Αγορές

Ebury: Με το βλέμμα στην ΕΚΤ οι αγορές λίγο πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ

  • newsroom


Η εταιρεία διεθνών πληρωμών αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προετοιμάσει τις αγορές για πρόσθετη χαλάρωση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει το ευρώ

Του Enrique Diaz Alvarez*

Τα κυριότερα νομίσματα διαπραγματεύτηκαν σε πολύ στενό εύρος το καθένα την περασμένη εβδομάδα, και στο σύνολο τα G10 έκλεισαν εντός του 1% από το σημείο που είχαν εκκινήσει. Πέρα από το συνάλλαγμα, οι περισσότερες κύριες αγορές παρουσίασαν επίσης μικρή αλλαγή. Η κύρια εξαίρεση ήταν οι αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις ήταν υψηλότερες την περασμένη εβδομάδα εν μέσω μιας γενικής αύξησης των καμπυλών επιτοκίων. Συγκεκριμένα, η απόδοση των 30ετών ομολόγων των ΗΠΑ πλησιάζει πλέον το υψηλό του 1,67 που είχε φτάσει πριν την πανδημία. Αυτό μέχρι στιγμής ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι οι αγορές προχωρούν σε διαρκώς αυξανόμενη τιμολόγηση για μια νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτήν την τελευταία εβδομάδα συναλλαγών πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ, οι αγορές θα επικεντρωθούν στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Δεδομένης της αναβίωσης της πανδημίας στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και της αποτυχίας των προσπαθειών να ανακάμψει ο βασικός πληθωρισμός από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στα οποία έφτασε, αναμένουμε από την ΕΚΤ να προετοιμάσει τις αγορές για πρόσθετη χαλάρωση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει το ευρώ. Εκτός από αυτό, αναμένουμε ότι οι αγορές θα επικεντρωθούν στα νούμερα για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ και στην έκθεση για την προκαταρκτική εκτίμηση για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στην Ευρωζώνη.

Στερλίνα

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit φαίνεται ότι συνεχίζουν να προχωρούν, αν και αργά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο δέκα σημείων για τη δομή της επόμενης φάσης των συνομιλιών. Φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις μας για μια μέτρια συμφωνία που αποτρέπει ένα σκληρό Brexit. Παρόλο που αυτή η εξέλιξη φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες επιπλέον χαλάρωσης από την πλευρά της Τράπεζας της Αγγλίας, τα χαλαρά οικονομικά δεδομένα και η επιδείνωση του αριθμού των κρουσμάτων COVID δείχνουν ότι η τελική απόφαση της Επιτροπής Δημοσιονομικής Πολιτικής θα είναι, τελικά, αρκετά ισορροπημένη προς όλα αυτά τα δεδομένα. Προς το παρόν, η πρόσφατη ανατίμηση της στερλίνας ξεπεράσει τους στόχους έναντι του δολαρίου, κάτι που κατά τη γνώμη μας σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε τέτοια επίπεδα.

Ευρώ

Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας της περασμένης εβδομάδας παρείχαν ορισμένα αναμενόμενα αλλά αποθαρρυντικά νέα σχετικά με τον αντίκτυπο του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ο τομέας των υπηρεσιών συρρικνώθηκε και πάλι με γρήγορο ρυθμό, ενώ ο ρυθμός μεταποίησης αυξάνεται στη σκιά της γρήγορης ανάκαμψης στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές οικονομίες. Συνολικά, ωστόσο, τα νέα μας φέρνουν πιο κοντά στην πρόσθετη χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αναμένουμε ότι αυτό θα γίνει στη συνάντηση του Δεκεμβρίου, αλλά η Συνέντευξη Τύπου αυτής της εβδομάδας θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία των αγορών. Επιπλέον, την Παρασκευή θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εκτίμηση για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη για τον Οκτώβριο. Αναμένουμε ότι οι αγορές θα αρχίσουν να αντιδρούν πιο έντονα σε αυτά τα νούμερα. Εάν ο βασικός πληθωρισμός παραμείνει στο χαμηλό όλων των εποχών που επιτεύχθηκε πριν από δυο μήνες, οι εικασίες για μια πιο επιθετική στάση της ΕΚΤ θα ενισχυθούν.

Δολάριο ΗΠΑ

Η μόνη είδηση ​​της εβδομάδας που αναμένεται από τις ΗΠΑ -εκτός από τις δημοσκοπήσεις- είναι η εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξης της χώρας στο τρίτο τρίμηνο. Αναμφίβολα, στο σύνολο θα δούμε μια μεγάλη ανάκαμψη από τη συρρίκνωση – ρεκόρ που σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, με αποτέλεσμα μια «πιο υγιή» καταναλωτική δαπάνη. Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε πώς θα κατανεμηθεί η ανάκαμψη ανά τομέα και ιδίως στις επιχειρηματικές επενδύσεις και στο εμπορικό έλλειμμα. Οι αγορές φαίνεται να αγνοούν προς το παρόν τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων COVID στις ΗΠΑ, οπότε εκτός από τους αριθμούς του ΑΕΠ, και με τις δημοσκοπήσεις να πηγαίνουν σταθερά στις εκλογές, το δολάριο πιθανόν να παρουσιάζει διακυμάνσεις επηρεασμένο από άλλα γεγονότα, ιδιαίτερα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

*Chief Risk Officer της εταιρίας διεθνών πληρωμών Ebury