Κέρδη κατέγραψε σήμερα ο χρυσός, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, προέτρεψαν τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν την απότομη πτώση στην προηγούμενη συνεδρίαση και επανέλθουν στο πολύτιμο μέταλλο.

Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.900, 17 δολάρια η ουγκιά, μετά την υποχώρηση1,9% στη συνεδρίαση της Τρίτης, που προκλήθηκε από το άλμα του δολαρίου.

«Όποτε η τιμή υποχωρεί, υπάρχει μία μερίδα στρατηγικών επενδυτών που πιστεύει ότι ο χρυσός εξακολουθεί να παραμένει ένα πολύ καλό περιουσιακό στοιχείο ως αντιστάθμιση έναντι των παγκόσμιας αβεβαιότητας. Έτσι συνεχίζουν να τοποθετούνται», δήλωσε ο Χάρσαλ Μπάροτ, ανώτερος σύμβουλος έρευνας για τη Νότια Ασία στην Metals Focus.

Με την πανδημία του κορωνοϊού να μην εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης και την αβεβαιότητα σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ, το ευρύτερο πεδίο διαπραγμάτευσης μεταξύ 1.850 και 1.940 δολαρίων παραμένει σταθερό, προσθέτει.

Οι αναφορές ότι βασικές δοκιμές σε εμβόλια για τον κορωνοϊό αναστάλθηκαν, μαζί με το αδιέξοδο στις συνομιλίες στο Κογκρέσο, απέτρεψε χθες τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, ενίσχυσαν το δολάριο, το οποίο με τη σειρά του άσκησε πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι ελπίδες για ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας στις ΗΠΑ εξασθενούν, ειδικά πριν από τις προεδρικές εκλογές, αφού η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι απέρριψε την πρόταση του Λευκού Οίκου ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει τα κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο.

«Στο εγγύς μέλλον, το δολάριο θα μπορούσε να συνεχίσει να ενισχύεται τόσο εξαιτίας της αποστροφής του κινδύνου, επειδή στον Κογκρέσο οι συνομιλίες έχουν μείνει στάσιμες και επίσης εξαιτίας των εταιρικών κερδών», τονίζει ο αναλυτής της DailyFx, Ιλάια Σπίβακ.

Ωστόσο, η επιλογή του χρυσού ως αντιστάθμισης έναντι του πιθανού πληθωρισμού και της υποτιμήσεως των νομισμάτων από την άνευ προηγουμένου εκτύπωση χρημάτων παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας, έχει ενισχύσει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου σχεδόν 25% μέχρι στιγμής φέτος.

«Η ευρύτερη αίσθηση για το χρυσό είναι ακόμη υποστηρικτική, όσο η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση διαρκεί πολύ περισσότερο, προκαλώντας χαμηλότερα επιτόκια», υπογραμμίζει ο Μπάροτ της Metals Focus.