Αγορές

Χρυσός: Άνοδος 0,6% και κλείσιμο εβδομάδας με συνολικές απώλειες 3,4%

  • newsroom


Ο χρυσός υποχώρησε 4,6% τη Δευτέρα, η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 11 Αυγούστου

Καταγράφοντας κέρδη ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο χρυσός, κλείνοντας μία εβδομάδα στην αρχή της οποίας δέχθηκε έντονες πιέσεις από τα θετικά νέα για το πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, στην πορεία ωστόσο ανέκτησε δυνάμεις, καθώς επανεμφανίσθηκαν οι φόβοι για αργή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού παγκοσμίως.

Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.888,03 δολάρια η ουγκιά, ωστόσο κλείνει την εβδομάδα αποδυναμωμένη κατά 3,4%, η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Σεπτέμβριο.

«Ο χρυσός ανέκαμψε επειδή η πανδημία και τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως αυξάνονται. Η αισιοδοξία της αγοράς απέναντι στο εμβόλιο και η τάση για ανάληψη κινδύνου έχει εξασθενίσει», δήλωσε ο αναλυτής της Bank of China International, Ξιάο Φου.

«Θα υπάρξει περιορισμένος αριθμός εμβολίων που θα παραχθούν τους επόμενους 3 μήνες, ακόμη και το 2021, ωστόσο ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες εταιρείες με εμβόλια. Επιπλέον μπορεί να προκύψουν κι άλλοι παράγοντες όπως η μετάλλαξη του ιού και η ανάγκη ανάπτυξης για ένα νέο εμβόλιο».

Ο χρυσός υποχώρησε 4,6% τη Δευτέρα, η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 11 Αυγούστου, μετά την ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανία Pfizer ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό με βάση τα αρχικά αποτελέσματα των δοκιμών.

Ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφεραν ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη δυσκολίες, ακόμη και αν η ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου συνιστά λόγο για κάποια αισιοδοξία βραχυπρόθεσμα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για τον εφησυχασμό και δήλωσαν ότι πρέπει να συνεχισθούν τα μέτρα για τον έλεγχο της αύξησης των κρουσμάτων.

Ο δείκτης δολαρίου έναντι 6 ανταγωνιστικών νομισμάτων παρέμεινε σταθερός και έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 0,7%.