Η επικείμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor’s στις 25 Οκτωβρίου φέρνει πιο κοντά και συναλλαγές μετοχών (πακέτα) στο ελληνικό χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, η παρατεταμένη συσσώρευση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς έχει καταστήσει κάποιες τιμές ελληνικών μετοχών ελκυστικές- με απώτατο ορίζοντα την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη γίνονται επαφές για την μεταβιβάσεις μετοχών μεταξύ ξένων χαρτοφυλακίων σε κλάδους, όπως τράπεζες, κατασκευές, ενέργεια, μέταλλα, λιανικές πωλήσεις, τυχερά παιχνίδια, τηλεπικοινωνίες.

Παρόλο που οι τιμές σε αρκετές από τις μετοχές βρίσκονται υψηλότερα και από τον Γενικό Δείκτη, η επιστροφή μεγάλων οίκων στην Αθήνα, όπως Fidelity, Schroders, Wellington δείχνει ότι, υπάρχει ένα ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Ελλάδα, εφόσον λυθούν ορισμένα βασικά θέματα στην ελληνική αγορά , όπως η αύξηση των συναλλαγών.

Η πρόσφατη κατάρρευση του short fund αποτελεί μια ευνοϊκή εξέλιξη καθώς οι ξένοι επενδυτές αντιλήφθηκαν πως δεν έχει νόημα πλέον να σορτάρουν, όταν οι ελληνικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει αξιόπιστες λύσεις *APS για την μείωση των κόκκινων δανείων.

Μοναδικά μειονεκτήματα  στην ελληνική αγορά παραμένουν η χαμηλή ρευστότητα, αλλά και το γεγονός ότι, οι ξένοι επενδυτές δύσκολα θα αναλάβουν ρίσκο εν όψει των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας και του κλεισίματος των βιβλίων της χρονιάς. Είναι προτιμότερο για πολλούς από αυτούς να περιμένουν τη νέα χρονιά αναμένοντας ίσως και χαμηλότερες τιμές,