Τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται κραχ στις τιμές του χαλκού εν μέσω του αυξανόμενου πανικού για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και η φήμη του μετάλλου ότι αποτελεί βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία σημαίνει ότι οι αναλυτές περιμένουν να δουν αν οι τιμές του θα υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο.

Σήμερα οι τιμές υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2016, με άλλα τρία συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χαλκού στον Δείκτη Μετάλλων του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να αγγίζουν τα 4.371 δολ/μετρικό τόνο, από τα υψηλά των 6.340 δολ. στα μέσα Ιανουαρίου. Στις 8,30 το πρωί, οι τιμές του χαλκού ήταν στα 4,548 δολ.

Η γρήγορη μετάδοση της πανδημίας με πάνω από 215.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 8.800 νεκρούς έχει οδηγήσει σε βουτιά τις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων, λόγω των λουκέτων στις επιχειρήσεις, πρώτα στην Κίνα και τώρα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ακολουθούν δύο σκιαγράμματα που υποδεικνύουν ότι η τιμή του χαλκού δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο.

Η αναλογία χαλκού/χρυσού που υπολογίζει τις τιμές του χαλκού σε ουγγιές, χρησιμοποιείται ως ως δείκτης υπολογισμού της σχέσης ανάπτυξης – φόβου που επικρατεί στις αγορές. Οταν αυτός ο δείκτης πέφτει, σημαίνει ότι μειώνεται η ανάπτυξη και αυξάνεται ο φόβος και το αντίστροφο. Κι αυτό γιατί ο χρυσός και ο χαλκός εξορύσσονται με παρόμοιο τρόπο και έχουν παρόμοιο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τον Max Layton, επικεφαλής του τομέα εμπορευμάτων της Citi, οι παραγωγοί χαλκού βγάζουν χρήματα όταν είναι ισχυρή η παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ οι παραγωγοί χρυσού κερδίζουν όταν επικρατούν υψηλά επίπεδα φόβου, όπως για παράδειγμα μετά από μια ύφεση.

Σε αυτό το διάγραμμα, η αναλογία χαλκού/χρυσού απεικονίζεται μαζί με την πορεία της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς. Τα κρατικά ομόλογα θεωρούνται ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Ετσι, οι τιμές των ομολόγων που κινούνται αντίστροφα σε σχέση με τις αποδόσεις, τείνουν να αυξάνονται σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας και οι αποδόσεις υποχωρούν.

Σε περιόδους μεγάλης μεταβλητότητας στις αγορές μετοχών, όπως τις τελευταίες εβδομάδες, η φυγή προς τα ομόλογα έκανε τις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών να πέσουν σε ιστορικά χαμηλά, αν και τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν ελαφρώς. Σήμερα η απόδοση κινούνταν κοντά στο 1,2311%.

Η σχέση μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων και της αναλογίας χαλκού/χρυσού «ιστορικά συνδέεται στενά», αναφέρει ο Layton προσθέτοντας ότι το γεγονός πως οι αποδόσεις υποχωρούν πιο απότομα από την αναλογία χαλκού/χρυσού, δείχνει ότι ο φόβος που ενσωματώνεται στις αγορές ομολόγων είναι μεγαλύτερος από τον φόβο που ενσωματώνεται στις αγορές χαλκού και χρυσού.

Η Citi έχει μειώσει την πρόβλεψή της για την τιμή του χαλκού στα 5.000 δολ/μετρικό τόνο για το επόμενο τρίμηνο.

Και οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των αυξανόμενων φόβων για την παγκόσμια οικονομία αλλά και την αποτυχία να συμφωνηθεί μείωση στον εφοδιασμό από μεγάλους παραγωγούς όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία – κάτι που θα αύξανε τις τιμές.

Σε αυτό το διάγραμμα, υπάρχει ιστορικά μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της τιμής του μπρεντ και του χαλκού.

Τα δυο εμπυρεύματα συνδέονται για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον η ζήτησή τους συνδέεται με την παγκόσμια ανάπτυξη και δραστηριότητα. Δεύτερον, η τιμή πετρελαίου επηρεάζει το οριακό κόστος παραγωγής χαλκού καθώς το πετρέλαιο χρησιμοποιείται σε όλη τη διαδικασία εξόρυξης. Το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει πιο απότομα από τον χαλκό σημαίνει ότι ο χαλκός έχει περιθώριο να υποχωρήσει περαιτέρω.

Η Citi δεν είναι η μοναδική που περιμένει νέα πτώση στην τιμή του χαλκού. Και η Goldman Sachs αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για τιμή στα 4.900 δολ/μετρικό τόνο για τους επόμενους τρεις μήνες από 5.900 δολ. προηγουμένως.

Οι αναλυτές της τράπεζας με επικεφαλής τον Jeffrey Currie ανέφεραν σε σημείωμά τους την Τρίτη ότι παρόλο που οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένεται να ανακάμψουν όταν σταθεροποιηθεί η πορεία του κορωνοϊού, «οι αγορές εμπορευμάτων είναι spot assets και θα πρέπει νακαθαρίσουν τα πλεονάσματα που δημιουργούνται σήμερα από τη μείωση της ζήτησης και την αύξηση της προσφοράς».