Νέο άλμα σήμερα στις τιμές του αργού, καθώς υπάρχουν σημάδια ότι το αμερικανικό απόθεμα δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν κι ότι η ζήτηση για βενζίνη που καθηλώθηκε λόγω των περιορισμών για τον Covid-19, αρχίζει τώρα να αυξάνεται.

Τα futures του αμερικανικού αργού WTI σημείωσαν νωρίτερα άλμα 14,3% στα 17,35 δολ/βαρέλι. Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς σημείωσε άνοδο 22% την Τετάρτη.

Το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ σημείωσε άνοδο 10,3% ή 2.33 δολάρια στα 24,87 δολ/βαρέλι. Το συμβόλαιο Ιουνίου λήγει εκπνέει σήμερα, ενώ νωρίτερα έφτασε στο υψηλό των 24,91 δολ/βαρέλι, έχοντας καταγράψει κέρδη 10% την Τετάρτη.

Το συμβόλαιο Ιουλίου σημείωσε άνοδο 2,10 δολ. ή 8,7% στα 26,33 δολ/βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε σε αρνητική τιμή, οι αναλυτές ωστόσο ανέφεραν ότι η αγορά, αν και εξακολουθεί να είναι ευμετάβλητη, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

«Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε μια τιμή ισορροπίας για το WTI μεταξύ 15 και 20 δολαρίων. Αυτό αντανακλά την καταστροφή της ζήτησης που οδήγησε στη συσσώρευση αποθεμάτων και τις εκκρεμείς περικοπές προσφοράς», αναφέρει ο Michael McCarthy, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγορών της CMC Markets και της Stockbroking στο Σίδνεϊ.

Τα αποθέματα του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 9 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στα 527,6 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας – κάτω από τις προβλέψεις αναλυτών στο Reuters για αύξηση κατά 10,6 εκατ. βαρέλια.

IEA: Φέτος αναμένεται η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 70 ετών στη ζήτηση

Σε νέα του έκθεση, πάντως, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιεί ότι αναμένει πως η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση θα μειωθεί κατά 6% φέτος εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε απόλυτους όρους, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 70 ετών, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πλήγμα στη ζήτηση από την πανδημία αναμένεται να είναι επτά φορές μεγαλύτερη από τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Σύμφωνα με την έκθεση, «σε απόλυτους όρους, η μείωση ισοδυναμεί με την απώλεια ολόκληρης της ζήτησης της Ινδίας, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο.

«Θα είναι ένα ιστορικό σοκ για ολόκληρο τον ενεργειακό κλάδο. Εν μέσω της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που είναι άνευ προηγουμένου, η πτώση της ζήτησης για σχεδόν όλα τα καύσιμα είναι συγκλονιστική, ειδικά για τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Δρ Fatih Birol.

Η μόνη πηγή ενέργειας που αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.