Για την ποντοπόρο ναυτιλία, σε περιπτώσεις που τα πλοία κινδυνεύουν να “συναντηθούν” με έναν τυφώνα, δίνεται εντολή να αναζητηθεί ένα ασφαλές καταφύγιο, ένα ασφαλές λιμάνι. Στον κόσμο της οικονομίας, όταν έρχεται “τυφώνας” -ή ύφεση, τα πλοία –οι επενδυτές, αναζητούν ασφαλή καταφύγια για το “φορτίο” τους– τα χρήματά τους. Το ασφαλές καταφύγιο είναι ο χρυσός, τα πολύτιμα μέταλλα, τα ακίνητα και, τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν ως τέτοιο “λιμάνι”, τα κρυπτονομίσματα.

Οι απόψεις διίστανται, αλλά η ιστορία δείχνει ότι όσο και αν το bitcoin και η… παρέα του αυτοπροσδιορίζονται -από το οικοσύστημά τους- ως τέτοια, δεν έχουν συμπεριφορά ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων. Αυτό, άλλωστε, το βλέπουμε, παρακολουθώντας την σχεδόν παράλληλη πορεία που έχουν τα κρυπτονομίσματα με τις αγορές μετοχών και δη με τη Wall Street. Ενώ αντίθετα, δεν δείχνουν να επηρεάζονται τόσο από την πορεία του δολαρίου, όπως κάνει ο χρυσός.

Δείτε, για παράδειγμα τη σημερινή πορεία τους. Η τιμή του bitcoin ανέβηκε παράλληλα με τις αγορές μετοχών, ακολουθώντας το γενικότερο sentiment που έφεραν οι ανακοινώσεις της Fed και της ΕΚΤ για τις αυξήσεις επιτοκίων και τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και της ΕΕ. Και, έπειτα, οι φόβοι για ύφεση, τα οδήγησε σε νέα πτώση.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος και money manager, Πήτερ Ντέιβιντ Σκιφ, ο οποίος είναι πολέμιος των crypto assets και του Bitcoin, είναι περισσότερο διάσημος ως ο άνθρωπος -ή ένας από αυτούς τους- του κόσμου του χρήματος που προέβλεψε με ακρίβεια την κατάρρευση της αγοράς των ακινήτων το 2008. Και σήμερα, συγκρίνει το Bitcoin με τη “φούσκα της τουλίπας” που εμφανίστηκε στην ολλανδική οικονομία τον 17ο αιώνα.

Ο Σκιφ λέει ότι, ενώ η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδεύει -έστω και σε ελαφρά- ύφεση μετά την πληθωριστική κρίση, το Bitcoin κάνει, όπως λέει, ένα “ψευτο-ράλλυ”, το τελευταίο του πριν σκάσει ως φούσκα. Η πρόσφατη πτώση της τιμής του Bitcoin, λέει ο Σκιφ, απλά έθεσε τις βάσεις για την καταδίκη του: Το Νοέμβριο μάλιστα, όταν η τιμή του βασικού κρυπτονομίσματος είχε πέσει στις 16.000 δολάρια, τουίταρε ότι “ήρθε η ώρα για την εξάλειψη των κρυπτονομισμάτων“.

Και αν το Bitcoin από τότε επανέκαμψε στις 23.000 δολάρια, τόσο ο Σκιφ όσο και άλλοι σημαντικοί επενδυτές παραμένουν διστακτικοί, εάν όχι αρνητικοί για το μέλλον της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα, λένε ότι είναι προτιμότερο κανείς να σκεφτεί να αγοράσει ένα καινούριο αυτοκίνητο, ή έστω ένα… ψυγείο ή κάτι άλλο.

Ο Σκιφ, βέβαια, λέει ότι το πιο ασφαλές λιμάνι στις εποχές ύφεσης που φαίνεται πως έρχονται, είναι τα funds χρυσού και οι μετοχές με αμυντικά μερίδια. Κατηγορεί δε το ράλλυ του Bitcoin ως αυτό που παίζει το ρόλο του “λαγού”, αποσπώντας την προσοχή των επενδυτών από το πολύτιμο μέταλλο: “Καθώς τα οικονομικά ΜΜΕ είναι αποσπασμένα με το ράλλυ των κορόιδων που συμβαίνει με τον χρυσό των ηλιθίων, κανείς δεν δίνει σημασία στο αληθινό ράλλυ που είναι σε εξέλιξη στον πραγματικό χρυσό”. Και τονίζει ότι safe haven assets είναι ακόμα μετοχές τραπεζών (καναδικών κατά προτίμηση), εταιρειών μπύρας και τσιγάρων.

Υπάρχει, ωστόσο και η άλλη άποψη. Όπως αυτή του συνιδρυτή της MicroStrategy, Μάικλ Σέιλορ, ο οποίος διατείνεται πως παραμένει bullish στο bitcoin ως ψηφιακό ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία του υπέφερε, γράφοντας απώλειες 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη διακράτηση κρυπτονομισμάτων το 2022.

Στη διάρκεια του call με τους επενδυτές και τους αναλυτές για τα αποτελέσματα της Microstrategy (στα οποία η εταιρεία software κατέγραψε καθαρές ζημιές 1,47 δισεκατ. δολαρίων, χάνοντας χρήματα για οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα), ο Σέιλορ είπε ότι “το μοναδικό πραγματικό save haven για έναν θεσμικό επενδυτή είναι το bitcoin. Το Bitcoin είναι το μοναδικό παγκοσμίως αναγνωρισμένο ψηφιακό εμπόρευμα και έτσι, εάν είσαι επενδυτής, το bitcoin είναι το ασφαλές σου καταφύγιο υπό αυτή την έννοια”.

Ποιος έχει δίκιο; Το μέλλον θα δείξει, αν και προς το παρόν, με τους περισσότερους από τους μισούς επενδυτές να βρίσκονται “κάτω από το νερό”, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι το “καράβι” του είναι ασφαλές από τη θύελλα της ύφεσης, μέσα στο Bitcoin…

Διαβάστε ακόμη  

Έρχεται το «αυτόματο» Ε9 για μεταβιβάσεις ακινήτων

Ο πόλεμος των Σάφρα – Ποιος και γιατί μήνυσε την πλουσιότερη Ελληνίδα με την αμύθητη περιουσία

ΔΕΔΔΗΕ: Κίνδυνος νέου εκτροχιασμού του διαγωνισμού των έξυπνων μετρητών ύψους €1,1 δισ.