/μτχ), με την πληρωμή του να ξεκινά στις 5 Ιανουαρίου 2026.
Σήμερα στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΧΑΕ, όπου αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εκλεγεί το νέο διοικητικό συμβούλιο, στο πλαίσιο της πλήρους ενσωμάτωσής της από την Euronext.
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει η Allwyn τις αγορές μετοχών του ΟΠΑΠ. Στις 17 Δεκεμβρίου η AIAG απέκτησε 5 εκατ. μετοχές της εταιρείας για συνολικό τίμημα περίπου 90 εκατ. ευρώ μέσω επιταχυνόμενου προγράμματος αγοράς μετοχών (accelerated share purchase programme). Στις 19 Δεκεμβρίου απέκτησε 542.252 μετοχές του ΟΠΑΠ σε μέση τιμή 18,408 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι για συνολικό τίμημα περίπου 9,98 εκατ. ευρώ.
Επέστρεψε στο ταμπλό του ΧΑ η Τράπεζα Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση της αντίστροφης συγχώνευσης με την Piraeus Financial Holdings. Οι 1,235 δισ. νέες μετοχές της τράπεζας εισήχθησαν με τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης τα 7,022 ευρώ, δηλαδή στην τιμή που έκλεισε στις 16 Δεκεμβρίου, όταν τέθηκε προσωρινά εκτός ταμπλό.
Παράλληλα, εισήχθησαν οι 78.000 νέες μετοχές της Profile, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών από τέσσερα στελέχη της εταιρείας, με τιμή διάθεσης τα 0,85 ευρώ ανά μετοχή.
Οι μετοχές της Q&R είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση περίπου 8 εκατ. νέων μετοχών σε αναλογία 47 νέες για κάθε 160 παλαιές μετοχές, σε τιμή διάθεσης το 1,1 ευρώ ανά μετοχή. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 30 Δεκεμβρίου 2025 έως και 14 Ιανουαρίου 2026 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από τις 30 Δεκεμβρίου έως και τις 9 Ιανουαρίου.
Σε χαμηλές ταχύτητες η εγχώρια αγορά
Κέρδη +0,36% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 2.335 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται κατά +0,05% στις 5.334,45 μονάδες, ενώ ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται πτωτικά κατά -0,4% στις 2.808,03 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 10,1 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς να κάνει τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ και την ΕΤΕ άνω του 1 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 145,75 δισ. ευρώ. Θετικό είναι το πρόσημο για 49 μετοχές, αρνητικό για 39, ενώ 13 τίτλοι παραμένουν χωρίς μεταβολή.
Στις τραπεζικές μετοχές, η Πειραιώς κερδίζει +1,1%, η Eurobank +0,6% και η Alpha Bank +0,2%. Από την άλλη πλευρά, η Εθνική υποχωρεί κατά -0,15%.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει η HELLENiQ ENERGY με κέρδη +2,5% και διαπραγματεύεται πάνω από τα 8,6 ευρώ, κοντά στα υψηλά έτους. Παράλληλα, η Motor Oil ενισχύεται κατά +1,2% πάνω από τα 31 ευρώ και «φλερτάρει» με την επίτευξη νέου ιστορικού ρεκόρ. Στον αντίποδα, η Σαράντης υποχωρεί κατά -2,65%, ενώ πέριξ του -1% χάνουν η Coca-Cola HBC, η Metlen και η Viohalco.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, κέρδη άνω του +1% σημειώνουν η Qualco, η Fourlis, ο ΑΔΜΗΕ, η Profile και η ΕΧΑΕ. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάκτωρ καταγράφει «βουτιά» κοντά στο -24% υπό το βάρος του μερίσματος καθαρού ποσού 0,47 ευρώ ανά μετοχή που κόβει σήμερα.
Ανοδικά η Wall Street, πτωτικά οι ευρωαγορές
Με θετική διάθεση οδεύει η Wall Street προς την ολοκλήρωση του 2025. Η διήμερη ανάκαμψη και η αναζωπύρωση του AI trade δημιουργούν προσδοκίες πως μπορεί να υλοποιηθεί το Santa Claus Rally. Παράλληλα, οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν σε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων -από όσες ανέμεναν προηγουμένως- για το 2026. Ξεκίνημα με κέρδη προμηνύουν για σήμερα τα futures των βασικών δεικτών.
Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι αγορές εισέρχονται στην περίοδο των διακοπών, με τάση σταθεροποίησης μετά το πρόσφατο ράλι. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά -0,1%, ο βρετανικός FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά -0,4%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει -0,2%, ενώ αντίθετα ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά +0,15%.
Διαβάστε ακόμη
Επέλαση στο εμπόριο: Το 85% των Ελλήνων αγοράζει από ασιατικές πλατφόρμες (γραφήματα + pics)
Ανακαίνιση κατοικίας με επιδότηση έως 90% – Ποιοι παίρνουν έως 36.000 ευρώ (vid)
ΕΔΕΥΕΠ: Στα σκαριά η ανάπτυξη σύγχρονης Ψηφιακής Πύλης (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.