Τελευταίο update: 18.42

Ψύχραιμα, παρά τα στοιχεία για ύφεση στο β’ τρίμηνο, αντιδρούν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, έχοντας μάλιστα γυρίσει σε θετικό έδαφος, με τους επενδυτές να «αγνοούν» τα αρνητικά στοιχεία του ΑΕΠ και να «ποντάρουν» σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.  Στο επίκεντρο διατηρούνται και τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά 200 μονάδες ή σε ποσοστό 0,64% έχοντας ξεκινήσει τη συνεδρίαση με απώλειες κατά 0,28%. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,65% ενώ στην αρχή της συνεδρίασης υποχωρούσε κατά -0,34%. Ο τεχνολογικός Nasdaq, επέστρεψε πάνω από τις 12.000 με άνοδο 0,39% από αρχικές απώλειες κατά -0,80%. 

Η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συρρικνώθηκε κατά 0,9% στο β’ τρίμηνο του 2022, ακολουθώντας το -1,6% του α’ τριμήνου. Οι αναλυτές περίμεναν ότι το ΑΕΠ θα ανέκαμπτε στο +0,3%, κάτι το οποίο τελικά δεν επιβεβαιώθηκε, με τις ΗΠΑ να παραμένουν σε κατάσταση ύφεσης για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Τα παραπάνω δεδομένα έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση, στην οποία συνυπάρχουν ο υψηλός πληθωρισμός (+9,1% τον Ιούνιο), οι ακριβές τιμές ενέργειας, το τέλος του μετα-πανδημικού rebound στις υπηρεσίες, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και φυσικά, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. 

Χθες το βράδυ, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων, ανακοινώνοντας μια παρέμβαση της τάξης των 75 μονάδων βάσης (από 1,5% σε 2,25%). Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο και εμφανίσει ενδείξεις επιβράδυνσης. 

Αρκετοί αναλυτές, πάντως, θεωρούν ότι η προσπάθεια της Fed να τιθασεύσει τις τιμές επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και οδηγεί σε επιβράδυνση της ανάπτυξης. Κι αυτό, διότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές του ΑΕΠ. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η αναφορά του Τζερόμ Πάουελ (πρόεδρος της Fed) περί πιθανών μικρότερων αυξήσεων επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο, έδωσε την Τετάρτη μεγάλη ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες, με τον Dow Jones να σκαρφαλώνει κατά 400 μονάδες, τον S&P 500 να κερδίζει 2,6% και τον Nasdaq να τερματίζει στο +4%. 

Στο μεταξύ, οι αναλυτές εξακολουθούν να αποτιμούν τα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα πολλών αμερικανικών εισηγμένων στο τρέχον αρνητικό περιβάλλον. Σήμερα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, είναι η σειρά των Apple, Amazon, Intel και Roku να δημοσιεύσουν τα μεγέθη του β’ τριμήνου.  

Στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,44% και τις 430 μονάδες, καθώς ο γαλλικός CAC 40 αυξάνεται κατά 0,40%, o ισπανικός ΙΒΕΧ κατά 0,87% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,20%. Στο Λονδίνο, αντίθετα, ο FTSE 100 μειώνεται κατά 0,18%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX περιορίζεται κατά 0,10%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της βρετανικής Barclays υποχωρεί κατά 2,2% μετά τη βουτιά κατά 48% στα κέρδη του β’ τριμήνου. Στον αντίποδα, η μετοχή της δανέζικης Vestras σκαρφαλώνει κατά 12,8%, ενώ η μετοχή της γαλλικής Scor υποχωρεί κατά διολισθαίνει κατά 14%, εξαιτίας των ζημιών στο α’ εξάμηνο του έτους.  

Διαβάστε επίσης: 

Ο «χαλαρός» MBS, ο Έλληνας καναλάρχης και τα deals, η BC Partners και η ΔΕΗ, το Attica Group και η ΑΝΕΚ 

Η Αγγελική Φράγκου ταράζει τη ναυτιλιακή αγορά – Αγόρασε 36 φορτηγά πλοία 

Ελλάδα – Ιταλία: Η δίδυμη (απογοητευτική) πορεία από την ίδρυση του ευρώ έως σήμερα