Οι ελληνικές τράπεζες  είναι τόσο απαραίτητες στην επενδυτική τραπεζική στην Ελλάδα, ώστε μέσα σε τρεις ημέρες έφεραν προσφορές για μια ελληνική έκδοση (500 εκατ. ευρώ ΓΕΚ-Τέρνα), αλλά και μια διεθνή (Τιτάν).

Είναι κοινό μυστικό ότι, οι ξένες τράπεζες -με εξαίρεση την Citigroup– είναι ανύπαρκτες στην ελληνική αγορά και όποτε πραγματοποιείται μια διεθνής έκδοση, τα βιβλία καλύπτουν πάντοτε οι ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει τραπεζική πηγή που συμμετείχε σε εκδόσεις.

Σε όλα τα βιβλία, η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών υπερκαλύπτει πάντοτε τις προσφορές των ξένων τραπεζιτών.

Αυτό συνέβη στις εκδόσεις της Ελλάκτωρ στις αρχές του χρόνου, συνέβη παλαιότερα στην Μυτιληναίος, όπως συνέβη και στην έκδοση του Τιτάνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην έκδοση του Τιτάνα ήταν κύριοι ανάδοχοι «οι τράπεζες   HSBC Bank plc και η Société Générale που ενήργησαν από κοινού ως Διεθνείς Συντονιστές και Ενεργοί Συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών, η Citigroup Global Markets Limited ενήργησε ως από κοινού Διεθνής Συντονίστρια και Συνδιαχειρίστρια του βιβλίου προσφορών , η ABN AMRO Bank N.V., η BNP Paribas και η Raiffeisen Bank International AG ενήργησαν ως Συνδιαχειριστές, όμως, του βιβλίου προσφορών και η Alpha Bank A.E., η Eurobank Α.Ε., η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενήργησαν ως Συνδιαχειριστές».

Περισσότερα κεφάλαια, λιγότεροι τόκοι

Περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις, λιγότεροι ετήσιοι τόκοι, προϋποθέσεις για υψηλότερα κέρδη.

Αυτή είναι η εικόνα στην ελληνική αγορά μετά τα ομόλογα της ΓΕΚ-Τέρνα, του Τιτάνα και του επικείμενου της Lamda Development. Και όπως θα δούμε, ξένοι και Έλληνες επενδυτές, χρηματοδοτούν τα έργα της ελληνικής οικονομίας ενω οι ελληνικές τράπεζες είναι παρούσες και σε διεθνείς εκδόσεις αποδεικνύοντας ότι, διαθέτουν καλύτερη ευελιξία στην επενδυτική τραπεζική.

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών προσφέρθηκαν σε ελληνικές εταιρείες 1,2 δισ. ευρώ και καλύφθηκαν  ύψους 750 εκατ. ευρώ ( ΓΓΕΚ-Τέρνα και Titan) για δυο  ομόλογα.

Μάλιστα, η δεύτερη πολυεθνική  (Τιτάν) μείωσε το επιτόκιο σε 2,75% εκδίδοντας ομόλογα, ύψους 250 εκατ. ευρώ  προκειμένου να αποπληρωθούν παλαιότερα ομόλογα με επιτόκιο 3,5%. (σ.σ Μάλιστα θα πρέπει να τονιστεί ότι παρόλο που η έκδοση του Τιτάνα είχε αναδόχους ξένες τράπεζες, η έκδοση πέτυχε διότι ήταν παρούσες και οι ελληνικές τράπεζες).

Μέσα σε τρία χρόνια λοιπόν η εικόνα άλλαξε άρδην καθώς οι ελληνικές εισηγμένες πλήρωναν επιτόκια 4-4,5% και τώρα τα επιτόκια έχουν πέσει κάτω από το 3%.

Αυτή η κομβική αλλαγή οδηγεί στη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους  καθώς για μια έκδοση 500 εκατ. ευρώ, οι ετήσιοι τόκοι μειώθηκαν σε 13,5 εκατ. ευρώ από 22,5 εκατ. ευρώ προηγουμένως.

Την ίδια περίοδο, η άνοδος στον δανεισμό ελληνικών  εισηγμένων για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια οδήγησε στην αποπληρωμή ελληνικών ομολόγων από ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Γερμανό.

Οι ισολογισμοί διαθέτουν περισσότερα ταμειακά διαθέσιμα συνεπώς οι εταιρείες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επιπλοκή είτε με τον ιο, είτε από άλλη επιχειρηματική εξέλιξη.