search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: «Φοβήθηκε» την επάνοδο στις 840 μονάδες – Κέρδη έως 3% για Eurobank, Πειραιώς και ΔΕΗ

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε κοντά στις 840 μονάδες - Επιλεγμένα στηρίγματα σε τράπεζες και blue chips - Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο τζίρος - Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου - Ομόλογα: Κάτω από το 3% η απόδοση του 10ετούς

Η θετική κίνηση σε Εurobank, Πειραιώς και ΔΕΗ δεν κατέστη ικανή να επαναφέρει το Χρηματιστήριο Αθηνών άνω του ψυχολογικού ορίου των 840 μονάδων, καθώς η άνοδος συνάντησε αρκετά προσκόμματα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα ήταν ελαφρώς βελτιωμένο, χάρη τόσο στα εταιρικά αποτελέσματα, όσο και στις διεθνείς αγορές. Βέβαια, η συναλλαγματική δραστηριότητα παρέμεινε σε υποτονικά επίπεδα, δείγμα των μακροπρόθεσμων ανησυχιών.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε συγκρατημένη άνοδο κατά 0,56% και διαμορφώθηκε στις 839,52 μονάδες, κερδίζοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (834,85 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε μόλις επτά μονάδες (από 835,92 έως 842,19 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 42,5 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος κατόρθωσε να «χτίσει» μια απόσταση ασφαλείας από το τεχνικό σημείο των 500 μονάδων, καθώς αυξήθηκε στο +1,17% και τις 514,01 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,9% και επανήλθε στο 0,88 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς ακολούθησε στο +2,6% και το 0,86 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παρέμεινε αμετάβλητη στα 3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,3%.  Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,61% και 2.022 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ συγκέντρωσε κέρδη της τάξης του 3% και σκαρφάλωσε στα 5,67 ευρώ. Κατά 3,2% αυξήθηκε και η μετοχή της Σαράντης, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημείωσε άνοδο στο +2,1% και τα 9,5 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για την πώληση της συμμετοχής στην Τέρνα Ενεργειακή (+1,2%). Βελτίωση κατά 1,5% κατέγραψε και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ενώ η μετοχή της Mytilineos έκλεισε στο +0,9% μετά το άλμα κατά 116% στα καθαρά κέρδη του εξαμήνου. H μετοχή του Τιτάνα, από την πλευρά της, βρέθηκε στο +0,5%, χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ στον απόηχο του αποτελέσματος της δημόσιας πρότασης– υποχώρησε κατά 2,4%. Jumbo και Lamda Development, τέλος, περιορίστηκαν πέριξ του -1,5%.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,18% και 1.360 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχώρισε στο +2,7% και το 0,75 ευρώ, με τη μετοχή της Κρι – Κρι να χάνει άνω του 2,5%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 56 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 35 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 29 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

Ελαφρώς βελτιωμένο το κλίμα

Η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε την προσπάθεια ανάκτησης ενός μέρους των πρόσφατων απωλειών, βασιζόμενη στα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα και στο βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης μετράει οκτώ ανοδικά κλεισίματα. Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι αυτές οι θετικές κινήσεις συνοδεύονται από εξαιρετικά χαμηλό τζίρο (έως 50 εκατ. ευρώ).  

Κι αυτό είναι το μείζον πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, καθώς η αποφυγή της ανάληψης ρίσκου και η στροφή των επενδυτών σε πιο… safe επιλογές έχουν οδηγήσει σε «στέγνωμα» της ρευστότητας, με αποτέλεσμα η όποια βραχυπρόθεσμη άνοδος να μην έχει αντίκτυπο σε μεσοπρόθεσμο ή/και μακροπρόθεσμο επίπεδο.  

Ακόμη και έτσι, βέβαια, το ελληνικό χρηματιστήριο προσπάθησε (ανεπιτυχώς εντέλει) να επιστρέψει στις 840 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τα ευοίωνα μεγέθη των εισηγμένων (Τιτάν, Mytilineos). Αύριο δε, είναι η σειρά των πρώτων τραπεζών να ανακοινώσουν αποτελέσματα (Eurobank, Εθνική Τράπεζα), τα οποία επίσης αναμένονται βελτιωμένα σε σχέση με πέρυσι.  

Στο μεταξύ, η Federal Reserve χθες βράδυ προχώρησε σε νέα σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, υλοποιώντας μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (από 1,5% σε 2,25%), στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού. Ωστόσο, ο Τζερόμ Πάουελ (διοικητής της τράπεζας) προανήγγειλε μικρότερες αυξήσεις στο μέλλον, εφόσον ο πληθωρισμός δείξει σημάδια επιβράδυνσης.  

Κάτι το οποίο, φυσικά, αναπτερώνει το ηθικό των αγοραστών, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν το πληθωριστικό φαινόμενο, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την ανάπτυξη. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι και στο β’ τρίμηνο το αμερικανικό ΑΕΠ παρουσίασε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής (-0,9% στο β’ τρίμηνο και -1,6% στο α’ τρίμηνο).

Την ίδια ώρα, η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να ταλανίζει την Ευρώπη -και συγκεκριμένα τη Γερμανία- με το σενάριο της ολικής διακοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου να παραμένει επί τάπητος, απειλώντας τη Γηραιά Ήπειρο με οικονομική επιβράδυνση ή και ύφεση. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αγορές μετοχών και το επενδυτικό κλίμα.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,81% και τις 431 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,58%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,54% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,51%. Στο Λονδίνο, αντίθετα, ο FTSE 100 χάνει οριακά 0,07%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εμφανίζει μικρές απώλειες κατά 70 μονάδες, διορθώνοντας μετά το χθεσινοβραδινό μίνι – ράλι. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική πορεία εν μέσω των μειωμένων αποθεμάτων και της υψηλής ζήτησης. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +1,40% και τα 98,65 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +1,45% και τα 108,17 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κυμαίνεται στο +1,76% και τα 1.749 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης: 

Ο «χαλαρός» MBS, ο Έλληνας καναλάρχης και τα deals, η BC Partners και η ΔΕΗ, το Attica Group και η ΑΝΕΚ 

Η Αγγελική Φράγκου ταράζει τη ναυτιλιακή αγορά – Αγόρασε 36 φορτηγά πλοία 

Ελλάδα – Ιταλία: Η δίδυμη (απογοητευτική) πορεία από την ίδρυση του ευρώ έως σήμερα 

Exit mobile version