Η πρόσφατη κατάρρευση του terraUSD, το οποίο προκάλεσε ένα bank-run αξίας 60 δισ. δολαρίων στις crypto – αγορές, φαίνεται ότι αποτελεί την «ταφόπλακα» των αλγοριθμικών stablecoins. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο συνιδρυτής του ψηφιακού νομίσματος tether, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC. 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ως stablecoin ορίζεται ένας τύπος κρυπτονομίσματος, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο στην τιμή του 1 προς 1. Ως αλγοριθμικό stablecoin, παράλληλα, ορίζεται το κρυπτονόμισμα, το οποίο επιτυγχάνει αυτή την ισοτιμία μέσω πολύπλοκων μαθητικών υπολογισμών και όχι μέσω της διατήρησης ενός αποθέματος πραγματικών περιουσιακών στοιχείων, όπως νομίσματα ή κρατικά ομόλογα. 

Το terraUSD, ή πιο απλά UST, είναι ένα απ’ αυτά. Κι όταν έχασε την ισοτιμία με το δολάριο, τότε προκάλεσε ένα τεράστιο sell-off στο «αδερφάκι» luna, το οποίο σήμερα διαπραγματεύεται λίγο πάνω του… 0 δολαρίου.  

«Δυστυχώς τα χρήματα χάθηκαν. Αλλά αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη. Είναι ένα αλγοριθμικό stablecoin» τονίζει ο Reeve Collins, συνιδρυτής της εταιρείας token BLOCKv. «Πολλοί άνθρωποι απέσυραν τα χρήματά τους, επειδή κατάλαβαν ότι όλο αυτό δεν είναι βιώσιμο. Αυτή η συντριβή είναι ένα είδος “καταρράκτη” και πιθανώς θα συμπαρασύρει όλα τα αλγοριθμικά stablecoins». 

Ο Collins είναι επίσης συνιδρυτής του tether, ενός συμβατικού stablecoin, το οποίο υποστηρίζεται από πραγματική ρευστότητα και ομόλογα -είτε κρατικά είτε εταιρικά. Κατά το sell off του Μαΐου, το tether απώλεσε πρόσκαιρα την ισοτιμία με το δολάριο, την οποία ανέκτησε πολύ γρήγορα.  

Αντίθετα, ο Jeremy Allaire, διευθύνων σύμβουλος της Circle, μία από τις εταιρείες πίσω από το stablecoin USDC, εκτιμά ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να ασχολούνται με τα αλγοριθμικά stablecoins.  «Πολλοί αναφέρονται σ’ αυτά ως μια οικονομική αλχημεία. Έτσι, θα συνεχίσουν να υπάρχουν αλχημιστές, οι οποίοι εργάζονται για να δημιουργήσουν τέτοια πράγματα και να βρουν το Ιερό Δισκοπότηρο της σταθερής αξίας, δηλαδή ένα αλγοριθμικό ψηφιακό νόμισμα» επισημαίνει, μεταξύ άλλων.  

Τα stablecoins, πάντως, έχουν ήδη τεθεί στο στόχαστρο των εποπτικών και κρατικών αρχών σ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες προσπαθούν να βάλουν κανόνες στη λειτουργία αυτή της νέας αγοράς. 

Τον προηγούμενο μήνα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, κάλεσε τους βουλευτές να εγκρίνουν ειδική νομοθεσία για τα stablecoins. Τον Απρίλιο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο ελέγχου όσων εταιρειών θέτουν κινδύνους στη σταθερότητα του συστήματος. 

Μετά την κατάρρευση του terraUSD, οι αναλυτές θεωρούν βέβαιη την αυστηροποίηση των κανόνων. Ο Bertrand Perez, επικεφαλής του Web3 Foundation εκτιμά ότι οι εποπτικές αρχές θα ζητήσουν από τα stablecoins να έχουν απόθεμα σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, βάζοντας τέλος επί της ουσίας στα αλγοριθμικά νομίσματα.  

Διαβάστε επίσης:

Solmeyea: Η ελληνική πατέντα που μπορεί να σώσει τον πλανήτη από τους ρύπους της βιομηχανίας (pics)

Όμιλος Aldemar: To νέο πλάνο των 300 εκατ. μετά το deal με τον όμιλο Μήτση

Τζέιμι Ντάιμον: Προειδοποίηση από τον CEO της JPMorgan – «Έρχεται τυφώνας στην οικονομία»