Πτωτικά κινούνται σήμερα οι διεθνείς αγορές μετοχών, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν να πάρουν μια «ανάσα» και να κατοχυρώσουν ένα μέρος των πρόσφατων κεκτημένων. Όπως είναι φυσικό, βέβαια, το βλέμμα παραμένει στραμμένο στις ουκρανικές εξελίξεις, οι οποίες μονοπωλούν το ενδιαφέρον.  

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones μειώνεται ελαφρώς κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 35.257 μονάδες, ενώ απώλειες κατά 0,47% σημειώνει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq. Από την πλευρά του, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,35% και καθορίζεται στις 4.615 μονάδες.  

Η σημερινή καθοδική κίνηση επέρχεται ως συνέχεια του χθεσινού ενθουσιασμού, ο οποίος προκλήθηκε από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Ωστόσο, σήμερα οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα τις προσδοκίες για ειρήνη, δεδομένης της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τον ρωσικό παράγοντα. 

«Η αγορά βρίσκεται σχεδόν στο +10% τις τελευταίες 10 ημέρες, έχοντας ένα εντυπωσιακό ράλι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» διαπιστώνει η Stephanie Lang, αναλύτρια στη Homrich Berg. Ωστόσο, η ίδια δεν δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον, περιμένοντας αρκετή μεταβλητότητα. 

Ήδη, εξάλλου, οι εκτιμήσεις για πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε υψηλότερο επίπεδο, κάτι στο οποίο συμβάλλει και ο υψηλός πληθωρισμός. 

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,6% και καθορίζεται στις 459 μονάδες, με τον γερμανικό δείκτη DAX να βρίσκεται στην κορυφή των ρευστοποιήσεων, διολισθαίνοντας στο -1,5% και τις 14.588 μονάδες. Από εκεί και πέρα, ο γαλλικός CAC 40 μειώνεται κατά 0,8%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση κατά 0,4%. Από την άλλη πλευρά, ο βρετανικός FTSE 100 κινείται σταθεροποιητικά (+0,16%) στις 7.548 μονάδες. 

Σε κλαδικό επίπεδο, οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, ο οποίος διολισθαίνει κατά 2,4%. Στον αντίποδα, οι ενεργειακές μετοχές εμφανίζουν κέρδη της τάξης του 2,8%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται εκ νέου, με τα συμβόλαια του αμερικανικού WTI να βρίσκονται στο +3,4% και τα 107,8 δολάρια, και τα συμβόλαια του βρετανικού Brent να καθορίζονται στο +3,3% και τα 113,8 δολάρια. 

Την ίδια ώρα, στο αρνητικό κλίμα της Ευρώπης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτοξεύθηκε κοντά στο 10% στην Ισπανία και στο 7,6% στη Γερμανία. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία αναμφίβολα αυξάνει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για άμεση ανάληψη δράσης. 

Διαβάστε ακόμα:

«Χρειάζονται 1.360 επιπλέον φορτία LNG για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου»

Συναγερμός στην Ευρώπη για το ρωσικό φυσικό αέριο – Εκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το «ιερό ακίνητο» της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού