search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: «Φρένο» στο rebound και ευκαιρία για πωλήσεις – Ποιες μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά 1% και οπισθοχώρησε στη ζώνη των 890 μονάδων - Προτίμησαν τις ρευστοποιήσεις οι επενδυτές - Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος

Απώλειες της τάξης του 1% εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ελεγχόμενες κινήσεις ρευστοποίησης -μετά το πρόσφατο rebound. Ο χαμηλός τζίρος και οι αδύναμες τράπεζες, άλλωστε, δεν άφησαν πολλά περιθώρια αντίδρασης, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι η κατοχύρωση των 900 μονάδων απαιτεί επιπλέον «καύσιμα», τα οποία είναι αμφίβολο αν θα βρεθούν, δίχως τη στήριξη των ξένων αγορών. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε συγκρατημένη πτώση κατά 1,08% και υποχώρησε στις 890,28 μονάδες (χαμηλό ημέρας), χάνοντας περισσότερες από 9,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (899,97 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 890,28 έως 901,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 67 εκατομμύρια ευρώ.   

Ο τραπεζικός κλάδος, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα στο ταμπλό, παρουσίασε αξιοσημείωτες απώλειες, τερματίζοντας στο -1,69% και τις 605,84 μονάδες. Το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία έχασε 3,6% και κατρακύλησε στο ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Κατά 2,4% διολίσθησε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία παρέμεινε κάτω της τιμής της τελευταίας ΑΜΚ (1 ευρώ). Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συνέχισε τη θετική πορεία, ενισχυόμενη στο +0,9% και τα 3,6 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Πειραιώς έμεινε σταθερή στο 1,18 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,34% και 2.154 μονάδες), η μετοχή της Jumbo συρρικνώθηκε κατά 3,8% και απώλεσε τα 15 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα για μέρισμα. Κατά περίπου 2,1% περιορίστηκε και η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Colaη οποία επέστρεψε στα επίπεδα των 20 ευρώ. Παράλληλα, η μετοχή της Lamda Development σημείωσε κάμψη κατά 2,5%, ενώ οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ υποχώρησαν κατά 1,9% και κατά 1,7% αντίστοιχα. Πτώση κατά 1,3% κατέγραψε και η μετοχή του ΟΤΕ, διορθώνοντας από τα πρόσφατα υψηλά. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ενισχύθηκε κατά 4% και έφθασε τα 7,5 ευρώ, χάρη στις πληροφορίες περί επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους. Η μετοχή της Motor Oil, τέλος, διατηρήθηκε σε τροχιά ανάκαμψης και τερμάτισε στο +1,3% και τα 17,3 ευρώ. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,68% και 1.400 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχώρισε αρνητικά στο -3,6% και τα 3 ευρώ, με τις μετοχές των Πλαστικά Θράκης και ΚριΚρι να ακολουθούν στο -2,5%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 25 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 70 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο 

Το κρίσιμο σταυροδρόμι των 900 μονάδων

Η Λεωφόρος Αθηνών, αφού κατάφερε να φθάσει μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων (899,97 μονάδες), σήμερα προχώρησε σε λελογισμένες κινήσεις ρευστοποίησης των κερδών από το πρόσφατο «rebound». 

Η επενδυτική ψυχολογία, εξάλλου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μοιρασμένη», ιδίως από τη στιγμή που απαιτούνται ισχυρά «καύσιμα» και μεγαλύτερη προσπάθεια για την κατοχύρωση το ορόσημου των 900 μονάδων.  

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2022, τα νέα μερίσματα προς τους μετόχους, οι αλλαγές στον MSCI Greece και τα κυοφορούμενα deals (Τέρνα Ενεργειακή, Ιντρακάτ κ.α.), τα οποία τονώνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον και συμβάλλουν στην ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη.   

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι επενδυτές επιχειρούν να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους, υπό τον φόβο ενός νέου καθοδικού κύκλου, ο οποίος δύναται να προκληθεί από μια σειρά παραγόντων: Επίμονα υψηλός πληθωρισμός, σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, αύξηση του κόστους δανεισμού, τσουχτερές τιμές ενέργειας.   

Για πολλούς αναλυτές, τη λύση στο διαφαινόμενο «αδιέξοδο» είναι πιθανό να δώσουν οι διεθνείς αγορές, καθώς ενδεχόμενη συντήρηση του ανοδικού momentum θα παράσχει στηρίγματα και στην ελληνική αγορά. Σ’ αντίθετη περίπτωση, μια πτωτική πορεία θα συμπαρασύρει τη Λεωφόρο Αθηνών.   

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης παραμένει άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (887 μονάδες), έχοντας ως βασικές στηρίξεις τις 880 και τις 850 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις, δε, συναντώνται στις 900 και τις 920 μονάδες.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές   

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται επιφυλακτικά στο +0,34% και τις 440 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,51%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,14% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,25%. Η αγορά του Λονδίνου, δε, είναι κλειστή σήμερα λόγω αργίας. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 100 μονάδες, με τον Nasdaq να βρίσκεται στο «κόκκινο» για 3η διαδοχική ημέρα. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές σταθεροποιούνται χάρη στη διαβεβαίωση του Ριάντ ότι θα αυξήσει την παραγωγή, σε περίπτωση μείωσης της ρωσικής προσφοράς. Έτσι, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,21% και τα 116,60 δολάρια ανά βαρέλι, και τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +0,34% και τα 115,69 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, αυξάνεται στο +1,1% και τα 1.868 δολάρια ανά ουγγιά.   

Διαβάστε επίσης: 

Η αβεβαιότητα «πλήττει» τη Wall Street – Τρίτη ημέρα απωλειών για τον Nasdaq 

Mytilineos: Αιχμές για τα «υπερκέρδη» – Υπερδιπλάσια κέρδη το 2022 και πάνω από 600 εκατ. επενδύσεις 

Τίτλοι τέλους για τα αλγοριθμικά stablecoins; Τι μας δείχνει το bank-run των 60 δισ. δολαρίων 

Exit mobile version