Ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να πάρει μια μικρή ανάσα από την πτώση που ξεκίνησε να σημειώνει από τα μέσα Ιουνίου και μετά το sell off της Δευτέρας να κλείσει τελικά σε πιο υψηλά επίπεδα.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης σήμερα έκλεισε στις 864,44 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,74%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 0,75% κλείνοντας στις 2.069,09 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,49% κλείνοντας στις 1.413,35 μονάδες με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να σημειώνει άνοδο 1,73% κλείνοντας στις 522,21 μονάδες.

Αντίστοιχα σε εβδομαδιαία απόδοση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,27%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,59% και ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,04%. Παρόλη την άνοδο των τεσσάρων αυτών συνεδριάσεων που σχεδόν έσβησαν τις ζημιές του sell off που κατέγραψε η αγορά την Δευτέρα η μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτών είναι πολύ επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους και στο να ανεβάσουν αυτή την στιγμή το μετοχικό τους ρίσκο κάτι που αποτυπώνεται καθημερινά στη συναλλακτική δραστηριότητα η οποία ημέρα με την ημέρα υποχωρεί σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Και αυτό συμβαίνει όταν ακόμη και σήμερα και παρά την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού η οποία κυριαρχεί πια παγκοσμίως, οι ξένοι αναλυτές συνεχίζουν τα θετικά σχόλια για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα ήταν η σειρά της S&P να αναφέρει ότι παραμένει θετική για τις προοπτικές των Ελληνικών τραπεζών εκτιμώντας πως θα συνεχίσουν να σημειώνουν βελτίωση στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων, με βάση και τις θετικές προοπτικές που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία.

Ο οίκος αναμένει ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα βελτιωθούν το διάστημα 2021-2024, με τις πολιτικές της κυβέρνησης να κατευθύνονται προς την εξυγίανση του προϋπολογισμού και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τη στήριξη από τους πόρους της Ε.Ε, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να “καθαρίζουν” τα NPEs μέσω του Ηρακλή, της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος και των μεταρρυθμίσεων.

Οι βασικές υποθέσεις της S&P για την Ελλάδα είναι ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει κοντά στο 5% φέτος ενώ στα επόμενα τρία χρόνιά η ανάπτυξη στη χώρα θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ δεν εκτιμά ότι ο τουρισμός θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019. Παράλληλα εκτιμά ότι το κόστος κινδύνου θα παραμένει αυξημένο για τους επόμενους 12-18 μήνες, ενώ οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους και στα έσοδα από προμήθειες θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του 2022 τουλάχιστον.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Eurobank με 2,78%, η ΕΥΔΑΠ με 2,48% και η ΔΕΗ με 2,09% σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο με τον Σαράντη, Πειραιώς, Jumbo, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Εθνική, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και Coca Cola να σημειώνουν άνοδο άνω του 1% και τον ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Aegean και Τιτάνας να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος με ήπιες απώλειες η Λάμδα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Ο τζίρος ανήλθε στα 30 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 19,65 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 908 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

BofA: H Ελλάδα δίνει ελπίδες για τη μετάλλαξη Δέλτα

Κοινωνικός Τουρισμός – ΟΑΕΔ: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις

Σικελία: Χωριό θα δημοπρατήσει 20 σπίτια με μόλις 2 ευρώ το καθένα